Tankstation opties met E10

Maart 2023

Wat is E10 benzine en kan ik dit tanken?

Veel Europese landen hebben Euro95 benzine vervangen door E5 en E10 benzine. Met deze nieuwe namen is het logisch dat je je afvraagt ‘Welke benzine moet ik tanken?’. We vertellen je alles over de verschillen en hoe je erachter komt welke brandstof geschikt is voor jouw auto.

Zijn E5 en E10 benzine anders dan Euro95?

De letter E staat voor bio-ethanol. Deze stof is toegevoegd aan de benzine. Aan het getal zie je hoe hoog het percentage is. Zo bestaat E10 voor 10% uit bio-ethanol en 90% benzine en E5 voor 5% uit bio-ethanol en 95% benzine. De oude brandstof Euro95 is qua hoeveelheid bio-ethanol vergelijkbaar met E5, in E10 zit dus het dubbele. Waarom wordt deze benzine verkocht?

E10 benzine is milieuvriendelijker

Hoe meer bio-ethanol, hoe milieuvriendelijker de benzine. Deze brandstof wordt namelijk gemaakt van maïs en dat is geen fossiele, maar een hernieuwbare brandstof. Rijd je op E10? Dan stoot je gemiddeld 2% minder CO2 uit. Sinds 2019 moeten tankstations die meer dan twee soorten benzine aanbieden ook E10 verkopen. De brandstof is dus bijna overal verkrijgbaar. Maar let op: E10 is niet geschikt voor elke auto.

E10: helaas niet geschikt voor elke auto

Vooral voor oude auto’s is E10 benzine ongeschikt. Is je auto van vóór het jaar 2000 en heb je per ongeluk een keertje E10 getankt? Geen zorgen, je auto gaat niet direct kapot. Doe het alleen niet vaker, want dan worden de rubbers en leidingen van de auto poreus en kunnen ze gaan lekken. Rijd je niet zo vaak in je auto? Dan is E10 ook niet geschikt voor jou, want het is minder lang houdbaar. De ANWB adviseert geen E10 benzine te tanken als je het niet binnen 3 maanden opmaakt. De benzine verandert van chemische samenstelling waardoor je tank verroest.

Welke benzine moet ik tanken: E10 of iets anders?

Is jouw voertuig geregistreerd na 12 oktober 2018? Dan zit er bij het tankklepje een sticker die aangeeft of je E10 mag tanken. Als je geen sticker hebt, kun je ook in het instructieboekje van je auto kijken of je merk invullen op E10check.nl. Als je auto niet tegen E10 kan dan zit er niks anders op en moet je helaas E5 of de duurdere Euro98 benzine tanken. Check het vulpistool nog wel even goed, want tegenwoordig voegen ze hier soms ook extra bio-ethanol aan toe.

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Was dit artikel nuttig?