Man op rots

Oktober 2022

Tips tegen een jetlag

Ga je binnenkort eindelijk die verre reis maken waar je al zo lang naar uitkijkt? Wat leuk! Helaas gaat een verre reis wel vaak gepaard met een jetlag. Hoe kan je een jetlag voorkomen of verminderen, zodat je optimaal van je reis kan genieten? Met deze 8 tips raak je direct gewend aan het nieuwe ritme.

1. Raak voor vertrek alvast gewend aan de andere tijdzone

Zelfs voor vertrek kan je al beginnen met het tegengaan van een jetlag, namelijk door alvast gewend te raken aan de tijdzone van je bestemming! Je kan bijvoorbeeld wat later gaan slapen of je eetritme aanpassen. Weet je niet helemaal hoe je dit het beste kan aanpakken? Tegenwoordig zijn er ook verschillende apps die je hierbij kunnen helpen, zoals Timeshifter.

2. Vermijd koffie en drank voor vertrek en tijdens de vlucht

Cafeïne en alcohol verstoren je slaapritme en drogen je lichaam uit, waardoor je een grotere kans hebt op een (heftigere) jetlag. Neem je toch een glaasje? Doe dit dan niet vlak voordat je gaat slapen en drink daarna voldoende water. De droge lucht in het vliegtuig droogt je lichaam namelijk ook snel uit. Een zakje ORS in je water op laten lossen kan hiertegen helpen, maar het beste is natuurlijk om koffie en alcohol gewoon te vermijden.

3. Vlieg op het juiste moment

Het kiezen van het tijdstip van je vlucht kan ook helpen om je jetlag te verminderen. Over het algemeen hebben mensen meer last van een jetlag bij een vlucht richting het oosten. Dit komt omdat onze interne klok zich makkelijker aan méér dan aan minder uren aanpast. Als je naar het oosten reist, kan je het beste een vlucht nemen die ’s middags vertrekt, zodat je ’s ochtends op je bestemming aankomt. Probeer in het vliegtuig te slapen, zodat je bij aankomst direct het nieuwe ritme kan oppakken.

Vlieg je naar het westen? Probeer dan in de ochtend of in de vroege namiddag te vertrekken. Je vliegt als het ware terug in de tijd, waardoor je in de namiddag of vroeg in de avond aankomt. Zo kan je gelijk meedoen met het plaatselijke ritme en na het eten al vrij snel gaan slapen, wat wel fijn is na zo’n lange vlucht.  

4. Plan een tussenstop in

Als je ergens halverwege een tussenstop maakt van één of twee dagen, gooi je niet in één keer je hele ritme op zijn kop. Door het kleinere verschil in tijdzones kan je lichaam sneller wennen aan het nieuwe ritme. Zo sla je ook nog eens twee vliegen in één klap, aangezien je ook nog eens wat van een andere bestemming kan zien!

5. Verzet de klok

Zit je in het vliegtuig? Zet de tijd op je toestellen en je horloge alvast op de lokale tijd van je bestemming. Hierdoor stel je je mentaal alvast in op de nieuwe tijdzone. Dat maakt het makkelijker om je aan te passen aan het nieuwe ritme, aangezien je niet continu de tijd hoeft om te rekenen. Zit je in het vliegtuig en zie je bijvoorbeeld dat het op je bestemming al nacht is? Probeer dan gedurende de vlucht te slapen om de jetlag te verminderen.

6. Doe een powernap

Ben je aangekomen op je bestemming en kan je echt je ogen niet meer openhouden? Een powernap kan echt geen kwaad om even bij te tanken. Let wel op dat je een wekker (hard genoeg) zet en je niet langer dan 20-30 minuten slaapt. Na een half uur kan je namelijk al in diepe slaap terechtkomen en wordt je juist nog vermoeider wakker. Daarnaast verstoor je ook je ritme als je overdag te lang gaat slapen en kom je zo nog lastiger over je jetlag heen.

7. Daglicht is je beste vriend

Probeer de eerste dag(en) vooral lekker buiten te zijn en niet allerlei musea in te gaan. Het daglicht van de zon werkt namelijk de productie van melatonine in je lichaam tegen, het hormoon waar je slaperig van wordt. Door veel buiten te zijn is het dus veel makkelijker om wakker te blijven en je interne klok te verschuiven. Daarnaast helpt frisse lucht ook voor een betere hydratatie van je lichaam na zo lang in die droge vliegtuiglucht te hebben gezeten.

8. Plan je eerste dag(en) niet te vol

Doe de eerste dag van je reis rustig aan en neem de tijd om te acclimatiseren! Een lange reis is vaak al vermoeiend genoeg en een jetlag helpt daar ook niet bij. Plan van tevoren dus niet alles al vol voor de eerste dagen, maar kijk met de dag waar je zin in hebt. Doe bijvoorbeeld een korte wandeling om de buurt te verkennen of ga lekker languit op het strand liggen!

Zonder zorgen op reis met de reisverzekering van Allianz Direct

Met bovenstaande tips zal het zonder twijfel lukken om te genieten van je verre reis. Wil je écht zonder enige zorgen op reis om optimaal te kunnen genieten? Kijk dan snel naar een Reisverzekering van Allianz Direct. Bereken hier direct je scherpe premie!

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?