Een warmtepomp buiten

Mei 2023

Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht

Het kabinet heeft in 2022 aangekondigd dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Wat betekent dat precies en wat betekent dit voor jou?

Wat houdt het precies in?

Vanaf 2026 worden er groene eisen gesteld aan de warmte-installatie van je woning. Is je cv-installatie toe aan vervanging? Dan is het vanaf 2026 dus niet meer mogelijk om een ‘ouderwetse’ cv-ketel te installeren. Huiseigenaren worden vanaf dan verplicht om bij vervanging een hybride warmtepomp te installeren of een duurzaam alternatief. Het kabinet wil namelijk het tempo waarop huizen ‘groener’ worden opvoeren. Volgens minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting is het ook voor iedereens portemonnee beter als we minder aardgas gebruiken, aangezien het een lagere energierekening oplevert.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is dus een ‘groenere’ manier om je huis te verwarmen, maar hoe werkt zo’n apparaat dan precies? Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Er wordt alleen gas gebruikt op koude dagen, wanneer het huis niet warm genoeg kan worden zonder bij te stoken. Doordat de cv-ketel op koude dagen bij kan springen is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt. De overige dagen wordt er geen gebruik gemaakt van de cv-ketel en hiermee kunnen we elk jaar maar liefst 60 procent op het aardgasverbruik besparen!

Duurzame alternatieven

Naast een hybride warmtepomp zijn er ook andere duurzame alternatieven mogelijk, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Is jouw woning goed geïsoleerd? Dan is het nog beter als je direct overstapt op een volledig elektrische warmtepomp, aangezien die helemaal geen aardgas gebruikt. Een andere duurzame optie is het warmtenet: een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt wat gebruikt wordt om huizen te verwarmen. In een deel van Nederland is al een warmtenet beschikbaar en gemeenten zijn plannen aan het maken om nog meer wijken aan te sluiten op een warmtenet.

Uitzondering voor sommige woningen

Heb je een woning die niet geschikt is voor een hybride warmtepomp? Dan is er voor jou een uitzondering gemaakt op de plicht. In Nederland zijn er namelijk ongeveer drie op de tien woningen niet geschikt voor een hybride warmtepomp. Dat komt omdat het alternatief voor de traditionele cv-ketel meer ruimte in beslag neemt en in sommige woningen daar simpelweg geen ruimte voor is. Daarnaast is het in sommige gevallen ook niet mogelijk om onderdelen van het warmtesysteem buiten te plaatsen, zoals bijvoorbeeld bij grote appartementencomplexen. Voor dit soort gevallen maakt het kabinet dus een uitzondering, al wordt er wel onderzoek gedaan naar oplossingen.

Subsidie tot 2030

Goed om te weten: om te helpen bij de aanschaf van een duurzamere warmte-installatie is er tot 2030 subsidie beschikbaar. Het kabinet heeft daar €150 miljoen per jaar voor gereserveerd en je kan daarmee 30 procent van de aankoopprijs vergoed krijgen.

Over je verzekering hoef je je bij ons in ieder geval geen zorgen te maken, aangezien deze duurzame warmte-installaties gewoon verzekerd zijn met de Allianz Direct Opstalverzekering!

Woman sitting in window

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.

Was dit artikel nuttig?