Man met voetbal

Checklist: op vakantie met de elektrische auto

Ben je van plan om met een elektrische auto op vakantie te gaan? Dat is tegenwoordig heel goed mogelijk! Sommige mensen maken zelfs lange roadtrips met de EV. Een vakantie met de elektrische auto vereist wel een goede voorbereiding. Met onderstaande tips ben je klaar voor je autorit en kom je niet met een lege accu te staan.

1.     Stippel je route uit

Bij een vakantie met de elektrische auto draait alles om goede voorbereiding. Vertrek niet op de drukste dagen in het hoogseizoen, want je wil niet meteen in een file terechtkomen. Met apps als NewMotionSmoov en ChargeMap krijg je een duidelijk overzicht van alle laadpalen. Bekijk meteen waar snelladers aanwezig zijn – snelladen kost iets meer, maar je bent veel sneller weer op weg! Tesla-rijders hebben overigens een groot voordeel: zij kunnen gebruikmaken van het netwerk van Superchargers, verspreid door heel Europa. De ingebouwde navigatie geeft de dichtstbijzijnde oplaadpunten aan.

2.   Kies een EV-friendly vakantiebestemming

Bij het kiezen van je vakantiebestemming zijn er meerdere dingen om rekening mee te houden. Het is uiteraard handig als jouw accommodatie uitgerust is met een laadpaal. Gelukkig is dit het geval bij steeds meer hotels, campings en vakantieparken en kun je zelfs een laadpaal reserveren. Maar het is uiteraard ook handig als het dorp of de regio waar je verblijft, voldoende laadmogelijkheden heeft. Daarmee vermijd je laadpaalstress! Over het algemeen zijn Duitsland, Frankrijk en Noorwegen EV-friendly vakantielanden vanwege de grote hoeveelheid laadpalen. Hoe verder je naar Oost-Europa reist, hoe lastiger het wordt om er één te vinden. Bereid je dus voor met de hierboven genoemde apps!

3.   Houd rekening met een andere actieradius

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de actieradius van je elektrische auto. Zo is de auto vaak extra zwaar beladen tijdens de vakantie of moet je een stuk door de bergen rijden. Hierdoor heeft de accu het zwaarder en moet je de auto vaker opladen. Stel je hier vooraf op in en maak er gezellige eet- en drinkstops van. Zo begint de vakantie al tijdens de reis! Overigens hebben we wel een tip voor maximaal rijbereik in de bergen: probeer zoveel mogelijk recuperatief te remmen. Dit houdt in dat je het gas loslaat zodra je afdaalt. De auto zet de kinetische energie dan om in elektrische energie, waardoor de accu weer oplaadt!

4.   Zorg voor de juiste laadpassen…

Besef je goed dat in Europa verschillende betaalmethodes worden gehanteerd voor laadpalen. Een Nederlandse laadpas werkt niet zomaar in andere landen. Helaas is er nog geen duidelijk overzicht beschikbaar van geschikte laadpassen per land. Aanbieders met een grote dekking zijn onder andere NewMotion en Plugsurfing. Kijk ook eens op laadpas.com om laadpassen te vergelijken. Let erop dat je voor sommige laadpassen moet betalen, terwijl je andere kosteloos aanvraagt. Zoek dus uit welke laadpassen je nodig hebt tijdens je reis en vraag ze ruim op tijd aan.

5.   … en voor de juiste laadstekkers

Hoewel de Type 2-laadstekker inmiddels de standaard is in de EU, kun je het beste verschillende typen laadstekkers meenemen op reis. In landen als Frankrijk en Spanje kun je op sommige plekken bijvoorbeeld alleen laden met een Type 3-laadstekker. Het is ook altijd handig om een verlengsnoer bij je te hebben.

6.   Tot slot: check je autoverzekering

Neem ruim voordat je op vakantie gaat nog eens de voorwaarden van je autoverzekering door. Waarvoor ben je precies gedekt als er onderweg iets gebeurt? Met een aanvullende Pechhulp verzekering staat er in heel Europa hulp voor je klaar als je autopech krijgt. De auto wordt ter plekke gerepareerd. Als dat niet lukt, regelen we vervangend vervoer voor jou.

Vergeet niet dat je in veel vakantielanden verplicht bepaalde voorwerpen in de auto moet hebben, zoals een veiligheidshesje, groene kaart, gevarendriehoek, EHBO-set en alcoholtest. Neem het volledige lijstje goed door!

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.