Maart 2024
Tanken in het buitenland
Ga je met de auto de grens over, bijvoorbeeld op vakantie of voor je werk? Dan is het slim om je goed voor te bereiden, ook als het op tanken aankomt. Niet alleen de taal is in het buitenland anders, ook kunnen de namen en kleuren van brandstof afwijken van wat je in Nederland gewend bent en komen er soms andere soorten brandstof voor. Je wilt natuurlijk wel de juiste brandstof tanken. Waar moet je op letten wanneer je gaat tanken in het buitenland? Hoe heet de benzine en wat moet je doen als je per ongeluk de verkeerde brandstof tankt? Hieronder lees je alles over tanken in het buitenland.
Tanken in het buitenland: hoe heet jouw brandstof?
In het buitenland kan het zijn dat jouw brandstof een andere naam heeft. Zo heeft E10 in Italië “Benzina Senza Piombo” en in Frankrijk “Sans Plomb 95”. Het is dus slim om, voordat je op vakantie gaat, uit te zoeken hoe jouw brandstof heet in de landen waar je doorheen rijdt. Zo voorkom je stress bij het tanken of erger; je gooit per ongeluk de verkeerde brandstof in je tank.
Waar moet je op letten bij welk type brandstof?
Afhankelijk van het type brandstaf dat jouw auto nodig heeft, zijn er een aantal dingen waar je in het buitenland op kunt letten. Nog niet zo lang geleden zorgde tanken in het buitenland voor nog veel meer verwarring dan tegenwoordig. Sinds oktober 2018 moeten alle pompen in de EU namelijk met herkenbare stickers aangeven welke brandstof er in de pomp zit. Dat scheelt een hoop verwarring. Zoek hieronder jouw type brandstof en check waar jij op kunt letten!
E10
Sinds 2019 is E10 in Nederland de vervanger van wat daarvoor Super 95 was. Aan E10 is namelijk biobrandstof toegevoegd, wat de brandstof iets minder belastend maakt voor het milieu. In veel andere Europese landen is E10 te vinden, waardoor je redelijk makkelijk de juiste brandstof kiest.
Rijdt je in een auto die voor 2020 is gebouwd? Dan is je auto waarschijnlijk niet geschikt voor E10. Het is niet direct een probleem, maar op de lange termijn kan dit je auto sneller beschadigen. Bij twijfel kun je via www.e10check.nl checken of jouw auto E10 aan kan.
Diesel
Diesel is in heel Europa eigenlijk wel goed te verkrijgen. Alleen in Duitsland is het goed om hierop te letten, Duitsland heeft namelijk naast de “gewone” diesel ook nog een plantaardige dieselbrandstof (biodiesel). Biodiesel is een stuk goedkoper waardoor je misschien geneigd ben om dat te tanken in plaats van de gewone diesel, maar de biodiesel is alleen geschikt voor aangepaste voertuigen. Even dubbelchecken dus als je staat te tanken!
LPG
LPG staat voor liquid petroleum gas, ook wel autogas genoemd. Net als Diesel is LPG in andere Europese landen prima te vinden. Het enige waar je in het buitenland op moet letten, is dat de Nederlandse bajonetaansluiting in het buitenland nauwelijks gebruikt wordt. Dit geldt in ieder geval voor Duitsland, Frankrijk en Spanje. In dat geval heb je een verloopnippel nodig, dus het is slim om van tevoren na te gaan welke aansluitingen gebruikelijk zijn in de landen waar je doorheen rijdt.
E85
In Nederland zijn er maar weinig auto’s die op E85 rijden. E85 is een brandstof die 85% is bijgemengd met ethanol, waar je een speciale auto voor nodig hebt. Hiermee kun je dan op zowel benzine als ethanol rijden. Als je auto hier niet voor gebouwd is, kun je hier niet op rijden. Heb je per ongeluk E85 getankt? Start de auto niet, maar laat de brandstof verwijderen of bel de hulpdienst om je hierbij te helpen.
Wat ben je kwijt aan tanken in het buitenland?
Naast de keuze voor de juiste brandstof is het slim om op de hoogte te zijn van de brandstofprijzen in de landen waar je de sneeuw gaat trotseren. Voordat je jouw auto volgooit; check even de lokale prijzen en vergelijk ze met de tarieven die je gewend bent in Nederland. Sommige landen hebben misschien voordelige tankstations verstopt.
Elektrisch laden buitenland
Tanken in het buitenland is iets wat je misschien al vaker hebt gedaan en waar je, na even dubbelchecken, misschien wel makkelijk uitkomt. Elektrisch laden is natuurlijk relatief nieuw: hoe zit dat in andere Europese landen?
Het is slim om rekening te houden met 80% actieradius, om wat extra reserve te houden in het geval je geplande laadstop niet lukt vanwege drukte of defecten. Ook laad je auto sneller tot 80% vol en kun je dus weer sneller doorrijden.
In Europa zijn inmiddels al veel aanbieder in het snelladen, waaronder Allego en Ionity. Je kunt hun apps downloaden om informatie te vinden, zoals locaties en beschikbaarheid. Daarnaast zijn er veel andere aanbieders, zoals Aral, Total, E. On en EnBW. De supercharger stations van Tesla worden ook steeds verder uitgebreid voor elektrische auto’s van Tesla en andere elektrische automerken.
Snelladen en snel betalen in het buitenland
Check voordat je naar het buitenland gaat goed waar jouw laadpas werkt. Het is waarschijnlijk verstandig om voor het land van bestemming een lokale laadpas te regelen. Vraag deze op tijd aan, zodat je ze in huis hebt voordat je vertrekt. Tegenwoordig accepteren steeds meer laadstations ook andere betaalmethodes, maar het is toch fijn om zeker te weten dat je kunt laden en betalen.
Check je octaangehalte
Behalve de naam van je brandstof, is het ook handig om te weten welk octaangehalte (RON) jouw auto nodig heeft. Dit getal geeft aan in hoeverre er bio-ethanol in de benzine is vermengd. In Nederland komen zowel 95 (Euro 95) als 98 (Superplus) voor, maar in andere landen bestaan er andere octaangetallen. Als je deze in je tank gooit, kan dat slecht voor je auto zijn. Het octaangehalte vind je terug in het instructieboekje van je auto.
Verkeerd getankt in het buitenland
Heb je dit artikel goed doorgenomen, alles uitgezocht rondom tanken in het buitenland en sta je toch per ongeluk E10 in je dieselauto te tanken? Of heb je iets anders verkeerd getankt? Jaarlijks zijn er zo’n 15.000 Nederlanders die dit helaas overkomt. Blijf kalm en start je motor niet. Neem contact op met onze hulpcentrale. Op dit moment ben je blij met een goede Pechhulpverzekering, dan komen wij je snel helpen – waar je ook bent!
Was dit artikel nuttig?
Meer lezen?
Alles over E10 benzine
De brandstofnamen in heel Europa zijn veranderd. Dit is E10 benzine en zo kom je erachter of je auto hier geschikt voor is.
Checklist: vakantie met elektrische auto
Bij een vakantie met een elektrische auto hoort een andere voorbereiding dan die je misschien met je benzine- of dieselauto gewend bent. Lees nu wat je moet weten.