Man in auto op regenachtige weg

Januari 2024

Spiegelglad of een beetje nat; wat te doen bij gladheid?

De winter is weer aangebroken! Kou en sneeuw kan zorgen voor veel sneeuwpret, maar het is minder genieten als je de weg op moet. Het is beter om je dan zo min mogelijk met de auto te verplaatsen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Wat moet je doen als je slipt door gladheid en hoe kun je dat voorkomen? In deze blog lees je 11 handige tips waarmee je veilig op je bestemming aankomt bij gladheid.

Tips voordat je de auto instapt

1.       Een goede voorbereiding is het halve werk!

Maak je auto al winterklaar voordat de temperaturen te hard gaan dalen. Zo ben je al goed voorbereid als je wakker wordt en het ’s nachts voor het eerst gevroren heeft. Dan is het fijn om bijvoorbeeld een ijskrabber, ruitensproeiervloeistof met antivries en een zeemspons (voor beslagen autoruiten) in je auto te hebben. 

Is het kouder dan 7 graden buiten? Dan wordt aangeraden om met winterbanden te rijden. Helaas komen met de winterkou ook vaker accuproblemen voor. Het is daarom handig om ’s winters altijd een setje startkabels in je auto te hebben. Meer tips om met je auto de koude maanden door te komen vind je hier!

2.       Maak je auto sneeuwvrij.

Heeft het gesneeuwd? Maak dan eerst je auto sneeuwvrij voordat je vertrekt. Denk dan niet alleen aan de ruiten, maar ook het dak, de motorkap, de spiegels en de deuren. Zo voorkom je dat de sneeuw opwaait tijdens het rijden en jij - of je achterligger - eventjes niks kan zien. Sneeuwt het terwijl je aan het rijden bent? Zet dan je ruitenwissers aan.

3.       Zorg voor juiste bandenspanning en goede profieldiepte

Uiteraard wordt het aanbevolen om ’s winters met winterbanden te rijden, maar dat is niet verplicht. Kies je er toch voor om de zomerbanden onder je auto te houden? Zorg er dan wel voor dat je een minimumdiepte van 1,6 mm hebt, maar het liefst minimaal 2 mm. Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste bandenspanning te hebben. Er wordt weleens gezegd dat het helpt om de bandenspanning te verlagen als het glad is op de weg. Helaas is dit niet waar: het verlagen van de bandenspanning gaat ten koste van de stabiliteit van de auto. Benieuwd of je voldoende profieldiepte hebt? Check dan de Instagram @Allianzdirectnl met handige lifehacks om hierachter te komen!

Tips voor tijdens het rijden

1.       Kijk ver vooruit.

Naast voldoende afstand houden, is het ook belangrijk om altijd ver vooruit te kijken. Door gladheid neemt het aantal gevaarlijke situaties op de weg namelijk toe. Door ver voor je uit te kijken zie je eerder als er zo’n gevaarlijke situatie ontstaat en kan je daar dus ook eerder op reageren.  

2.       Houd voldoende afstand en pas je snelheid aan.

Op gladde wegen wordt de remweg langer. De vuistregel is om je snelheid te halveren en de afstand tot je voorganger te verdubbelen. Blijf dus ongeveer op z’n minst twee tot vier seconden achter de auto voor je. Op deze manier heb je meer tijd en ruimte om te reageren op onverwachte situaties. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en kan het gebeuren dat je per ongeluk toch schade hebt veroorzaakt aan een ander. Gelukkig kan je dan beroep doen op je WA-verzekering

3.       Trek rustig op.

Sta je op ijs en probeer je vanuit stilstand weg te rijden? Pas op, want je banden kunnen dan moeite hebben om grip te vinden. Een goede tip om dit te voorkomen is door weg te rijden in de tweede versnelling. Geef niet te veel gas en laat je koppeling heel rustig opkomen. Let extra goed op als je auto achterwielaandrijving heeft: je auto heeft dan minder grip en de kans op slippen wordt groter. 

4.       Stuur voorzichtig en handel niet onvoorspelbaar.

Om te voorkomen dat je banden grip verliezen als het glad is op de weg, is het belangrijk om alle handelingen heel geleidelijk te doen. Stuur rustig, rem niet plotseling en maak geen abrupte stuurbewegingen. Let er ook op dat je bochten niet te scherp neemt.

5.       Rijd op de rechterbaan.

Rijd je op een weg met meerdere rijbanen? Dan is het veiliger om zo veel mogelijk op de rechterbaan te blijven, aangezien je dan naast de vluchtstrook rijdt. Als je onverwachts slipt of moet uitwijken voor een andere glijpartij, kan je makkelijker uitwijken naar de vluchtstrook om een botsing te voorkomen.

6.       Laat het gas los in plaats van remmen.

Kom je dichtbij een rood stoplicht of een bocht? Laat dan langzaam het gas los in plaats van te remmen. Als je remt op een gladde weg, kunnen je banden namelijk grip verliezen en daardoor slippen. Heb je net een bocht gemaakt? Duw je gaspedaal dan pas in als je weer recht rijdt. Als je gas geeft in een bocht heb je namelijk ook meer kans om te slippen.

Tips als je toch in een slip raakt

1.       Weet hoe je een noodstop moet maken.

Ook als het vriest kan het voorkomen dat je plotseling een noodstop moet maken. Als je in zo’n onverwachte situatie moet remmen, wil je dat het ABS (antiblokkeersysteem) geactiveerd wordt. Dit is erg handig omdat je zo kan blijven sturen. Je activeert het ABS door je rem en je koppeling tegelijkertijd hard in te trappen. Als je dit hard genoeg doet, kan het rempedaal gaan trillen en weet je dat het ABS werkt. Heeft je auto geen ABS? Ga dan niet vol op de rem, maar rem pompend. Begin weer normaal te remmen als je merkt weer grip te hebben.

2.       Blijf rustig.

Heb je bovenstaande tips gevolgd maar raak je helaas toch in de slip? Probeer dan rustig te blijven en ga vooral niet hard aan je stuur trekken. Probeer te focussen op waar je heen wil en je stuur rustig in de juiste richting te draaien. Rijd je in een schakelauto? Trap dan de koppeling in: zo verbreek je namelijk de aandrijving. Laat daarna pas het gas los.

Toch pech onderweg of schade?

Heb je pech onderweg door bijvoorbeeld een leeggeraakte accu? Pech komt altijd ongelegen. Zorg er daarom voor dat je op deze situaties voorbereid bent met onze aanvullende Pechhulp verzekering! Het kan helaas ook voorkomen dat je banden geen grip hadden en je schade aan je auto hebt opgelopen. Met een autoverzekering van Allianz Direct sta je er nooit alleen voor! Wij zijn 24/7 bereikbaar voor noodgevallen en bij reparatie krijg je vervangend vervoer.

Wees dus goed voorbereid op de winterkou zodat je goed verzekerd de weg op gaat! Gebruik bovenstaande tips om veilig op je bestemming aan te komen en zo hopelijk geen gebruik te hoeven maken van je autoverzekering. 

Vrouw aan de telefoon

Heb je een WA autoverzekering nodig?

Een WA autoverzekering is wettelijk verplicht voor alle autorijders. Sluit direct deze basisdekking af en ga zonder zorgen de weg op.