Oktober 2022
Tweedehands auto kopen: 5 stappenplan
Het kopen van een auto is niet zo gemakkelijk: er komt vaak meer bij kijken dan je denkt. Hetzelfde geldt zeker – en misschien zelfs nog meer – wanneer je een tweedehands auto gaat kopen. Daarom helpen we je graag in 5 stappen naar de perfecte tweedehands aankoop!
1. Kijken, kijken en vergelijken
Een goede aankoop begint met rondkijken en goed vergelijken. Kijk hierbij ook verder dan je eigen regio. Soms loont het namelijk om een tweedehands auto te kopen die buiten de Randstad wordt aangeboden. Goedkoop is duurkoop, dus ga niet direct op de goedkoopste auto af. Kijk voor tweedehands auto’s bij autobedrijven die aangesloten zijn bij BOVAG. Zo heb je meer zekerheid dan wanneer je een auto vindt via bijvoorbeeld een Facebookpagina.
Andere punten om op te letten zijn de vraagprijs in combinatie met andere aanbiedingen van hetzelfde model auto met ongeveer hetzelfde aantal kilometers. Zo kun je alvast inschatten of het een goede koop is. Daarnaast kan je op RDW.nl een kentekencheck doen, zodat je precies weet of de auto geïmporteerd is uit het buitenland; het aantal eigenaren tot nu toe; wanneer de huidige eigenaar de auto gekocht heeft; de vervaldatum van de APK-keuring; en of de auto als gestolen geregistreerd staat.
Vergeet ook niet om na te gaan waarom de verkoper zijn/haar auto verkoopt. Even je huiswerk doen dus!
2. Afspreken met de verkoper
Als je eenmaal een auto hebt gekozen, koop je die natuurlijk niet zomaar. Je maakt een afspraak met de verkoper om de auto te bekijken. Tip: dit is ook een afspraak om de verkoper te ontmoeten en alle gegevens te controleren. Een aantal belangrijke punten bij deze afspraak:
- Vraag naar het onderhoud van de auto en indien aanwezig het onderhoudsboekje. Zo weet je wat de huidige staat van de auto is en wat je eventueel in de toekomst aan onderhoud (en dus de kosten daarvan) kunt verwachten.
- Controleer de kilometerstand. Vraag via RDW een oordeel van de geregistreerde kilometerstand op, zo krijg je een oordeel of de kilometerstand logisch verklaarbaar is. Lijkt het te kloppen? Leg dan de stand van de teller vast in de koopovereenkomst. Mocht ooit blijken dat ermee gerommeld is, dan heb je in ieder geval een juridische poot om op te staan.
- Vraag expliciet naar mankementen en gebreken. De verkoper is namelijk verplicht om dit aan je te melden.
3. De auto checken
Natuurlijk ben je benieuwd naar de staat van de auto. Hierbij is het belangrijk om zowel de buitenkant als de binnenkant te checken. Uiteraard kijk je dan als eerste naar eventuele deuken en krassen op de auto. Let hierbij ook op roest bij de bumpers en rondom de wielen. Met de binnenkant van de auto bedoelen we niet het interieur, maar de motor. Even onder de motorkap duiken dus! Als hier iets mis is, is dit hét moment om dat vast te stellen. Zo voorkom je een miskoop.
Heb je zelf maar weinig verstand van motoren? Dit lijstje moet je helpen, maar neem dan voor de zekerheid een vriend(in) of familielid mee die er meer verstand van heeft. Twee paar ogen zien meer, dus dat is altijd slim.
- Check het motorblok. Hier zitten verschillende punten waar je goed op moet letten. Zie je bijvoorbeeld druppels aan de buitenkant of is het blok vet? Dan lekt er waarschijnlijk olie. Check dit ook na de proefrit, zodat je zeker weet dat er geen lekkages zijn.
