Groene kaart kwijt: wat nu?

Als je je verzekert bij Allianz Direct:

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Man in auto rijdt

Zodra je bij Allianz Direct een autoverzekering afsluit, ontvang je, naast de polis, ook een groene kaart. De groene kaart is een internationaal erkend bewijs dat je auto is verzekerd. Zodra je in het buitenland een ongeluk krijgt, wordt de groene kaart altijd herkend en geaccepteerd als het officiële bewijs van een verzekerde auto. Vanaf 1 juli 2020 hoeft de groene kaart niet per se meer groen te zijn en heet deze officieel het Internationale verzekeringsbewijs. Ga je internationaal de weg op? Dan is het niet handig als je je groene kaart kwijt bent.

Is de groene kaart verplicht?

Hoewel je bij je Allianz Direct-autoverzekering automatisch een groene kaart ontvangt, is een groene kaart niet verplicht. Er zijn tegenwoordig namelijk veel Europese landen waar dit niet meer hoeft. De verplichting is vervallen, omdat de Europese autoriteiten ook in de registers kunnen kijken of een auto is verzekerd. In Nederland is dit in het register van de RDW vastgelegd. Toch zijn er nog landen waar de groene kaart verplicht is. Het is daarom altijd aan te raden de groene kaart van de auto toch bij je te hebben.

Wat moet ik doen als ik de groene kaart kwijt ben?

Ben je je groene kaart kwijt? Dan kun je bij je verzekeringsmaatschappij een nieuwe groene kaart aanvragen. Sommige verzekeraars sturen je per post een nieuwe groene kaart toe, maar Allianz Direct heeft de papieren groene kaart vervangen door een digitale versie. Download de groene kaart in je Mijn Account en print ‘m dus voor de zekerheid uit. Is jouw kaart wit? Dan kun je deze gewoon zwart-wit uitprinten. Heb jij nog een groene? Print deze dan in kleur uit, want anders wordt 'ie grijs en is 'ie niet geldig. Zorg ervoor dat de print duidelijk is, dus zonder vegen of vage tekst en recht op het papier. Weet je niet zeker of jouw printje goed is? Probeer het dan voor de zekerheid nog een keer. Twijfel je of een groene kaart verplicht is in jouw vakantieland? Neem dan contact met ons op, we zoeken het graag voor je uit. Bekijk ook onze video over de groene kaart!

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe werkt de groene kaart? © Allianz Direct
Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.