wintersport auto

November 2023

Tanken in het buitenland tijdens wintersport

Ga je binnenkort de grens over met de auto voor een wintersportavontuur? Voordat je je ski's en snowboard in de auto legt, gaan we het eerst over dat andere cruciale onderdeel hebben: tanken. In het buitenland zijn brandstofnamen soms net zo verwarrend als het kiezen tussen een rode of blauwe piste. Je wilt natuurlijk wel de juiste brandstof tanken. Hieronder lees je alles over tanken in het buitenland, zodat je voorkomt om de verkeerde brandstof te tanken.

Tanken in het buitenland tijdens de wintersport: hoe heet jouw brandstof? 

In het buitenland heeft jouw brandstof misschien een andere naam. E10 wordt bijvoorbeeld "Bleifrei 95" in Oostenrijk en "Sans Plomb 95" in Frankrijk. Het is als het ontcijferen van een ski-routekaart. Het is dus slim om, voordat je op vakantie gaat, uit te zoeken hoe jouw brandstof heet in de landen waar je doorheen rijdt. Zo voorkom je stress bij het tanken of erger; dat je per ongeluk de verkeerde brandstof in je tank. 

Check je octaangehalte

Naast de naam is het handig om te weten welk octaangehalte jouw auto nodig heeft. Dit getal geeft aan in hoeverre er bio-ethanol in de benzine is vermengd. In Nederland komen zowel 95 (Euro 95) als 98 (Superplus) voor, maar in andere landen bestaan er andere octaangetallen. Als je deze in je tank gooit, kan dat slecht zijn voor je auto. Het octaangehalte vind je terug in het instructieboekje van je auto.  

Waar moet je op letten bij welk type brandstof?

Afhankelijk van jouw brandstoftype zijn er dingen om op te letten tijdens de wintersport in het buitenland. Hier zijn wat subtiele hints: 

E10
Sinds 2019 is E10 in Nederland de vervanger van wat daarvoor Super 95 was. Aan E10 is namelijk biobrandstof toegevoegd, wat de brandstof iets minder belastend maakt voor het milieu. In veel andere Europese landen is E10 te vinden, waardoor je redelijk makkelijk de juiste brandstof kiest.

Rijd je in een auto die voor 2020 is gebouwd? Dan is je auto waarschijnlijk niet geschikt voor E10. Het is niet direct een probleem, maar op de lange termijn kan dit je auto sneller beschadigen. Bij twijfel kun je via www.e10check.nl controleren of jouw auto E10 aan kan.

Diesel
Diesel is in heel Europa eigenlijk wel goed te verkrijgen, alleen in Duitsland is het goed om hierop te letten. Duitsland heeft namelijk naast de “gewone” diesel ook nog een plantaardige dieselbrandstof (biodiesel). Biodiesel is een stuk goedkoper waardoor je misschien geneigd ben om dat te tanken in plaats van de gewone diesel, maar de biodiesel is alleen geschikt voor aangepaste voertuigen. Even dubbelchecken dus als je staat te tanke

LPG
LPG staat voor Liquid Petroleum Gas, ook wel autogas genoemd. Net als Diesel is LPG in andere Europese landen prima te vinden. Het enige waar je in het buitenland op moet letten, is dat de Nederlandse bajonetaansluiting in het buitenland nauwelijks gebruikt wordt. Dit geldt in ieder geval voor Duitsland en Frankrijk. In dat geval heb je een verloopnippel nodig. Het is dus slim om van tevoren na te gaan welke aansluitingen gebruikelijk zijn in de landen waar je doorheen rij

E85
In Nederland zijn er maar weinig auto’s die op E85 rijden. E85 is een brandstof die 85% is bijgemengd met ethanol, waar je een speciale auto voor nodig hebt. Hiermee kun je dan op zowel benzine als ethanol rijden. Als je auto hier niet voor gebouwd is kun je hier niet op rijden. Heb je per ongeluk E85 getankt? Start de auto niet, maar laat de brandstof verwijderen of bel de hulpdienst om je hierbij te helpen

Wat ben je kwijt aan tanken in het buitenland?

Naast de keuze voor de juiste brandstof is het slim om op de hoogte te zijn van de brandstofprijzen in de landen waar je de sneeuw gaat trotseren. Voordat je jouw auto volgooit; check even de lokale prijzen en vergelijk ze met de tarieven die je gewend bent in Nederland: https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/brandstofprijzen-europa. Sommige landen hebben misschien voordelige tankstations verstopt. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van een besparing die je kunt omzetten in extra après-ski plezier?

Elektrisch laden tijdens de wintersport in het buitenland

Tanken in het buitenland is iets wat je misschien al vaker hebt gedaan en waar je, na even dubbelchecken, misschien wel makkelijk uitkomt. Elektrisch laden is natuurlijk relatief nieuw. Hoe zit dat in andere Europese landen?

In Europa hebben we Allego, Ionity en zelfs de Tesla-superchargers die zich verspreiden als ski-resorts. Je kunt hun apps downloaden om informatie te vinden, zoals locaties en beschikbaarheid.

Snelladen en snel betalen tijdens de wintersport in het buitenland 

Check voordat je naar het buitenland gaat goed waar jouw laadpas werkt. Het is waarschijnlijk verstandig om voor het land van bestemming een lokale laadpas te regelen. Vraag deze op tijd aan, zodat je deze in huis hebt voordat je vertrekt.

Verkeerd getankt tijdens de wintersport in het buitenland

Heb je dit artikel goed doorgenomen, alles uitgezocht rondom tanken in het buitenland en sta je toch per ongeluk E10 in je dieselauto te tanken? Of heb je iets anders verkeerd getankt? Dat kan helaas gebeuren. Blijf kalm en start je motor niet. Neem contact op met onze hulpcentrale. Op dit moment ben je blij met een goede Pechhulpverzekering, dan komen wij je snel helpen – waar je ook bent!

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?