Nederlandse wijk van boven

2 augustus 2023

Je auto wassen op straat: mag dat?

De één denkt er geen twee keer over na, terwijl de ander het internet afspeurt op zoek naar antwoorden. Hoe zit het nou echt? Mag je je auto nou wel of niet op straat wassen? Verschillen de regels per straat of gemeente en wat zijn je alternatieven?

Is het toegestaan om je auto op straat te wassen?

Helaas is het antwoord op deze vraag niet eenduidig. Iedere gemeente stelt namelijk eigen regels, die zijn te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De meeste gemeentes staan auto wassen op straat wel toe, maar stellen een aantal eisen. Denk hierbij aan het gebruik van biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel of het parkeren buiten bepaalde straten.

Daarnaast raden veel gemeentes hun inwoners toch aan om naar een wasstraat te gaan. Hier wordt het afvalwater namelijk opgevangen en voor een groot deel gerecycled. Wel zo voordelig in tijden van droogte én een stuk beter voor het milieu.

Waarom verbieden sommige gemeentes het wassen op straat?

Het milieu klinkt als een goede reden om auto wassen op straat te verbieden. Maar hoe werkt dit precies? Waarom is het wassen op straat zo slecht voor het milieu?

Bij het wassen van je auto komt veel vuil vrij. Denk aan vogelpoep, modder, remstof, rubberdeeltjes of olieresten. Al dit vuil stroomt samen met het schoonmaakmiddel de straat op, deels richting de straatputjes en het riool. Trekt het direct de grond in? Dan zorgt dit uiteraard voor bodemvervuiling.

Daarnaast hebben sommige wijken een dubbel rioolsysteem aangelegd. Dit betekent dat afvalwater van huishoudens en bedrijven via het eerste riool naar zuiveringsinstallaties stroomt, terwijl regenwater via een tweede riool in de grond of het oppervlaktewater terecht komt. In sloten of meren bijvoorbeeld. En dit is waar het wassen van de auto een probleem kan veroorzaken. Komt er namelijk vuil en schadelijk schoonmaakmiddel in dit tweede riool terecht, dan heeft dit een nadelige invloed op natuur en milieu.

Risico's van het wassen van je auto op straat De risico’s van het wassen van je auto straat? Die liggen dus vooral bij het milieu. Om ze nog even op een rij te zetten:

Waterverspilling

Bij een wasbeurt in de wasstraat wordt gemiddeld 15 liter water per auto gebruikt, terwijl dit bij auto’s wassen op straat wel zo’n 75 liter kan zijn. Vooral in tijden van droogte is dit verschil wel erg groot.

Verontreiniging van het wateroppervlak

Het afvalwater dat tijdens het wassen op straat ontstaat, bevat vaak olie, vet, chemicaliën en andere verontreinigende stoffen. Als dit vervuilde water in het straatriool terechtkomt, kan het ongefilterd in nabijgelegen oppervlaktewater (zoals sloten, rivieren of meren) terechtkomen. De kans is groot dat het daar schade veroorzaakt aan planten en dieren.

Vervuiling kolken en putten

De meeste kolken en putten worden ongeveer 1 keer per jaar schoongemaakt. Komt er echter veel vervuild water in terecht? Dan is dit niet meer voldoende. Het onderhoud van kolken, putten en het (2e) rioolsysteem wordt daardoor bewerkelijker en duurder.

Alternatieven voor het wassen van je auto op straat

Zijn er eigenlijk alternatieven voor het auto wassen op straat? Hoe pak je dit zo milieuvriendelijk mogelijk aan? Dit zijn onze tips:

  • Misschien een open deur, maar toch het makkelijkste alternatief: was je auto in een wasstraat. Zo bespaar je water en wordt vuil zoveel mogelijk opgevangen.
  • Experimenteer eens een oplossing voor ‘waterloos autowassen’. Deze speciale sprays maken het vuil op je auto los, waarna je dit er makkelijk met een doek vanaf veegt. Een mooie oplossing om het aantal wasbeurten met water te kunnen beperken?
  • Laat je auto stoomreinigen. Zo krijg je zowel de binnen- als buitenkant brandschoon, zonder veel water te gebruiken.

Wil je je auto toch op straat wassen? Let dan op je watergebruik. Was de auto met emmer en spons, in plaats van met een continue straal uit de tuinslang. Kies daarnaast voor een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel. Probeer zoveel mogelijk vuil met een doek of spons weg te vegen, zodat dit de straat en het riool niet bereikt. Door hier goed op te letten, kun je de negatieve impact van je wasbeurt gelukkig flink beperken.

Je auto schoon én goed verzekerd

Een brandschone auto wil je natuurlijk beschermen tegen vervelende verrassingen. Ben je op zoek naar een goede Autoverzekering? Lees snel verder voor meer over onze WA-, Beperkt Casco- en All Risk verzekeringen of bereken eenvoudig je premie.

Was dit artikel nuttig?

Veelgestelde vragen

  • Waar mag je een auto mee wassen?

    Regels over het wassen van je auto verschillen per gemeente. Mag je in jouw gemeente de auto wassen op straat? Dan is het aan te raden om een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel en een emmer en spons te gebruiken. Zo beperk je de impact op het milieu zoveel mogelijk.

  • Is auto wassen op straat verboden?

    Of auto wassen op straat verboden is, hangt af van de gemeente waarin je woont. Twijfel je? Raadpleeg dan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of neem contact op met de gemeente voor meer informatie.

  • Waarom is het in wijken met een gescheiden rioolsysteem verboden om je auto op straat te wassen?

    In wijken met een gescheiden rioolsysteem is het soms verboden om je auto op straat te wassen. Het afvalwater komt dan ongefilterd in het oppervlaktewater (denk aan sloten, meren of grachten) terecht en dit is schadelijk voor het milieu. 

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.