Man met rugzak op rots

November 2023

Een meerdaagse wandeltocht voorbereiden: hoe doe je dat?

Hou je van wandelen? Dan is een meerdaagse wandeltocht de ultieme uitdaging. Vier volle dagen Nijmegen en omgeving door, of toch met je tentje de natuur in? Met deze 10 tips bereid je je optimaal voor op je avontuur.

1. Begin op tijd

Neem voldoende tijd om te trainen. Versterk je beenspieren met krachttraining, oefen op verschillende soorten terrein en pak zoveel mogelijk de trap. Dit is goed voor je benen én voor je uithoudingsvermogen. Ga je straks met rugzak op pad? Neem deze dan ook tijdens je training mee. Wandelen met rugzak is namelijk een stuk zwaarder.

Hoeveel training je precies nodig hebt is lastig te zeggen. Dit hangt af van de lengte van je tocht, het terrein en je ervaring en fitness. Een voorbeeld? Bever adviseert om de training voor de Nijmeegse Vierdaagse zo'n 20 weken van tevoren te beginnen. Eerst rustig met een wekelijkse wandeling, en na een aantal weken steeds iets intensiever.

Wil je zoveel mogelijk uit je training halen? Vraag dan een trainer om hulp of sluit je aan bij een wandelclub. Deze kunnen je aan een efficiënt en verantwoord trainingsschema helpen.

2. Zorg voor een goede looptechniek

Wist je dat veel mensen geen goede looptechniek hebben? Voor je dagelijkse stappen is dit meestal geen probleem, maar tijdens een lange wandeltocht kan een verkeerde techniek flinke klachten of zelfs blessures geven.

Begin je met trainen en heb je weinig ervaring met langere afstanden? Laat je looptechniek dan analyseren door een trainer of bij een wandelclub. Zo corrigeer je eventuele fouten op tijd en kom je veilig de training én wandeltocht door.

3. Zorg voor de juiste uitrusting

Voor een succesvolle tocht ben je afhankelijk van de juiste spullen. Plan je paklijst daarom zorgvuldig en vergeet de essentials niet. Neem bijvoorbeeld 2 paar ingelopen schoenen mee (zo heb je altijd droge voeten), maar denk ook aan goede wandelsokken, een comfortabele rugzak en dunne, lichte kleding in laagjes.

Net als de wandeltocht, kan ook de uitrusting enorm verschillen. In de natuur heb je andere producten nodig dan in de stad, en ook de overnachtingsplek bepaalt je uitrusting. De meeste outdoorwinkels hebben veel ervaring met het voorbereiden van wandeltochten en kunnen je precies vertellen wat je niet mag vergeten.

Tip! Ontwijk katoenen kleding. Terwijl katoen lekker zit, houdt het vocht extra lang vast. Hierdoor word je sneller nat en koud.

4. Plan je route

Of je nu door de stad loopt of door de natuur, plan je route vooraf. Kijk naar de juiste paden en wegen, maar ook naar je ideale pauze- en eetschema. Test vooraf hoe vaak jij pauze nodig hebt en hoe het eten onderweg je bevalt. Meerdere kleine snacks of een grote maaltijd? En hoeveel drinkwater heb je nodig? Iedereen is anders en het is fijn om tijdens de tocht precies te weten op welk schema jij het beste presteert.

Tip! Hou je pauzes relatief kort. Sta (of zit) je te lang stil, dan koelen je spieren af en is het lastiger om weer op gang te komen.

5. Voorkom blaren

Bijna niets is vervelender tijdens het wandelen dan een flinke blaar. Hoe doorsta je je tocht zoveel mogelijk blaarvrij?

Zorg als eerste voor goed passende én goed ingelopen schoenen (liefst 2 paar) en natuurlijk goede wandelsokken. Besteed aandacht aan je training en bouw je wandelingen geleidelijk op om je voeten te laten wennen aan langere afstanden. Plak preventief blarenpleisters op gevoelige plekken om wrijving te voorkomen. Ook bestaan er speciale crèmes die je huid versterken, waardoor de kans op blaren nog verder afneemt.

6. Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is cruciaal tijdens een meerdaagse wandeling. Zorg dat je voldoende slaapt tussen de wandeldagen door om je lichaam te laten herstellen en oververmoeidheid (of zelfs blessures) te voorkomen.

Doe je bijvoorbeeld mee aan de Nijmeegse Vierdaagse? Boek dan fijne accommodatie in de buurt, tenzij je zelf in de omgeving van Nijmegen woont natuurlijk. Hetzelfde geldt voor een tocht door de natuur. Breng de juiste slaapzak en een goed luchtbed als je gaat kamperen, of boek een rustige overnachtingsplek in de bergen.

7. Rust goed uit voor de start

Niet alleen tijdens de tocht, maar ook in de weken ervoor is rust belangrijk. Ben je hard aan het trainen? Doe het dan iets rustiger aan in de periode vlak voor de tocht. Het Loopcentrum adviseert: train vooral in de laatste 2 weken minder. Wandel kortere stukken en zorg dat je volledig uitgerust aan je avontuur kunt beginnen.

8. De natuur in? Let op teken

Als je de natuur intrekt, let dan op teken. Draag beschermende kleding, gebruik insectenwerende middelen en controleer elke avond even of je gebeten bent. Verwijder teken correct en volledig met een pincet of tekenverwijderaar.

Tekenbeten komen in Nederland helaas steeds vaker voor, en de vervelende beestjes zijn door de milde winters het hele jaar actief. Spot je een tekenbeet niet op tijd? Dan kun je nare ziektes oplopen.

9. Veiligheid voorop

Maak veiligheid prioriteit. Luister naar je lichaam en negeer vermoeidheid, pijn of andere ongemakken niet. Weet wat je moet doen als je je niet goed voelt en neem altijd voldoende water, eten en eventuele medicatie mee.

Ga je op pad in het buitenland? Sla dan de noodnummers op van het land of gebied waar je doorheen loopt. Neem daarnaast een EHBO-setje mee en probeer altijd in een groep te lopen. Lukt dit niet? Zorg dan in ieder geval voor telefoonbereik of neem een GPS-noodzender. Druk je deze in, dan krijgen de hulpdiensten jouw gegevens en locatie door.

10. Goed verzekerd op pad

Wist je dat je voor een wandeltocht met overnachting ook gebruik kunt maken van je Reisverzekering? Al ben je gewoon in Nederland, een meerdaags avontuur komt altijd met risico’s. Sluit daarom een goede Reisverzekering af. Zo kun je rekenen op 24/7 support bij problemen onderweg, een vergoeding van verloren of beschadigde bagage en (met een aanvullende Annuleringsverzekering) ook een vergoeding bij een onverwachtse annulering.

Allianz Direct Reisverzekering

Goed verzekerd de wegen of wandelpaden op? Lees snel verder voor meer over de Allianz Direct Reisverzekering en onze Annuleringsverzekering. Benieuwd naar de premie? Deze bereken je hier. Helemaal vrijblijvend en binnen 20 seconden.

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?