5 augustus 2024
Een studentenwoning: hoe werkt dat precies?
De zomer is in volle gang en terwijl veel Nederlanders genieten van hun vakantie, zijn veel studenten druk bezig met verhuizen naar hun nieuwe studentenkamer. Hoewel het tekort aan studentenkamers iets is afgenomen en er tussen 2022 en 2030 maar liefst 60.000 nieuwe kamers bij komen, blijft het vinden van een plekje nog steeds een uitdaging. In deze blog delen we handige tips om een studentenkamer te bemachtigen en wat je moet regelen zodra je jouw kamer hebt gevonden.
Een studentenwoning zoeken
Allereerst is het belangrijk dat je ingeschreven staat bij een hogeschool of universiteit. Doe dit ruim van tevoren, zodat je alvast opzoek kunt naar een studentenwoning. Voor je daadwerkelijk begint met het zoeken van een studentenwoning is het goed om geen hoge verwachtingen en eisen te stellen, omdat er door het tekort aan woningen niet heel veel beschikbaar is.
Platforms
Er zijn verschillende platforms die studentenwoningen aanbieden. Meld je aan bij verschillende platformen. Hierdoor maak je meer kans op een woning. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij:
- Studentenhuisvesting zoals https://www.sshxl.nl/nl of https://www.duwo.nl
- Kamernet.nl
- Marktplaats.nl
- Kamers.nl
- Facebookgroepen, zoals Studentenkamer in Rotterdam of Kamers in Den Haag
Buiten de stad
Je kunt ook makkelijker aan een studentenwoning komen in de minder grote steden. Kijk bijvoorbeeld eens naar een studentenwoning net buiten de drukte van de grote stad. Je moet misschien iets langer reizen, maar de kans op een woning wordt wel groter! Ook hebben kleinere steden Hogescholen en Universiteiten waar je een soortgelijke of misschien wel dezelfde opleiding kunt volgen als in de grote steden. Oriënteer daarom goed naar de locaties van de opleiding die je wilt volgen.
Wonen bij bekende
Kijk ook goed om je heen naar familie, vrienden of kennissen! Misschien hebben zij nog een kamer die leeg staat en kun je daar tegen een vergoeding terecht. Een win–win situatie! De verhuurder van de kamer moet dit wel doorgeven aan de inboedel en/of opstalverzekeraar.
Antikraak wonen
Kun je echt geen woning vinden en gaat je studie bijna beginnen? Dan kun je kijken naar een antikraak woning. Veel woningen in grote steden zijn tijdelijk onbewoond. Je kunt deze dan tegen een lage vergoeding huren. Let wel op! Je hebt hier geen huurrechten. Je kan daardoor kort van tevoren te horen krijgen dat je de woning moet verlaten.
Studentenwoning gevonden en nu?
Is alles rond en ga je nu echt verhuizen? Dan is het tijd om alle verzekeringen te doorlopen. Hebben je ouders bijvoorbeeld een Autoverzekering bij Allianz Direct met jou als hoofdbestuurder? Dan moet dit aangepast worden. Je mag namelijk geen hoofdbestuurder van de auto zijn als je niet meer thuis woont.
Op kamers en verzekeringen
Nu je eindelijk je eigen plek hebt gevonden, wil je natuurlijk zuinig met je inboedel om gaan. Met je inboedel bedoelen we alle spullen in je huis die je kunt verplaatsen. Denk aan meubels, elektronica, en kleding. Helaas zijn studentenwoningen vaak niet goed beveiligd, waardoor de kans op inbraak of diefstal groter is. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je jouw spullen goed kunt verzekeren.
Woon je samen of volg je een deeltijdopleiding? Dan kun je bij ons een Inboedelverzekering afsluiten. Het is natuurlijk hartstikke zonde om je geld opnieuw uit te geven aan een mooie bank of bed. Verzeker daarom je inboedel, zodat je gedekt bent voor inbraak, diefstal, water– en brandschade, storm en neerslag.
Studenten inboedelverzekering via je ouders
Ben je voltijd student en woon je niet samen? Dan is onze Inboedelverzekering nog voordeliger! Als student val je namelijk onder de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering van je ouders tot een bedrag van 5.000 euro. Als je je studie hebt afgerond of als je samen gaat wonen, stopt de dekking en moet je deze zelf afsluiten.
Opstalverzekering
Een belangrijk dingetje is dat de opstalverzekering via de beheerder van de woning gaat. Dit betekent dat de vaste onderdelen van de woning, zoals muren en dak, verzekerd zijn via de verhuurder.
Was dit artikel nuttig?
Nog niet uitgelezen?
Misschien vind je dit ook interessant?
Vakantie? Zo laat je je huis goed achter
Ga jij deze zomer lekker op vakantie? Zorg dan ook dat je huis, huisdieren en planten veilig zijn. Met deze tips kun je straks onbezorgd genieten.
Je huis duurzaam maken doe je zo!
Zit je er aan te denken om je huis te verduurzamen of heb je de eerste stappen al gezet? In dit artikel lees je alles over duurzamen wonen.
Stappenplan eerste huis kopen
Ben je van plan om een (eerste) woning te kopen? Met ons stappenplan weet je precies wat er op je af komt en wat je moet weten.
Wanneer woonverzekering nodig huurhuis?
Welke verzekering heb je nodig als je een woning huurt en wanneer kun je bij je verzekeraar of juist je verhuurder terecht? Dat en meer lees je hier.