Airco en planten van een woning

Mei 2022

Zo maak jij je woning en auto milieuvriendelijker

Van 30 mei tot 5 juni is het Green Week: een week die volledig in teken staat van het “vergroenen” van onszelf en de wereld om ons heen. Een milieuvriendelijke wereld begint bij jezelf en daarom vind je hier een aantal tips die je makkelijk zelf kunt toepassen in jouw auto of woning. Een groot voordeel is dat sommige tips je ook geld besparen! Zo maak jij je auto of woning milieuvriendelijker.

Auto milieuvriendelijker maken

De auto is natuurlijk een grote vervuiler. De eerste tip is daarom ook om eens te kijken naar momenten waarop je normaal gesproken de auto pakt, maar die je ook kunt fietsen, wandelen of met het openbaar vervoer kunt afleggen. Die paar kleine boodschapjes iedere week bij de supermarkt in de buurt kun je misschien prima op de fiets halen. Dat scheelt al!

Natuurlijk zijn er momenten waarop je de auto nodig hebt. Dan is het wel fijn om milieubewust te rijden en te proberen om je vervuiling te verminderen. Hiervoor hebben we aantal simpele tips om zuiniger te rijden, waarmee je dus ook nog eens brandstofkosten bespaart:

  • Rijdt je auto op cruise control, zo verbruik je minder brandstof.
  • Zorg voor de juiste bandenspanning.
  • Vermijd de airconditioning. Als het een hete zomerdag is kan het natuurlijk prima, maar als het niet echt nodig is, is dit een mooie manier om brandstof te sparen.
  • Schakel door zodra het kan, hiermee houd je de toeren en daarmee het brandstof verbruik lager.
  • Rol uit waar het kan en rem alleen waar nodig.

Benieuwd naar meer handige tips om zuiniger – en dus milieuvriendelijker – te rijden? Check onze blog met alle tips en tricks!

Nog groener rijden

Ga je voor écht groen? Je kunt natuurlijk altijd denken aan carpoolen, deelauto’s gebruiken of om een zuinigere auto te kopen. Of een elektrische of hybride auto natuurlijk. Ook elektrisch rijden drukt uiteindelijk op ons milieu, maar hiermee maak je wel een mooie stap richting zuinig rijden.

Woning milieuvriendelijker maken

Behalve je auto, is ook je woning een perfecte plek om bezig te zijn met het milieuvriendelijk maken van jouw omgeving. In huis verbruik je immers een hoop water, gas en elektriciteit – waar je ook in kan verminderen en dus besparen.

Enkele simpele bespaartips:

  • Vervang al je verlichting met ledlampen. Dit is een kleine investering om op verbruik en daarmee ook kosten te besparen.
  • Tocht het in huis? Gebruik tochtstrippen en check eens of je kieren kunt kitten. Zonde als je verwarming hier ontsnapt!
  • Isoleer je huis; van isolatieglas tot dakisolatie en van gevel tot vloerisolatie.
  • Maak gebruik van de zon! Ga voor zonnepanelen en een zonneboiler. Hiermee bespaar je al gauw tot de helft van je kosten.

Misschien weet je zelf ook wel een aantal punten te bedenken waar je op kunt inkorten. Denk aan korter douchen, de koelkast een standje lager zetten of je wasmachine niet meer gebruiken om twee stuks kleding te wassen. Ook hiermee kun je aardig besparen in je energiekosten – en zo ben je een stuk milieuvriendelijker bezig!

Maak je tuin groen!

Behalve in huis, kun je ook in je tuin aan de slag om de boel wat milieuvriendelijker te maken. Misschien droom je al langer van een mooie grasmat of wat meer groen in je tuin: goed idee! Een tuin vol tegels is namelijk ook niet goed voor het milieu en de biodiversiteit. Daarbij kan het ook voor wateroverlast zorgen bij veel regen. Zo zorgen bloemen en planten in je tuin ervoor dat bijvoorbeeld vogels, vlinders en bijen meer plekjes krijgen waar ze voedsel kunnen vinden. Genoeg reden dus om meer groen in je tuin aan te brengen.

Benieuwd naar meer over het milieuvriendelijk maken van je huis en tuin? In onze blog over het duurzaam maken van je huis lees je uitgebreide tips! 

Was dit artikel nuttig?

Stel op bank op ipad

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.