Stel met verhuisdoos in deuropening

2 augustus 2023

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Bijna iedereen heeft een aantal verzekeringen. Zorgverzekeringen, woonverzekeringen of autoverzekeringen: heb je ze niet, dan kun je voor vervelende situaties komen te staan. Maar welke verzekeringen heb je eigenlijk nodig?

Waarom is het belangrijk om de juiste verzekeringen te hebben?

Stel, er breekt brand uit in je huis. Een deel van je woning moet hersteld worden, en de kosten komen uit op €60.000. Daarnaast moet ook een groot deel van je meubels en persoonlijke bezittingen vervangen worden, waardoor je nog eens een extra bedrag van €5.000 kwijt bent.

Heb je geen goede verzekeringen? Dan moet je deze kosten zelf voor je rekening nemen. Een flinke tegenvaller die veel mensen zich niet zomaar kunnen veroorloven.

Zoals het bovenstaande voorbeeld laat zien, is het hebben van de juiste verzekeringen van cruciaal belang om jezelf, je eigendommen en je financiële stabiliteit te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden. Verzekeringen functioneren als een soort vangnet dat je helpt om onverwachte kosten en risico's te beheersen.

Welke verzekeringen zijn verplicht in Nederland?

Terwijl de meeste mensen er veel meer afsluiten, zijn er in Nederland 2 verplichte verzekeringen:

 • Zorgverzekering (basis): met deze verzekering ontvang je de belangrijkste zorg. Denk aan de huisarts, een ziekenhuisbezoek en voorgeschreven medicatie.
 • WA-verzekering voor autobezitters: deze verzekering dekt schade die jij met je auto bij een ander veroorzaakt. 

Daarnaast kunnen de volgende verzekeringen verplicht worden wanneer je een hypotheek afsluit: 

 • Opstalverzekering: deze verzekering van je huis en alles wat hieraan vastzit biedt een stukje extra zekerheid dat grote schade aan het pand altijd gerepareerd kan worden.
 • Overlijdensrisicoverzekering: stel dat je komt te overlijden, dan krijgt de hypotheekverstrekker via deze verzekering alsnog een bedrag uitbetaald.

Optionele verzekeringen voor extra dekking en bescherming

De bovenstaande verzekeringen zijn waarschijnlijk de bekendste, maar er bestaan er natuurlijk nog veel meer. Het afsluiten van de volgende verzekeringen is niet verplicht, maar wel verstandig:

 • Aansprakelijkheidsverzekering: deze verzekering vergoedt schade die jij, je gezin, je huisdier of je huis veroorzaken bij iemand anders. 
 • Inboedelverzekering: de verzekering van alle spullen in je huis. Denk aan je meubels, kleding, elektronica en al je andere waardevolle spullen. 
 • Rechtsbijstandsverzekering: de verzekering voor hulp bij juridische problemen.
 • Reisverzekering: de verzekering voor schade tijdens je reis of vakantie.
 • Annuleringsverzekering: gaat je reis onverwachts niet door? Dan vergoedt deze verzekering de extra kosten.
 • Autoverzekering: de verzekering voor schade aan je auto. 
 • Huisdierverzekering: de verzekering voor onverwachtse medische kosten van je huisdier. Vaak bieden verzekeraars bovendien verschillende varianten van hun verzekeringen aan. Deze verschillen in zaken zoals het verzekerde bedrag, het eigen risico en de schade die wel en niet wordt vergoed. Bekijk alle opties goed en bereken welke variant het beste bij jouw voorkeur en financiële situatie past.

Losse verzekeringen of verzekeringspakket?

Zoals je hierboven ziet, hangt de selectie van de juiste verzekeringen af van je individuele situatie. De één huurt een woning, terwijl de ander in een koophuis woont. De één heeft een splinternieuwe auto, terwijl de ander in een geliefd oudje rondrijdt – of gewoon met het openbaar vervoer natuurlijk. Een echt totaalpakket is daarom lastig te maken, maar het is wel aan te raden om meerdere vergelijkbare verzekeringen bij dezelfde partij af te sluiten. Een Inboedel- en Opstalverzekering bijvoorbeeld, zodat er nooit onduidelijkheid bestaat over wie welke kosten vergoedt.

Wil je meer weten over onze verzekeringen? Lees dan verder voor onze Autoverzekeringen, Reisverzekeringen en Woonverzekeringen. Benieuwd naar je premie? Deze bereken je gemakkelijk binnen 20 seconden. Dit doe je hier voor onze Autoverzekeringen, hier voor de Reisverzekeringen en hier voor de Woonverzekeringen.

Was dit artikel nuttig?

Veelgestelde vragen

 • Hoe bepaal ik welke verzekeringen ik nodig heb?

  Verzekeringen zijn erg individueel. Wil je weten welke verzekeringen je naast de verplichte verzekeringen nodig hebt? Kijk dan goed naar je leefstijl, voorkeuren en financiële situatie. Heb je een flinke spaarrekening en vind je het niet erg om eventuele kosten zelf op je te nemen? Dan volstaat wellicht een basispakket, zoals de WA-verzekering voor de auto of een Basic Reisverzekering. Zit je juist financieel krapper of rij je bijvoorbeeld in een nieuwe auto, dan wil je waarschijnlijk extra zekerheid inbouwen met bijvoorbeeld een Comfort- of Premium Reisverzekering of een All Risk Autoverzekering.

  Neem de tijd om uit te zoeken welke verzekeringen op jou van toepassing zijn, bedenk welke kosten deze verzekeringen dekken en wat dit voor jouw financiële situatie betekent. Het is even een puzzelen, maar dit is de extra financiële zekerheid meer dan waard. 

 • Wat zijn aanvullende verzekeringen en heb ik ze nodig?

  Een aanvullende verzekering is er voor zaken die niet binnen een basisverzekering vallen. Een tandartsverzekering bij je basis zorgverzekering bijvoorbeeld, maar ook een Annuleringsverzekering bij je Reisverzekering of een Pechhulp verzekering als aanvulling op je Autoverzekering.

  Of je deze nodig hebt, hangt af van jouw leefstijl en financiële situatie. Vind je het bijvoorbeeld geen probleem om eventuele annuleringskosten van je vakantie zelf te betalen? Dan heb je geen Annuleringsverzekering nodig. Rij je juist regelmatig met de auto door Nederland en de rest van Europa? Dan kan je met een Pechhulp verzekering je vervelende (en dure) situaties voorkomen. 

 • Wat is het belang van het hebben van de juiste verzekeringen?

  Verzekeringen zijn een financieel vangnet wanneer je dit nodig hebt. Ze beschermen je tegen grote financiële tegenvallers die je niet zag aankomen. En dat geeft een flink stuk extra rust en zekerheid.

 • Welke verzekeringen heb ik nodig als gezin?

  Naast de hierboven genoemde verplichte verzekeringen, kiezen veel gezinnen ervoor om een goede Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hoe groter je gezin, hoe groter de kans dat iemand per ongeluk schade aan een ander veroorzaakt. Vooral met kleine kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje!

  Daarnaast is een goede Inboedel- en Opstalverzekering belangrijk voor een gezin, net als natuurlijk de juiste Auto- en Reisverzekeringen

Man speelt thuis gitaar

Benieuwd naar meer van ons?

Bij Allianz Direct sluit je snel je Woon-, Auto- of Reisverzekering af tegen een scherpe premie. Check de verzekeringen en ga voor de dekking die bij jou past. Waar wacht je nog op?