Kinderen zwemmen in meertje

April 2023

Zo boek je een goedkoper vakantieverblijf!

Ondanks alle prijsstijgingen boeken we allemaal weer massaal vakanties. In januari van dit jaar boekten 3 miljoen Nederlanders (1 op de 5 mensen!) * een vakantie. Ben je nog aan het plannen of wil je dit jaar gewoon nog een vakantie boeken? Wij geven je een hoop tips om de kosten voor je accommodatie toch wat naar beneden te brengen.

1. Check meerdere boekingswebsites

We zijn gewend geraakt aan snelheid en gemak in ons leven. Hierdoor is Booking.com ook veruit de populairste boekingssite geworden. Met een paar klikken heb je immers de accommodatie gevonden die past bij je budget en wensen. Ook kiezen mensen vaak voor Booking.com omdat je meestal gratis kunt annuleren, ook nog vlak voor het inchecken. Toch is dit platform niet altijd de goedkoopste optie en kunnen concurrerende boekingssites (zoals Agoda, Trivago of Expedia) op een bepaald moment betere prijzen aanbieden. Naast deze wereldwijd bekende boekingssites zijn er ook nog boekingssites die alleen in bepaalde landen bekend zijn en misschien wel de moeite waard zijn. Zo is Destinia bijvoorbeeld niet heel bekend in Nederland, maar in Spanje wel. Datzelfde geldt voor LateRooms in Groot-Brittanië. Via Google Maps vind je bovendien in één oogopslag van veel hotels de actuele prijzen van verschillende boekingssites.

2. Probeer toch ‘direct’ te boeken

Veel hotels, B&B’s en vakantiewoningen zijn tegenwoordig volledig afhankelijk van grote reserveringsplatforms als Booking.com of Airbnb. Toch is het de moeite waard om te controleren of ze op hun eigen website geen ‘eigen’ reserveringsmogelijkheden aanbieden. Staan er geen opties om de website? Stuur dan eens een mailtje of bel de aanbieder om te kijken of je direct een reservering kunt maken met een bepaalde korting. De aanbieder hoeft op die manier immers geen percentage af te staan aan een reserveringsplatform. Een win-win situatie!

3. Gebruik loyaliteitsprogramma’s

Veel reisorganisaties hebben een loyaliteitsprogramma. Meestal kun je door boekingen te plaatsen punten sparen om zo meer korting of extra’s in de toekomst te krijgen. Bij sommige spaarprogramma’s duurt het heel lang voordat je echt goede aanbiedingen krijgt, maar we willen er toch eentje uitlichten. Zo heeft (toch weer) Booking.com het Genius-programma waarmee je al vrij snel kortingen en soms ook extra’s (bv. een upgrade of gratis ontbijt) bij je boeking krijgt. Booking.com geeft zelfs extra korting wanneer je via hun smartphone app boekt (en dus niet via hun desktop website). Je kunt verschillende Genius Levels behalen, waarbij je bij Level 3 kortingen kunt krijgen van maar liefst 20%. Tel uit je winst!

4. Boek buiten het hoogseizoen

Dit lijkt misschien een dooddoener, maar toch hebben we er allemaal een handje van om in dezelfde periodes op reis te willen gaan. En waar je vroeger meestal alleen de hoofdprijs betaalde in de zomervakantie, ben je tegenwoordig in alle andere vakanties binnen Europa ook duur uit. Ben je vanwege kinderen gebonden aan schoolvakanties? Er zijn bijzondere situaties waarin je toestemming kunt vragen van de schooldirectie, bijvoorbeeld wanneer je seizoensgebonden werk doet of te maken hebt met piekdrukte tijdens schoolvakanties. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

5. Overweeg verschillende accomodaties

Een luxe hotelkamer, een schattige B&B of ruime vakantiewoning: in deze accommodatie types vind je veel keus, maar is de vraag ook hoog. Denk dus ook eens na over alternatievere vormen van verblijven. Zo kun je op steeds meer plekken ook luxere tenten boeken, maar denk ook eens aan een homestay. Dit betekent dat je slaapt bij mensen thuis, vaak in een aparte kamer of ruimte. Meestal kun je ook met de bewoners mee eten. Een ander populair alternatief is nog steeds een hostel. Hostels komen tegenwoordig ook in verschillende soorten en maten, dus het betekent lang niet altijd dat je een kamer per se moet delen of geen eigen badkamer hebt.

6. Boek een meer afgelegen plek

Populaire hotspots (in het centrum of aan het strand) hebben meestal ook een hoger prijskaartje. Houd je er juist van om op pad te gaan met een auto of scooter, dan loont het om eens te kijken of je niet een accommodatie buiten de drukte kunt boeken. Je moet dan weliswaar wat meer reizen, maar je bent dan misschien wel wat voordeliger uit.

7. Ga voor een pakketreis

Het beperkt natuurlijk je keuze in bestemmingen en accommodaties, maar een pakketreis is nog steeds een interessante mogelijkheid om voordelig op reis te gaan. Reisorganisaties boeken immers volledige hotels en vluchten, zodat ze betere prijzen kunnen aanbieden. Wil je er dus op uit en ben je minder selectief; bekijk dan zeker het huidige aanbod van aanbieders als Sunweb, TUI of Corendon.

8. Overweeg eens ‘housesitting’

We sluiten af met een verblijfsvorm die nog niet iedereen kent: housesitting. Sommige huiseigenaren vinden het prettiger wanneer hun vakantie- of privéwoning bewoont blijft in hun afwezigheid. Het mooie hieraan is dat het vaak niet alleen heel goedkoop (of zelfs gratis) is, maar ook dat je in sommige gevallen huisdieren kunt meenemen. En laten die nou helaas niet in alle accommodaties welkom zijn!

Succes met het plannen voor je eerstvolgende reis en het boeken van een accommodatie die past bij jouw portemonnee en voorkeuren. Wil je helemaal met een goed gevoel op vakantie gaan? Zorg er dan voor dat je één van onze reisverzekeringen hebt afgesloten, voordat je op pad gaat!

Tip! Voordelige vakantie geboekt? Dan is het tijd om in te pakken! Wat mag er niet ontbreken in je koffer of tas? Je leest het in onze overzichtelijke inpaklijst voor de vakantie

* Bron: AD

Was dit artikel nuttig?

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!