Spaarpot elektrische auto

Oktober 2022

Subsidiepotten elektrische auto’s: hoe werkt het?

In 2020 is de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) ingevoerd om elektrisch rijden te stimuleren. Goed nieuws: dat heeft gewerkt! De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische auto’s is voor dit jaar namelijk al leeg. Ben je particulier en overweeg je een nieuwe elektrische personenauto te kopen? Dan kan je dus beter nog even wachten tot het nieuwe jaar begint.

Voorwaarden subsidie

Wil je in aanmerking komen voor de SEPP-regeling? Dan zijn er wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Het geldt alleen voor volledig elektrische auto’s met een minimaal bereik van 120 kilometer. Daarnaast moet de nieuwprijs tussen de €12.000 en €45.000 liggen. In 2022 was er een jaarbudget van maar liefst €71 miljoen beschikbaar en kon je als koper van een nieuwe elektrische auto €3.350 terugkrijgen. Helaas is de subsidiepot voor dit jaar inmiddels al leeg. Zit jij erover na te denken om een nieuwe elektrische auto te kopen en wil je beroep doen op deze regeling? Dan kan je beter nog even geduld hebben en wachten tot begin volgend jaar. Je kan er namelijk alleen aanspraak op maken als je de auto gekocht hebt in het jaar dat je de subsidie aan kunt vragen. In andere woorden: Heb je een nieuwe auto gekocht in 2022, toen het subsidiepotje al leeg was? Dan kan je niet in aanmerking komen voor een subsidie in 2023 of 2024.

Potje weer aangevuld in 2023 en 2024

Geen zorgen, gelukkig kan je de komende twee jaar ook nog gebruik maken van de SEPP-regeling. Let wel op dat het budget voor nieuwe auto’s elk jaar lager wordt. Begin 2023 wordt de subsidiepot weer aangevuld tot €67 miljoen en kan je van de overheid een tegemoetkoming van €2.950 per auto krijgen. In 2024 is het jaarbudget €58 miljoen en is het subsidiebedrag €2.550 per auto.

Tweedehands elektrische auto’s

Op zoek naar een tweedehands elektrische auto? Voor tweedehandsauto’s geldt de regeling gelukkig ook! Dit jaar (2022) was er €20,4 miljoen subsidie beschikbaar en kon je een bedrag van €2.000 van de overheid terugkijgen. Het potje voor dit jaar is helaas al op, maar in 2023 wordt de subsidiepot weer aangevuld. Ook is al bekend dat in 2023 en 2024 dit bedrag hetzelfde blijft, al verandert het jaarbudget wel. De totale beschikbare subsidie voor gebruikte elektrische auto’s in 2023 is €32,4 miljoen en in 2024 is het jaarbudget €29,4 miljoen.

Voordelen elektrisch rijden

Wil je nog graag profiteren van de subsidie voor een nieuwe elektrische auto? Dan kan je er maar beter vroeg bij zijn aan het begin van komend jaar. Zoals je ziet kan het potje namelijk al snel leeg raken en bovendien wordt de subsidie per nieuwe elektrische auto elk jaar lager. Benieuwd naar nog meer redenen waarom je een elektrische auto zou kopen? In deze blog lees je nog meer voordelen van een elektrische auto. 

Was dit artikel nuttig?

Vrouw ruikt buiten aan kruiden

Premie Alert: nooit meer te veel betalen

Niemand wil te veel betalen voor een autoverzekering. Als je je bij ons verzekert, krijg je daarom een gratis Premie Alert. Hiermee brengen we je op de hoogte als je kunt besparen.