Man en vrouw praten bij een scooter

Geen schade gereden, toch een hogere premie. Hoe zit dat?

 

Wij houden de premie voor iedereen zo scherp en eerlijk mogelijk. Bij ons betaalt iedereen voor zijn eigen risico, terwijl we de onzekerheid die hoort bij verzekeren, verdelen.

Schadevrije jaren of schade niet claimen levert wat op

Heb jij (weer) een jaar geen schade gereden? Mooi, want dat nemen we mee als we je premie berekenen. Toch kan het kan zijn, dat je na een schadevrij jaar alsnog meer premie betaalt. Je korting is dan niet hoog genoeg om voor de verhoging in premie te compenseren. Maar waardoor kan je premie allemaal stijgen?

Verandering in risico van je woonplek

Verwachten we in jouw wijk of regio, of met jouw type auto minder of juist meer schade? Dan verwerken wij dit risico in je premie. Er kan iets veranderd zijn in je woonomgeving, zoals meer diefstal in je buurt of een nieuw geopende supermarkt die meer verkeer aantrekt. Of je kunt verhuisd zijn naar een buurt met een ander risico.

Ben je het afgelopen jaar verhuisd? De invloed van je nieuwe adres op de premie verwerken wij bij je nieuwe verzekeringsjaar. Dit zie je terug in je nieuwe premie als je je verzekering verlengt.

Verandering in je dekking

De dekking van je verzekering bepaalt je premie. Hoe lager de dekking, hoe minder je verzekert, hoe lager de premie.

Verhoging van de schadelast in Nederland

Als verzekeraar stoppen we de premies van onze klanten in een pot, waaruit we alle schades betalen. De kans op autoschades en de schadebedragen nemen de laatste jaren steeds meer toe:

Drukte op de weg en afleiding leidt tot meer ongevallen

Over het algemeen worden de wegen in Nederland steeds drukker. Ook rijden we steeds meer kilometers en worden we meer afgeleid door onze mobiele telefoon. Dit alles vergroot de kans op ongevallen en schade.

Door de huidige situatie rondom het Coronavirus is het op dit moment rustiger op de weg. Een logisch gevolg hiervan kan zijn dat het aantal autoschades afneemt. Op dit moment zijn de maatregelen vanuit de overheid te kort van kracht om te meten met hoeveel procent de schadelast afneemt. Het is belangrijk om dit over een langere periode te volgen. Wij houden de ontwikkelingen uiteraard goed in de gaten en verwachten de komende weken een beter beeld te krijgen van het effect van de overheidsmaatregelen op het aantal schademeldingen bij Allianz Direct.

Kleine schades worden steeds duurder

Auto’s worden luxer en technischer. Reparaties bij schade worden daardoor duurder. Voorbeelden: Bij een voorruitvervanging moet een voorruitcamera opnieuw worden ingesteld. Een scheur in de bumper repareren, betekent ook vaak parkeersensoren en de achteruitrijcamera vervangen. Een gestolen navigatiesysteem heeft steeds vaker een vervanging van de hele middenconsole van de auto tot gevolg. Zo worden ‘kleine’ schades duurder en wordt er meer aanspraak gedaan op de pot.

Nieuwe wetgeving bij letselschades
Letselschade is de lichamelijke en/of geestelijke (immateriële) schade van een slachtoffer na een ongeval. Heb je letselschade, dan kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen en via de verzekering een vergoeding claimen. Met de nieuwe wetgeving voor compensatie zijn deze bedragen de laatste jaren gestegen.

De verhoging van de premie is hoger dan je korting

Door bovenstaande oorzaken, kan het toch gebeuren dat na een schadevrij jaar je premie hoger wordt. Je korting is dan niet hoog genoeg, om de verhoging in premie ‘goed te maken’.

Was dit artikel nuttig?

De nieuwe voorwaarden

Ook een woonverzekering afsluiten?

Bij ons verzeker je nu ook je inboedel en/of je huis precies zoals jij dat wilt.

Sluit direct af
Allianz Direct woonverzekering

Een mooi compliment

  • star 0
  • star 1
  • star 2
  • star 3

Onze klanten beoordelen ons met 4 sterren op Independer (22.828 reviews).

83 %