Stel op wintersport bij de auto

Februari 2022

Wintersport met auto

De meeste mensen kiezen ervoor om met de auto op wintersport te gaan. Wel begrijpelijk, want je kan lekker veel meenemen en je kan vertrekken wanneer je wil. Bovendien kan je zo ook makkelijker een dagje skiën in een ander skigebied en dorpjes in de buurt bezoeken. Ga je binnenkort een reis naar de sneeuw maken? Zorg er dan voor dat je je auto helemaal wintersportproof maakt met deze 7 handige tips!

7 tips om je auto wintersportproof te maken

1.       Rijd met winterbanden.

Met zomerbanden op wintersport gaan is vragen om problemen. Het is daarom niet voor niets dat winterbanden in sommige landen zelfs verplicht zijn. Zorg er dus voor dat je voor vertrek je zomerbanden omgewisseld hebt met je winterbanden. Winterbanden zijn namelijk speciaal gemaakt om te rijden tijdens winters weer en lage temperaturen.

2.       Neem een set sneeuwkettingen mee.

Naast winterbanden wordt ook aangeraden om altijd een setje sneeuwkettingen klaar te hebben liggen in je auto. Tip: berg ze op een gemakkelijk te bereiken plek op. Je weet maar nooit wat voor weer je tegen kan komen onderweg. Bij (extreme) sneeuwval en ijzel wil je namelijk niet zonder zitten, aangezien sneeuwkettingen dan extra grip en veiligheid bieden. Oefen thuis alvast een paar keer met het omleggen, zodat je goed weet hoe het werkt.

3.         Koop vignetten van tevoren.

In sommige landen is het verplicht om een vignet te hebben. In Oostenrijk bijvoorbeeld: een land waar veel wintersporters naar toe gaan. Voorkom dat je lang moet wachten bij de grens en koop zo’n vignet al voordat je vertrekt.

4.       Neem genoeg ruitensproeiervloeistof mét antivries mee.

Op buitenlandse snelwegen wordt ‘s winters vaak flink wat zout gestrooid, waardoor ruiten bij een vochtig wegdek snel vies worden. Je zal dus vaker dan normaal ruitensproeiervloeistof gebruiken om goed zicht te houden. Wees goed voorbereid en neem daarom altijd wat extra ruitensproeiervloeistof mét antivries mee (minimaal -20).

5.       Zorg dat je de juiste spullen in je auto hebt liggen.

Als je op wintersport gaat, kunnen een ruitenkrabber en een bezempje niet ontbreken in je auto. Zo kan je het ijs van je ruiten weghalen en je auto sneeuwvrij maken. Ook een slotontdooier kan handig van pas komen. Daarnaast zijn er nog een aantal spullen die in sommige landen verplicht worden gesteld, zoals een gevarendriehoek en veiligheidsvestjes voor alle inzittenden. Check voor vertrek dus of je alle verplicht gestelde items in je auto hebt liggen.

6.       Neem wat warms mee voor als je stil komt te staan.

Je denkt er liever niet aan, maar de kans dat er iets aan je auto stuk gaat wordt groter onder winterse omstandigheden. Dat komt omdat je auto het dan extra zwaar heeft. Neem daarom een warme fleecedeken en een thermoskan met iets warms mee voor het geval dat je stil komt te staan. Dit kan ook handig van pas komen tijdens kilometerlange files.

7.       Doe een wintercheck voor je auto.

Vooral als je een wat oudere auto hebt, is het verstandig om je auto helemaal na te lopen voordat je naar de bergen vertrekt. Check bijvoorbeeld de bandenspanning en het oliepeil. Als je niet zeker weet hoe dat moet, kan je dat altijd even navragen bij de garage.

Check het huidige reisadvies

De situatie rondom corona kan van dag tot dag veranderen en de coronamaatregelen verschillen van land tot land. Ga dus goed voorbereid op reis door regelmatig het reisadvies en de eisen te checken van het land waar je heen gaat. In sommige landen is een vaccinatiebewijs of herstelbewijs bijvoorbeeld verplicht. Op www.nederlandwereldwijd.nl kan je per land de huidige reisadviezen vinden. Kijk bijvoorbeeld hier voor de maatregelen in Duitsland, Italië, Zwitserland, Frankrijk of Oostenrijk.

Pech onderweg?

Heb je je auto helemaal wintersportproof gemaakt? Check dan ook nog even of je auto wel goed verzekerd is om zo’n reis naar de sneeuw te maken. De kans is groot dat je bijvoorbeeld nog een aanvullende verzekering wilt afsluiten, zoals hulp bij autopech in het buitenland! Geen zorgen, met de Pechhulp verzekering van Allianz Direct heb je hulp in heel Europa.

Autorijden in de sneeuw

Nu je auto helemaal klaar is om te vertrekken, is het ook belangrijk dat jij er klaar voor bent! Als je op wintersport gaat kan je met andere weersomstandigheden te maken krijgen dan je in Nederland gewend bent. Sommige automobilisten kunnen dat nogal spannend vinden, omdat je door sneeuw en ijs minder controle over je auto kan hebben. Gelukkig helpen winterbanden en sneeuwkettingen je al een stuk op weg om je reis helemaal gladjes te laten verlopen. Heb je niet zo veel ervaring met rijden met gladheid? Lees dan onze blog met handige tips bij gladheid op de weg!

Koppel buiten met water heeft lol

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?