Auto bij tankstation

Juni 2022

Verbod op auto's die C02 uitstoten vanaf 2035

We wisten allemaal dat dit moment ooit ging aanbreken, maar nu is het officieel: De milieucommissie van het Europees Parlement heeft het verbod vanaf 2035 op nieuwe benzine- en dieselauto’s goedgekeurd. Wat betekent dit precies voor jou?

Verbod op diesel- en benzineauto’s

Met het nieuwe goedgekeurde wetsvoorstel mogen nieuwe auto’s vanaf 2035 geen CO2 meer uitstoten. Dat betekent dat je vanaf dat moment alleen nog maar een puur elektrische auto met accu of een auto op waterstof kan kopen. Auto’s met een verbrandingsmotor zullen zo dus langzamerhand verdwijnen.  

Hoe zit het met auto’s op synthetische brandstoffen?

Synthetische brandstoffen, ook wel e-fuels genoemd, zijn CO2-neutraal. Ze worden namelijk gemaakt met CO2 die uit de lucht wordt gehaald. Geldt het verbod dan ook voor auto’s die op synthetische brandstoffen rijden? Momenteel wel, want die auto’s stoten dezelfde CO2 ook weer uit. Het zijn dus geen “auto’s zonder CO2-uitstoot” en daarom vanaf 2035 ook niet meer toegestaan. Er zijn momenteel wel veel automerken die behoorlijk in e-fuels investeren, dus het kan zijn dat de komende jaren hierin nog iets gaat veranderen.

Wat gebeurt er met je benzineauto?

Wat gebeurt er als je in 2035 nog een auto met een verbrandingsmotor hebt? Geen zorgen, je hoeft je auto niet meteen te verkopen: bestaande auto’s die op fossiele brandstoffen rijden mogen nog wel gebruikt worden. Er komen alleen geen nieuwe brandstofauto’s meer bij vanaf 2035 en elektrische auto’s zullen zo langzamerhand de norm worden.

Voordelen elektrisch rijden

Nu duidelijk is dat zowel auto’s op fossiele brandstof als op synthetische brandstof in Europa in de ban worden gedaan, zullen we uiteindelijk met z’n allen moeten overstappen op elektrisch rijden. Als je slim bent stap je vandaag nog over op een elektrische auto, aangezien je zo je steentje bijdraagt aan een beter milieu en het je nu (nog) belastingvoordelen oplevert. Benieuwd naar alle andere voordelen van elektrisch rijden? Lees dan hier verder!

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.