Verhuisdoos vrouw huis

Dé checklist voor een nieuwe woonsituatie

Ga je verhuizen, verbouwen of gaat er iets veranderen aan je woonsituatie? Dan is het verstandig om je verzekeringen eens onder een vergrootglas te leggen. Ben je nog wel verzekerd zoals jij dat wil? Of is het tijd om over te stappen op een andere verzekeraar? Overstappen loont namelijk en met deze checklist ben je ook in je nieuwe woonsituatie voordelig verzekerd zoals jij dat wil. Geen zin om te lezen? Scroll dan naar beneden voor de video! 

Verhuizen

Ga je verhuizen, of ben je net verhuisd? Dan doe je er goed aan om op tijd je verhuizing door te geven. Ben je nog wel goed verzekerd in je nieuwe woning? Als je groter bent gaan wonen is het misschien goed om je verzekering uit te breiden. Bij een kleinere woning heb je misschien minder dekkingen nodig, wat ook je premie kan verlagen. Ook zijn er andere aspecten die meespelen in het bepalen van je premie, bijvoorbeeld wanneer je naar een andere plaats bent verhuisd.

Ga je verhuizen naar een andere woonplaats? Lees dan snel verder in onze blog over verhuizen naar een andere gemeente en bekijk de termijnen voor het doorgeven van je verhuizing hier

Verbouwen

Ga je verbouwen? Bereidt je dan goed voor en controleer je verzekeringen goed. Tijdens je verbouwing zijn er een aantal situaties waarbij de dekking van je verzekering beperkt is. Ook kan het zijn dat je de oppervlakte van je huis verandert. Breid je de oppervlakte uit? Dan moet je dit zo snel mogelijk doorgeven aan je verzekeraar. Dit doe je om te voorkomen dat je na de verbouwing onderverzekerd bent.

Gezinssituatie

Is je gezinssituatie de afgelopen tijd veranderd? Dan is het slim om je verzekering te controleren, om te kijken of je nog wel verzekerd bent voor jouw situatie. Wanneer er een kleine op komst is, of je al kinderen hebt, is het bijvoorbeeld slim om je Inboedelverzekering uit te breiden. Met kleine kinderen in huis is er immers meer risico op per ongeluk gemaakte schade. Check de video onderaan deze pagina voor meer uitleg. 

Voor een Aansprakelijkheidsverzekering geldt hetzelfde. Je zal maar op bezoek zijn bij vrienden en erachter komen dat jouw kind per ongeluk het pakje drinken over de laptop heeft gegooid. Dit soort kosten kunnen snel oplopen, maar met een Aansprakelijkheidsverzekering ben je hier goed voor verzekerd.

Inboedel

Heb je de afgelopen jaren bij dezelfde verzekeraar gezeten? Dan is er een grote kans dat je inboedel in de tussentijd van waarde is toegenomen. We kopen regelmatig nieuwe apparaten en misschien heb je ook wat meubels vervangen of je hele inrichting aangepast. Als je inboedel van waarde is toegenomen, is het verstandig om het verzekerde bedrag van je inboedelverzekering te checken. Zo raak je nooit onderverzekerd.

Veel verzekeraars, dus ook Allianz Direct, hanteren geen maximumbedrag voor je Inboedelverzekering. Dan ben je dus nooit onderverzekerd. Soms wordt er voor bepaalde spullen wel een maximum gerekend, bijvoorbeeld bij sieraden, elektronica en kunst.

Opstal

Ook bij een Opstalverzekering is het goed om verschillende verzekeringen te vergelijken. Let daarbij goed op wat er precies onder de aangeboden Opstalverzekering valt. Is de fundering bijvoorbeeld meeverzekerd en vallen je zonnepanelen ook onder de dekking? Bij een Opstalverzekering is het, net als bij een Inboedelverzekering, ook verstandig om je voor het juiste bedrag te verzekeren. We hopen dat het je nooit overkomt, maar als je huis volledig afbrandt en je voor een te laag bedrag bent verzekerd, komen er een hoop kosten op je af. Door je voor het juiste bedrag te verzekeren kun je dit voorkomen. Ga dus goed na wat de waarde van jouw woning is en vergeet hierbij niet je tuin, schuttingen, tuinhuis, eventuele zonnepanelen en andere vastzittende elementen van je huis mee te nemen.

Aanvullende dekkingen

Naast de basisverzekeringen kun je ook nog kiezen uit aanvullende dekkingen. Er zijn een paar dingen waar je hierbij op moet letten. Ten eerste is het goed om na te gaan welke dekking al onder je verzekering valt. Zo voorkom je een dubbele verzekering. Verder is het kiezen voor een aanvullende verzekering een persoonlijke keuze. Zo kun je kiezen voor een glasverzekering of je kunt je Inboedel- en Opstalverzekering aanvullen met een All Risk dekking. Met de All Risk dekking ben je ook verzekerd voor schade die je per ongeluk zelf maakt.

Vergelijken, vergelijken, vergelijken!

Last but not least: je leert pas echt welke verzekeringen je nodig hebt door te blijven vergelijken! Pak je vergrootglas erbij en controleer waar je nu allemaal voor bent verzekerd. Veel Nederlanders zitten jarenlang bij dezelfde verzekeraar, terwijl overstappen een besparing tot wel 15% kan opleveren. Ook als je woonsituatie niet is veranderd is het slim om te doen: vergelijk je woonverzekering en stap over op een voordeligere verzekeraar!

Welke administratieve zaken mag je nog meer niet vergeten? Lees verder in onze administratieve verhuis-checklist

Tip! Veel Nederlanders hebben een studieschuld. Kun je eigenlijk wel een hyptheek krijgen als je deze nog niet hebt afbetaald? Lees hier alles over in onze blog over het kopen van een huis met een studieschuld

Stap over op Allianz Direct

Het is hét moment om over te stappen op een nieuwe woonverzekeraar. Stap over naar Allianz Direct! Wij adviseren je graag over de juiste woonverzekering, die past bij jouw wensen en situatie. Vergelijk je woonverzekering met die van ons, bij Allianz Direct ben je namelijk verzekerd van de volgende voordelen:

  • Je kunt dagelijks wijzigen en opzeggen;
  • Je hebt altijd €0,- Eigen Risico, ook bij stormschade;
  • Je bent bij Allianz Direct nooit onderverzekerd;
  • Je verzekert sieraden tot maar liefst €6.000,-.

Ook zijn we 24/7 bereikbaar via onze alarmcentrale voor hulp bij schade. Wacht daarom niet langer en stap over voor de voordeligste premie op je woonverzekering.

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Checklist voor je nieuwe woonsituatie © Allianz Direct
Stel op bank op ipad

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.