Weg in Nederland met verkeer bij stoplicht

Oktober 2022

Kilometervergoeding gaat eindelijk omhoog: wat heb je eraan?

Goed nieuws! Voor het eerst sinds 2006 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog. En dat is niet voor niets: De brandstofprijzen rijzen namelijk de pan uit. De vraag is: Hoeveel gaan we er eigenlijk op vooruit?

Torenhoge brandstofkosten

In het coalitieakkoord was afgesproken dat de onbelaste kilometervergoeding pas in 2024 verhoogd zou worden, maar wegens de torenhoge brandstofprijzen heeft de Tweede Kamer een verzoek gedaan om de verhoging eerder door te voeren. Dat verzoek is nu goedgekeurd door het kabinet en dus zal in 2023 eindelijk de onbelaste kilometervergoeding worden verhoogd, voor het eerst sinds 2006!

Onbelaste reiskostenvergoeding per 2023 omhoog

Al sinds 2006 geldt er een onbelaste reiskostenvergoeding van €0,19 en die is sindsdien ongewijzigd gebleven. De reiskostenvergoeding is dus eigenlijk al jarenlang te laag, maar door de hoge brandstofprijzen afgelopen tijd is het nu pas echt onder de aandacht gekomen. De onbelaste reiskostenvergoeding zal daarom in 2023 vermoedelijk stijgen naar €0,21 per kilometer. In 2024 zal dat bedrag verder verhoogd worden en kan je als werknemer waarschijnlijk €0,23 per kilometer vergoed krijgen. Het kabinet heeft bekend gemaakt dat in 2023 en 2024 in totaal €200 miljoen gereserveerd wordt voor de kilometervergoeding.

Al is het niet een enorme stijging, de kilometervergoeding wordt in ieder geval wel iets verhoogd én ook eerder dan oorspronkelijk gepland was. Met een volle tank van 45 liter en een literprijs van €2,30 bespaar je uiteindelijk toch bijna een tientje. Dat is altijd mooi meegenomen, toch? Het is overigens aan de werkgevers zelf om te bepalen of ze dit daadwerkelijk ook zullen doorvoeren in hun arbeidsvoorwaarden en meer zullen gaan betalen aan hun werknemers.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.