Moeder en kind tegen het raam

Premie

Wanneer verandert mijn premie en hoe is de premie opgebouwd. Ontdek hier de veelgestelde vragen over je verzekeringspremie.

Premie

Samen verdelen we het risico

 • Hoe wordt de premie berekend voor mijn verzekering?

  Wij berekenen je premie op basis van allerlei factoren. Dit doen we op het moment dat je je bij ons verzekert. Aan het einde van jouw verzekeringsjaar berekenen we je premie opnieuw. Een maand van te voren ontvang je dan van ons een premie alert met daarin de nieuwe premie voor het volgende verzekeringsjaar.

  Om het goed uit te kunnen leggen hebben van deze vraag een video gemaakt. In deze film leggen we je meer uit over de verschillende factoren die we gebruiken voor het berekenen van je premie voor je autoverzekering of voor je woonverzekering.

 • Waarom betaal ik na schade ineens zo veel meer?

  Je verzekert je auto bij ons voor risico op schade. Dit risico schatten we in door te kijken naar onder andere je auto, je leeftijd, je woonplaats, maar ook je schadevrije jaren. Als je schade rijdt, verlies je schadevrije jaren, wordt dit risico hoger en betaal je dus meer premie. Ook kijken we naar de nieuwste schadecijfers. Hierdoor kan het risico ook anders uitvallen dan het jaar ervoor.

 • Verandert mijn premie door schade?

  Dat ligt eraan wie er voor de schade betaalt. Betalen wij? Dan passen wij je schadevrije jaren aan en betaal je in het nieuwe verzekeringsjaar meer premie.  Alle verzekeraars hebben afgesproken dat je per schade 5 schadevrije jaren terugvalt. Ook kun je maximaal 15 schadevrije jaren hebben, zelfs als je er in werkelijkheid meer op je polis hebt staan. Bekijk onderstaand rekenvoorbeeld om te zien hoe dat werkt:

  Terugval bij 12 schadevrije jaren: 12 - 5 = 7 schadevrije jaren

  Terugval bij 20 schadevrije jaren: 15 - 5 = 10 schadevrije jaren

  Terugval bij 3 schadevrije jaren: 3 - 5 = -2 schadevrije jaren

  Het kan het soms dus handig zijn om je schade zelf te betalen - je premie blijft dan gelijk doordat je niet terugvalt in schadevrije jaren.

  Kunnen wij het bedrag door een ander laten betalen (verhalen)? Ook dan gebeurt er niks met je schadevrije jaren en premie.

  We leggen je bovenstaande graag uit- het is een ingewikkeld verhaal. Via de chat krijg je ons het snelst te spreken, doordeweeks zitten we van 08.30-19.00 voor je klaar.

 • Hoeveel moet ik meer betalen na een schade?

  Had jouw schade invloed op je schadevrije jaren? Stuur ons dan een bericht via de chat, rechtsonderin je scherm. We zitten doordeweeks voor je klaar tussen 8.30 uur en 21.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Dan geven wij je een schatting van hoeveel je volgend jaar gaat betalen.

 • Hoeveel premie betaal ik als ik mijn verzekering aanpas?

  Dit kun je zien in Mijn Account. Kies bij jouw verzekering voor Aanpassen. Wil je alleen maar naar de premie kijken en nog niks aanpassen? Dan kun je de pagina gewoon wegklikken. 

  Om je premie te verlagen hebben we een aantal tips verzameld. Check ze hier en doe er je voordeel mee.

Staat jouw antwoord er niet tussen?

Het is tijd om aan de bel te trekken! We helpen je graag verder. Start rechts onderin op deze pagina een live chat of ontdek alle contactmogelijkheden.

Naar contactmogelijkheden
Vrouw thuis