Leestijd: 3 minuten
Laatst bijgewerkt op: 06-06-2023

Woonverzekering berekenen

Heb je een fijne nieuwe woning gevonden? Dan wil je deze ongetwijfeld verzekeren om vervelende financiële verrassingen te voorkomen. Maar wat kost een Woonverzekering precies? Welke Woonverzekeringen zijn er, en hoe komt een premie eigenlijk tot stand?

Man en vrouw op de bank

Wat is een Woonverzekering?

First things first. Het begrip ‘woonverzekering’ klinkt breed, en dat is het ook. Eigenlijk is de woonverzekering een verzamelnaam van de verschillende verzekeringen die met je huis te maken hebben. Denk hierbij aan de verzekering van je huis zelf, maar ook aan die van al je meubels en persoonlijke spullen. Bij Allianz Direct bieden we 3 verschillende woonverzekeringen:

De Inboedelverzekering

De Inboedelverzekering is een verzekering van alle losse, verplaatsbare spullen in je huis. Je meubels bijvoorbeeld, maar ook servies, elektronica, kleding en ga zo maar door. Met de Inboedelverzekering zijn al deze spullen verzekerd voor bijvoorbeeld brand, blus- en rookschade, regen, storm en waterschade

De Opstalverzekering

Met de Opstalverzekering verzeker je juist je woning zelf, en alles wat hieraan vastgenageld of gelijmd zit. Je keuken bijvoorbeeld, de badkamer, het dak en sommige vloeren. Met de Opstalverzekering zijn al deze onderdelen goed verzekerd tegen alle hierboven genoemde situaties. 

De Aansprakelijkheidsverzekering

Veroorzaken jij, je partner, je kinderen of je huisdieren schade bij of aan iemand anders? Dan kun je een beroep doen op de Aansprakelijkheidsverzekering. Schopt je kind per ongeluk een bal de verkeerde kant op, en breekt een voorbijganger zijn neus? Laat je de laptop van een vriend vallen of valt er een dakpan van je huis op de auto van de buren? In al deze gevallen staat de Aansprakelijkheidsverzekering voor je klaar.

Risico’s minimaliseren

Risico’s écht minimaliseren? Voeg dan de All Risk dekking aan je Inboedel- en Opstalverzekering toe. Hiermee wordt ook door jou veroorzaakte schade vergoed, en dat is natuurlijk een fijn gevoel. Opzet en nalatigheid zijn hierbij natuurlijk uitgesloten.   

Woonverzekering berekenen: zo werkt het

Iedereen is anders. Terwijl de één een klein risico niet erg vindt, gaat de ander voor optimale zekerheid. En terwijl de één een villa vol dure spullen heeft, woont de ander een stuk minimalistischer. Het gevolg? Ook premies verschillen per persoon.

Hoe komt een premie eigenlijk tot stand? Bij het berekenen van een Woonverzekeringspremie kijken we naar verschillende factoren, zoals:

  • De grootte van je huis: bij de Inboedel- en Opstalverzekering betaalt een inwoner van een villa meer dan die van een klein appartement. 
  • De regio waar je woont: in de stad wordt vaker ingebroken dan op het platteland, en dat zie je terug in de premies van onze Inboedel- en Opstalverzekeringen. 
  • Je dakbedekking: heb je een rieten dak, dan heb je helaas meer kans op brand. Wij hebben door dit verhoogde risico besloten om rieten daken niet te verzekeren. 
  • Je gezinssituatie: bij gezinnen met kinderen komt een ongelukje vaker voor, en de premie van Inboedel- en Aansprakelijkheidsverzekeringen ligt daardoor iets hoger.
  • Eventuele extra's: zoals de hierboven genoemde All Risk dekking, of een aanvullende glasverzekering.

Daarnaast bewegen premies mee met de laatste ontwikkelingen, zoals inbraakcijfers, huisprijzen of bouwmateriaal. Gaan de materiaalprijzen omhoog, dan gaat ook de premie iets omhoog. Gaat het aantal inbraken in je buurt omlaag, dan betaal je ook minder premie.  

Woonverzekering premie berekenen

Benieuwd hoe de berekening van jouw unieke situatie eruitziet? Bij Allianz Direct bereken je je eigen premie. Vul simpelweg je adres in op de website en beantwoord een paar vragen over je woonsituatie. Dit is zo gebeurd, en binnen 20 seconden heb jij je premies overzichtelijk in beeld.

Interesse? Bereken je premie hier

Stel op bank op ipad

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.

Wat te doen bij schade

Wat doen wij na je schademelding? Wij helpen je in 3 stappen

  • 1

    Behandelen

    Je ontvangt zo snel mogelijk een schadenummer.

  • 2

    Beoordelen

    We bekijken je schade en maken een inschatting van de kosten.

  • 3

    Betalen of repareren

    Als je dossier compleet is, betalen we je schade uit of we zorgen dat deze gerepareerd wordt.

Was dit artikel nuttig?