Huis schoonmaken

Maart 2022

Tips voor de grote lenteschoonmaak

Het weer wordt wat zachter en het zonnetje laat zich steeds meer zien: vanaf 20 maart is het weer lente. Na de winter en de stormachtige dagen is het tijd om weer richting fijnere weersomstandigheden gaan. Na maanden binnen te hebben gezeten kunnen we weer naar buiten, maar dit is ook het ideale moment om je huis weer eens goed op te ruimen en schoon te maken. Het is tijd voor de grote lenteschoonmaak – en met onze tips mis je niks!

Waarom de lenteschoonmaak?

Misschien vraag je je af waarom deze grote schoonmaak juist nu moet gebeuren. Goede vraag! Het belang van de lenteschoonmaak zit ‘m vooral in gezondheidsredenen. Zeker in de winter lucht je je huis minder vaak door, terwijl je juist ook meer binnen zit. Hierdoor stapelt stof zich in huis op, met als gevolg dat je bijvoorbeeld meer last krijgt van allergieën of astma. Het is dus niet alleen fijn om je huis weer op orde te hebben, maar ook belangrijk voor je eigen gezondheid!

Tips lenteschoonmaak

Nu duidelijk is waarom de lenteschoonmaak een goed moment is om je huis eens echt onder handen te nemen, is het tijd voor tips & tricks. Misschien vind je schoonmaken lekker rustgevend, of baal je er juist altijd van om weer te moeten poetsen. Wat je situatie ook is, met deze tips kun je in ieder geval goed aan de slag.

1.       Check eerst je voorraad schoonmaakmiddelen

Heb je alles in huis om eens flink te poetsen, boenen, stofzuigen en opruimen? Check zeker je allesreiniger, sponsjes, rubberen handschoenen, doekjes om mee te poetsen en natuurlijk je vuilniszakken. Door dit vooraf te checken, voorkom je dat je tijdens het schoonmaken niet verder kunt.

2.       Tijd voor de checklist

Nu je voorraad op peil is, is het tijd om een checklist te maken. Wat wil je allemaal gedaan krijgen? Een goede tip hierbij is om je huis in kamers op te delen. Ga per kamer aan de slag, zo voorkom je ook dat je het stof en viezigheid van de ene kamer naar de andere kamer brengt. Werk aan een taak tegelijk, zodat je niet allerlei halve klusjes oppakt en uiteindelijk met meer zooi achterblijft dan toen je begon. Kom je tijdens het schoonmaken nog een andere taak tegen? Zet 'm op de lijst zodat je niks vergeet. 

3.       Ruim je rondslingerende spullen op

Om goed te kunnen schoonmaken, is het zaak om eerst je rondslingerende spullen goed op te ruimen. Deze items liggen in de weg en nemen handige ruimte in beslag die je tijdens de schoonmaak nodig hebt of bij moet kunnen. Ook kun je gelijk de stofzuiger inzetten om de eerste laag stof weg te werken. Dit is het moment om eens te overwegen welke spullen je misschien niet meer nodig hebt. Je hoeft niet helemaal te “ontspullen”, maar een kritische blik op je spullen kan geen kwaad. Een goede manier hiervoor is volgens de Marie Kondo opruimmethode: vraag jezelf bij elk item af of je er blij van wordt. Zo houd je alleen spullen over die belangrijk voor je zijn.

4.       Tijd voor het grote geschut: poetsen maar!

De losse rondslingerende spullen opgeruimd? Dan is het nu echt tijd om te gaan poetsen. Een aantal punten om niet te vergeten:

  • Je ramen (zowel vanbinnen als buiten)
  • Servies- en keukenkastjes
  • Afzuigkap
  • Oven reinigen
  • Vloerkleden, matrassen, gordijnen, deurmat
  • Vaatwasser schoonmaken
  • Wasmachine en droger schoonmaken
  • Stof/pluizenfilter wasmachine schoonmaken
  • Kussenhoezen van de kussens op je bank/stoelen
  • Muren en plinten afnemen
  • Terrastegels schoonspuiten met hogedrukreiniger
  • Check ook direct je rookmelders

5.       Laat je huis ten slotte lekker doorluchten

Na maanden met de verwarming flink aan binnen te zitten kan je woning weleens wat frisse lucht gebruiken. Na al het boenen en opruimen is het tijd om je huis lekker door te luchten. Dit helpt trouwens ook prima om de soms sterke lucht van schoonmaakmiddelen weg te werken. En na al dat gezweet van het poetsen kun je zelf vast ook wat frisse lucht gebruiken.

Laat die lenteschoonmaak maar komen, want met deze tips ben jij er helemaal klaar voor. Succes! 

Was dit artikel nuttig?