Man thuis op laptop werken

Juni 2024

Zo bepalen verzekeraars jouw premie

Wanneer je een verzekering afsluit, bijvoorbeeld voor je woning of je auto, betaal je maandelijks of jaarlijks een premie. Maar hoe wordt zo’n premie eigenlijk bepaald? En waarom verschilt deze premie per persoon? Dat is afhankelijk van een aantal persoonlijke omstandigheden, maar het verschilt ook per verzekeraar. Wij leggen je uit hoe verzekeraars je premie bepalen. Geen zin om te lezen? Check dan de video hieronder, waarin we je alles haarfijn uitleggen!

Premie woonverzekering

Bij een Woonverzekering kijken verzekeraars meestal naar een aantal verschillende aspecten om jouw premie te bepalen. Zo is de grootte van je huis en de regio waar je woont een belangrijke factor. Woon je in een grote villa? Dan is jouw premie hoger dan die van iemand in een tussenwoning. Ook is de regio waar je woont van invloed op je premie. Omdat er in steden relatief meer inbraken zijn, en dus meer kans op schade, betaal je meer premie wanneer je in een stedelijk gebied woont. De premie kan hierdoor per week verschillen, omdat de statistieken over inbraak ook continue veranderen. Ten slotte heeft ook de dakbedekking van je huis invloed op je premie. Als je een rieten dakbedekking hebt, is er een verhoogd risico op brand en schade door brand. Je premie is dan hoger dan wanneer je dakpannen op je dak hebt liggen. Allianz Direct verzekerd enkel daken van kunstriet, maar natuurlijk riet niet. Dit is belangrijk bij het kiezen van je dakbedekking en verzekering.

Bij een Aansprakelijkheidsverzekering en bij een Inboedelverzekering wordt je gezinssituatie ook meegenomen in het bepalen van je premie. Wanneer je kinderen hebt, wordt ervan uit gegaan dat er een hoger risico is op per ongeluk gemaakte schade aan de inboedel, of aan anderen. Dan betaal je meer premie dan iemand die alleenstaand is. Ook is het bedrag waar je je voor wil verzekeren van invloed op je premie, bijvoorbeeld bij een Aansprakelijkheidsverzekering. Des te hoger het gekozen bedrag, des te meer premie je daarvoor betaalt. Het in sommige gevallen voor dat je woonverzekering wordt afgewezen. Hier lees je in welke situatie dit kan voorkomen. 

Premie autoverzekering

Om de premie van je Autoverzekering te bepalen, gebruiken verzekeraars andere aspecten dan bij je Woonverzekering. Zo heeft je gezinssituatie geen invloed op je premie. Wat wel meespeelt in het bepalen van je premie, is de ervaring die je hebt als bestuurder, gecombineerd met het aantal schadevrije jaren. Als beginnend bestuurder is je premie hoger, omdat je weinig schadevrije jaren hebt. Rijdt je al jarenlang en heb je meerdere schadevrije jaren? Dan is je premie lager, omdat je hebt laten zien dat je minder risico met je meebrengt.

Ook speelt je woonplaats nog een belangrijke rol. Dit klinkt misschien gek, maar de plaats waar je woont vertelt je verzekeraar meer over het risico op schade. In steden vinden relatief meer auto-inbraken plaats en op drukke snelwegen komen vaker ongelukken voor. De premie kan hierdoor per week verschillen, omdat de statistieken hierover veranderen. Wanneer je in deze regio’s woont en dus regelmatig rondrijdt is je premie hoger, omdat je meer risico loopt op schade.

Ten slotte wordt je premie bepaalt aan de hand van de auto die je rijdt. Sportieve modellen en auto’s met meer vermogen brengen over het algemeen een verhoogd risico op schade met zich mee. Daarom betaal je meer premie wanneer je in zo’n sportieve auto rijdt. Wanneer het risico op schade of een ongeluk te groot wordt ingeschat, kan het zelfs zo zijn dat je autoverzekeringaanvraag hierom wordt geweigerd.

Voor welke verzekering ga jij?

Uiteraard heeft de verzekering die je kiest ook invloed op de bepaling van je premie. Met een basis WA-autoverzekering ben je bijvoorbeeld het voordeligst uit, maar als je geen risico wil lopen is een All Risk autoverzekering een betere keuze. Hier betaal je dan wel een hogere premie voor. Bij Woonverzekeringen gaat dit ook op. Zo kun je bij Allianz Direct kiezen voor een standaard verzekering, bijvoorbeeld een Inboedelverzekering. Maar je kunt ook gaan voor een Inboedelverzekering met aanvullende All Risk dekking. Dan ben je nog beter verzekerd, maar betaal je ook iets meer premie.

Snel zelf je premie berekenen: Allianz Direct

Bij ons kun je makkelijk zelf je premie berekenen. Voor een Autoverzekering kom je er in 20 seconden achter wat jouw premie zal zijn bij de verzekering die bij jou past. Voor onze Woonverzekeringen ben je in 2 minuten verzekerd. Bereken jouw premie makkelijk en snel online en sluit vandaag nog een verzekering af die bij jou past. 

Bekijk de video met uitleg over hoe jouw premie wordt bepaald.

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe wordt de verzekeringspremie bepaald? © Allianz Direct
Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.