De voor- en nadelen van de bonusmalus­ladder

Bij Allianz Direct geniet je van:

  • 24/7 directe hulp & service

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

  • Je bent nooit onderverzekerd

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Benieuwd wat de bonusmalusladder inhoudt? Lees bij Allianz Direct over de bonusmalusladder op je autoverzekering en waarom Allianz Direct schadevrije jaren gebruikt.

Man buiten met waarschuwingsbord

De voor- en nadelen van de bonusmalusladder bij Allianz Direct

Op het moment dat je autoverzekeringen gaat vergelijken, kom je al snel het begrip bonusmalusladder of no-claimkorting tegen. Voor de jaren dat je geen schade krijgt, ontvang je een beloning op je verzekeringspremie. Aan de hand van je positie op de bonusmalusladder weet je direct op hoeveel korting je recht hebt. Hoe werkt de bonusmalusladder precies en wat zijn de nadelen van dit systeem? Allianz Direct legt het uit.

Wat houdt de bonusmalusladder precies in?

De bonusmalusladder is een systeem waarbij je ofwel een korting, ofwel een toeslag op de basispremie van de autoverzekering ontvangt aan de hand van je rijgedrag. Claim je geen schade gedurende de looptijd van je autoverzekering, dan bouw je op deze wijze schadevrije jaren op. Bonus houdt in dat je een jaar zonder schade bent verzekerd, malus betekent een jaar waarin je schade aan je voertuig hebt geclaimd. Iedere autoverzekeraar hanteert hierbij andere kortingen. Over het algemeen bestaat de bonusmalusladder uit twintig treden, waarbij elke trede aan een bepaalde korting is verbonden. Bij een bonusjaar stijg je een trede hoger op de ladder, waardoor je meer korting ontvangt. Op het moment dat je schade claimt, daal je vijf treden op de bonusmalusladder. De terugval in schadevrije jaren is bij iedere autoverzekeraar gelijk, maar de hoeveelheid korting varieert. Lees daarom altijd de polisvoorwaarden voor meer informatie.

Nadelen van de bonusmalusladder

Bij het toepassen van de no-claimkorting past de verzekeraar vaste kortingspercentages toe. Hierdoor ontvangt de ene verzekerde naar verhouding aanzienlijk veel korting, terwijl de andere verzekerde juist weinig voordeel heeft bij de no-claimkorting. De kans op een ongeluk is voor iedere verzekerde vrijwel even groot. Daardoor leidt de bonusmalusladder tot veel vragen. Daarnaast geeft de ladder schijnzekerheid, aangezien het door tussentijdse aanpassingen in de premiestructuur vrijwel onmogelijk is om als verzekerde te onderzoeken wat de premie van het volgende jaar zal zijn. Doordat de verzekeringspremie voortdurende verandert, varieert ook de korting doorlopend. Allianz Direct heeft daarom besloten om de bonusmalusladder af te schaffen, aangezien het systeem niet eerlijk en transparant naar de verzekerde is. In plaats daarvan zijn de schadevrije jaren aan je premie gekoppeld: des te meer schadevrije jaren je hebt, des te minder je voor je premie betaalt.

De voordelige premies en schadevrije jaren bij Allianz Direct

Allianz Direct werkt dus niet meer met de no-claimkorting. Uiteraard houdt Allianz Direct wel de hoeveelheid schadevrije jaren bij. Hoe langer je zonder schade hebt gereden, des te minder premie je hoeft te betalen voor je autoverzekering. Ook kun je deze schadevrije jaren meenemen naar een andere verzekeraar als je wilt overstappen. Veel andere verzekeraars zijn ook van het idee van de no-claimkorting afgestapt. Wil je meer weten over de bonusmalusladder, vraag je je af wat de voorwaarden zijn van de Allianz Direct autoverzekeringen of ben je benieuwd wat jouw voordelige premie is? Neem dan contact op met de klantenservice of sluit meteen een autoverzekering af.

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Was dit artikel nuttig?