Persoon hangt rookmelder op aan plafond

Februari 2023

Bijna 1 op de 5 huishoudens voldoet niet aan eisen rookmelderplicht

Sinds de invoering van de rookmelderplicht een half jaar geleden zijn we in Nederland verplicht om in elke woning een rookmelder op te hangen. Toch voldoen nog lang niet alle huizen in Nederland aan de rookmeldingsplicht, blijkt uit ons onderzoek*. Bijna 1 op de vijf huishoudens (18%) heeft niet op elke verdieping met een slaap- of woonkamer een rookmelder hangen, terwijl dit wel verplicht is.

Vanaf 1 juli 2022 moeten in elke woning in Nederland rookmelders hangen. Voor nieuwbouwhuizen is dit sinds 2003 al een verplichting, maar de regelgeving geldt nu ook voor bestaande bouw. Het invoeren van deze nieuwe regel is bedoeld om levens te redden: bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook.

Uit ons onderzoek* blijkt dat de overgrote meerderheid in Nederland blij is met de invoering van de rookmelderplicht (88%). “Hoewel uit onze data blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders na de invoering van de rookmelderplicht gelijk in actie is gekomen, valt er nog een hoop winst te behalen. Gemiddeld komen er namelijk meer dan 200 brandschadeclaims per jaar bij ons binnen. Het installeren van een rookmelder kan een hoop leed en schade voorkomen. We hopen dat steeds meer mensen beseffen dat rookmelders onmisbaar zijn in huis”, zegt Mohini Gajadhar, schadecoach bij Allianz Direct.

Waarom is de rookmelder verplicht?

Uiteraard is het doel van de verplichte rookmelder om zo veel mogelijk risico te vermijden en bij brand levens te redden. Ook kan een rookmelder helpen bij het beperken van brand in huis, doordat je sneller brand doorhebt en daarnaar kan handelen. Hierdoor valt schade mogelijk te beperken, maar bovenal is de verplichting er voor je eigen veiligheid.

Wanneer je niet aan de verplichting voldoet, kan dit gevolgen hebben. In principe wordt je woning dan namelijk als “niet-conform” de wetgeving gezien. Als je geen rookmelder hebt hangen, loop je risico op een boete van de gemeente. Daarbovenop komt dat je volgens de voorwaarden van je woonverzekering je best moet doen om schade te voorkomen. Als je brand in huis hebt gehad en het blijkt dat er geen rookmelder in je woning was, kan dit leiden tot onderzoek van de verzekeraar. Een expert onderzoekt dan of eventuele schade had kunnen worden voorkomen door de rookmelder. Als een expert dit kan aantonen, loop je kans op minder schadevergoeding.

Hoeveel rookmelders moet ik hebben?

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om “voldoende” rookmelders in huis te hebben. In de praktijk komt erop neer dat je op elke verdieping van je woning een rookmelder moet hebben hangen. Woon je in een (studenten)kamer? Dan geldt de regel dat elke bewoonde kamer in het huis een eigen rookmelder moet hebben.

Waar hang ik de rookmelder op?

Volgens het IFV** (Instituut Fysieke Veiligheid) is het aanbevolen om in ieder geval een rookmelder in de hal en de overloop te plaatsen. Daarbovenop zou het nog beter zijn om in elke kamer waar iemand slaapt een rookmelder te plaatsen, net als in de woonkamer. Volgens het IFV is de beste oplossing om in elke ruimte waar eventueel brand zou kunnen ontstaan, ook een rookmelder te plaatsen. Zo weet je zeker dat een brand snel wordt opgemerkt.

Waar moet de rookmelder aan voldoen?

Om te voldoen aan de verplichting van de rookmelder in huis moet je rookmelder voldoen aan verschillende eisen, waaronder het verplichte Europese EN 14604 certificaat. Heb je een rookmelder op netstroom? Dan is het NEN 2555 certificaat verplicht. Met deze certificaten ben je gegarandeerd dat de rook op tijd wordt gedetecteerd en dat het alarm een goed geluidssignaal geeft. Wel zo fijn!

Verder is het aan te raden om niet voor een goedkope rookmelder te gaan waarbij je jaarlijks de batterijen moet vervangen. Ga voor de lange termijn en kies voor een rookmelder die 10 jaar meegaat. Vergeet natuurlijk niet om jaarlijks te controleren of je rookmelders nog werken en of het geluidssignaal goed afgaat.

Je kunt ook kiezen voor een rookmelder met koppeling. Is er brand in je garage en gaat de rookmelder in de garage af? Dan gaan de rookmelders in andere ruimtes ook af. Wil je echt geen alarm missen? Dan zijn er zelfs rookmelders die een signaal naar je telefoon sturen wanneer er rook wordt gedetecteerd. Een gekoppelde rookmelder of slimme rookmelder is niet verplicht, maar wel erg handig!

Rookmelder in huis redt levens

Rookmelders redden levens, bijvoorbeeld wanneer er ’s nachts brand ontstaat. Door het geluidssignaal word je wakker en weet je dat er nood aan de man is. In Nederland vallen er nog steeds veel slachtoffers bij brand in huis en dat komt voornamelijk door het inademen van rook. Dit komt doordat je reuk tijdens je slaap niet werkt. Je wordt dus niet snel wakker van rook in huis, maar wel van het alarm als je een rookmelder hebt hangen. Naast het plaatsen van rookmelders wordt het ook aanbevolen om deuren te sluiten bij het slapen, zodat eventuele rook en brand langer buiten de kamer blijft.

Wat te doen als je rookmelder afgaat?

Je hoopt natuurlijk dat je rookmelder er voor de zekerheid zit, maar dat ‘ie niet nodig is. Mocht je alarm toch afgaan dan weet je dat er rook en/of brand in huis is. Dit is hét teken om in actie te komen. Bij het afgaan van de rookmelder moet je zo snel mogelijk vluchten. Alarmeer de buren en zorg ervoor dat je maatregelen hebt getroffen die de kans op brand en rook- en brandverspreiding beperken.

Vlucht nooit dichte rook in. Staat je vluchtroute vol met rook maar is de kamer waar je bent nog goed? Blijf dan hier wachten tot de brandweer je komt redden. Hierbij is het belangrijk om de brandweer te laten weten waar jij of desbetreffende persoon zich bevindt. Voor meer tips bij brand lees je onze blog over brand in huis!

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.253 respondenten van 18 jaar en ouder, oktober 2022.

**www.ifv.nl

Stel op bank op ipad

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.

Was dit artikel nuttig?