Groep in skilift

25 oktober 2023

6 bespaartips voor de wintersport

Nederlanders zijn dol op sneeuw. Ieder jaar vertrekken zo’n miljoen Nederlanders naar Frankrijk, Oostenrijk, Italië en andere wintersportoorden, op zoek naar de perfecte skipiste en gezellige après-ski.

Helaas hebben wintersportvakanties één groot nadeel: ze zijn duur. Een skipas, skiles en lunch op de piste lopen al snel in de honderden euro’s. En die hebben we in deze dure tijden niet altijd over.

Hoe ga je nu op wintersport zonder een fortuin kwijt te zijn? Dit zijn onze 6 tips voor een betaalbare wintersport.

Kies een goedkopere bestemming

De prijs van je wintersportvakantie hangt sterk af van je bestemming. In een onderzoek van Holidu werd bijvoorbeeld gekeken naar prijsverschillen in accommodatie en skipas tussen diverse Europese bestemmingen. Als goedkoopste bestemming kwam Vasilitsa (Griekenland) uit het onderzoek, met een gemiddelde dagprijs van €36 voor 22 km piste. De duurste bestemming was een skigebied in Zermatt (Zwitserland), met een gemiddelde dagprijs van €248 voor 322 km piste.

Ga je met een vriendengroep van 4 personen of een gezin met 2 oudere kinderen op vakantie? Dan ben je in Vasilitsa zo’n €144 per dag kwijt en kun je in Zermatt rekenen op €992 per dag. En hier komen je eten, transport en eventuele après-ski nog bij.

Vermijd de schoolvakanties

De schoolvakanties zijn gezellig en onvermijdelijk voor veel gezinnen, maar helaas wel een stukje duurder. Heb je de kans om deze drukke weken te vermijden? Dan kun je flink besparen.

Om een voorbeeld te noemen: in Ortisei (Italië) betaal je voor een skipas in de voorjaarsvakantie €375 per persoon, terwijl je in de 2e week van januari €338 kwijt bent. Ook voor accommodatie en skiles ben je in de vakanties een paar tientjes duurder uit dan daarbuiten.

In welke weken vallen de vakanties ook alweer?

  • Kerstvakantie: 23 december 2023 t/m 7 januari 2024
  • Voorjaarsvakantie regio noord en midden: 17 t/m 25 februari 2024
  • Voorjaarsvakantie regio zuid: 10 t/m 18 februari 2024

Boek je skiles en skipas vooraf

Skipassen worden steeds een stukje duurder. In 2023/2024 betaal je al zo’n 8,42% (gemiddeld €22,30) meer dan vorig seizoen. Gelukkig is er goed nieuws! Boek je vooraf en online? Dan krijg je bij veel aanbieders korting. Controleer daarom altijd de website van de wintersportbestemming even op groepskorting of vroegboekacties. Het zou zonde zijn als je deze misloopt!

Tip! Steeds meer aanbieders gebruiken een dynamisch prijsmodel. De kosten van je skipas zijn dus afhankelijk van bijvoorbeeld gegevens uit het verleden, de vraag naar skipassen op dat moment, de periode en het weer. Ga je met meerdere mensen op vakantie? Onderzoek dan eens of er verschil zit in de prijzen die je te zien krijgt.

Gratis skipas voor kinderen

Wist je dat kinderen op veel wintersportbestemmingen gratis de piste op mogen? Snowplaza heeft een handig overzicht gemaakt met locaties waar kinderen (soms zelfs tot 18 jaar) korting krijgen of gratis mogen wintersporten. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • In Almenwelt Lofer (Oostenrijk) wordt het wintersportseizoen op 2, 3, 9 en 10 december gestart met gratis skipassen voor kinderen tot 18 jaar. Daarna skiën kinderen tot 18 jaar elke zaterdag gratis als beide ouders een betaalde skipas hebben.
  • Ook vind je in Oostenrijk het bekende gebied Großglockner. Hier mogen kinderen geboren in 2018 of later gratis de piste op, en krijgen kinderen tot 18 jaar 50% korting.
  • In Dolomitri Superski (een verzameling van 15 wintersportgebieden in Italië) krijgen kinderen geboren in 2016 of later een gratis skipas als beide ouders een betaalde pas hebben.

Benieuwd naar de volledige lijst? Die vind je hier.

Ga met de auto

Benzine is duur, maar ook vliegtickets worden steeds duurder. Rij je bijvoorbeeld vanaf Utrecht naar Tirol? Dan ben je voor een retourtje zo’n €300 aan benzinekosten en ongeveer €60 aan tolkosten kwijt. Voor één persoon veel, maar voor een gezin of groep vrienden een stuk voordeliger dan vliegen. Een retourtje naar Oostenrijk met het vliegtuig kost namelijk ruim €200 per persoon.

Een bijkomend voordeel van de auto? Je kunt je skispullen gratis meenemen (in het vliegveld kost dit vaak een paar tientjes) én je kunt de auto volstoppen met voordelige boodschappen. In Oostenrijk of Zwitserland zijn boodschappen bijvoorbeeld een stuk duurder dan in Duitsland, Frankrijk of (gewoon) Nederland. Ben je van plan zelf te koken (wat je natuurlijk weer geld bespaart), overweeg dan om je favoriete producten van huis mee te nemen of maak onderweg een stop bij een Duitse supermarkt.

De goedkoopste Duitse supermarkten? Dat zijn volgens Testaankoop Edeka en Rewe.

Tip! Ga je met de auto op pad? Vergeet dan niet dat je mogelijk een vignet en milieusticker nodig hebt. In deze blog lees je wat je allemaal in de auto moet hebben liggen tijdens een rit door Europa.

Ga met de trein

Je zou het misschien niet denken, maar ook een ritje met de trein naar de sneeuw is relatief betaalbaar. Voor een reis met Nightjet betaal je bijvoorbeeld zo'n €50 (stoel) of €100 (bed) voor een enkele reis naar Innsbruck (Oostenrijk). Voor ongeveer € 100 bereik je ook Tignes (Frankrijk) met de TGV en Eurostar.  

Wel kom je in dit geval natuurlijk op een treinstation uit, en niet in je hotel of appartement. Vaak komt hier dus nog de prijs van een lokale trein of taxi bij.  

Goed verzekerd op reis

Toch met de auto op pad? Vergeet dan niet om je verzekeringen te checken. 9 op de 10 wintersporters controleert voorafgaand aan de vakantie hun reis- en autoverzekering, en 87% is zich ervan bewust dat het verstandig is om hier een wintersportdekking aan toe te voegen.

Voor meer over onze producten, lees snel verder over onze Reisverzekeringen, Wintersportdekking, Autoverzekeringen en Pechhulp verzekering voor 24/7 hulp in heel Europa.

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?