- Check het koelvloeistofreservoir. Is er groene uitslag te zien of drijft er olie in de koelvloeistof? Dan is er sprake van een lekkage in het motorblok, wat reparatie vereist. Kosten? Ongeveer €1.000. Als je dit niet zelf checkt, zijn deze kosten voor jou. Goed opletten dus!
4. Proefrit maken: neem de tijd
Tijd voor de proefrit. Dit is hét moment om te checken of de auto in orde is – en of ‘ie lekker rijdt natuurlijk! ! Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht: hieronder vallen o.a. de vragen die je vooraf stelt en de proefrit. Belangrijk bij de proefrit is dat je echt de tijd neemt om de nodige checks te doen, trek er daarom ongeveer een uurtje voor uit. Rijd tijdens de proefrit ook een stuk over de snelweg en over een onverharde weg.
De proefrit bestaat uit de checks voorafgaand aan de proefrit en checks tijdens het rijden.
Voorafgaand aan de proefrit:
- Heeft de verkoper de motor al aangezet, of is de motor al warm? Vraag je dan af waarom de motor al is opgewarmd. Dit kan een indicatie zijn van dat de motor in kou niet goed start.
- Check de uitlaat. De uitlaat kun je checken op twee onderdelen: een sissend geluid en kleur van het uitlaatgas. Als de motor stationair draait en je gesis hoort, kan dit beteken dat de uitlaat lek is. Wat betreft de kleur van het uitlaatgas hoop je op een kleurloze wolk. Is het blauw? Dan is dit mogelijk een indicatie van een slechte motor die veel olie verbruikt.
- Check ten slotte met de motor stationair draaiend of alle dashboard lampjes werken. Check ook de richtingaanwijzers en de ruitenwisser.
Tijdens de proefrit:
- Let op gekke geluiden. Als je vreemde geluiden hoort kan er slijtage in de auto zitten.
- Tenslotte is het belangrijk om goed door te schakelen en even flink te remmen; probeer beiden goed uit. Een koppeling die ver op moet komen geeft aan dat er slijtage in de koppeling zit. Wat betreft het remmen probeer je in een veilige situatie wat harder te remmen met het stuur losjes tussen de handen. Als de auto opzij trekt, ligt de auto niet stabiel op de weg. Dat moet je niet willen.
5. Wel of niet kopen?
Je hebt alles getest en het is tijd voor je conclusie: gaat dit jouw auto worden? Wat je keuze ook gaat zijn, het is belangrijk om ook hier je tijd voor te nemen. Je bent niet verplicht om tot koop over te gaan, dus nee is ook een antwoord. Twijfel je? Vraag dan of je er een later moment op mag terugkomen. Ben je helemaal overtuigd? Dan is het tijd voor de onderhandeling. Misschien heb je wat krassen gezien of andere kleine mankementjes, waardoor de prijs iets lager mag. Je kunt het natuurlijk proberen!
Regel je verzekering bij Allianz Direct
Heb jij een tweedehands auto gekocht? Gefeliciteerd! Nu rest nog één belangrijke taak: verzeker je auto! Voor je tweedehands auto ben je bij Allianz Direct aan het juiste adres voor een goede autoverzekering. Kies zelf uit WA, Beperkt Casco of All Risk en rijdt vandaag nog verzekerd rond. Bereken direct je premie en je weet binnen 20 seconden waar je aan toe bent.
Nog niet uitgelezen?
Hier vind je nog meer handige informatie en tips!
De beste periode om een auto te kopen
Ben je van plan om een auto te kopen? Check dan eerst deze blog om het beste moment te kiezen.
Schade bij anderen of jezelf; wat nu?
Waar mensen zijn, gebeuren ongelukken. En zoals we allemaal weten zit een ongeluk in een klein hoekje. Met de Aansprakelijkheidsverzekering zit je goed, je leest er hier alles over.
Baloise autoverzekering vergelijken
Vergelijk hier de autoverzekering van Baloise met die van Allianz Direct met ons handige overzicht!
Laadpaal elektrische auto regelen
Hoe regel je een eigen laadpaal aan huis voor je elektrische auto? Je leest het hier.