Vrouw in auto kijkt achterom

November 2021

Hoe haal ik de meeste kilometers uit een volle tank?

Als auto-eigenaar is het je vast niet ontgaan -  we zijn steeds meer euro’s kwijt aan de pomp. De Nederlandse benzineprijs steeg al boven de €2 per liter en nu is de adviesprijs voor een liter E10 zelfs gestegen tot boven de €2,10. Hierdoor wordt het natuurlijk steeds belangrijker om zuinig te rijden en zo de meeste kilometers uit een volle tank te halen, maar hoe doe je dat het best? Hieronder vind je een aantal tips!

Hoe komt het dat benzineprijzen door het dak gaan?

De benzineprijzen schieten de lucht in, maar hoe komt dat precies? Kortgezegd zit dat als volgt: tijdens de coronacrisis zijn de prijzen voor olie flink gedaald. Voor veel landen werd olie winnen hierdoor te duur. Daarom hebben deze landen besloten de oliekranen dicht te draaien, waardoor de prijs gaat stijgen. En die stijging, daar zitten we nu middenin. Tegen die stijging kun je weinig doen, maar het is des te meer reden om extra zuinig te zijn op je volle tank.

Tips om het maximale uit je tank te halen

Om het maximale uit je tank te halen, is het doel voornamelijk om zuinig te rijden. Dat kun je op verschillende manieren doen. We leggen je de handigste tips uit, die jij zonder al te veel moeite kunt toepassen!

1.       Zuinig rijden

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk om zuinig te rijden. Zo verbruik je immers minder brandstof. Zuinig rijden kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door niet onnodig hard te rijden. Hier win je vaak maar weinig tijd mee, terwijl je verbruik flink omhoog schiet. Ook is het zuinig om goed door te schakelen. Probeer ook eens op de motor af te remmen, door je koppeling langzaam omhoog te laten komen. Moet je snelheid verminderen, maar hoef je niet direct te remmen? Laat dan je gas eens los en rol langzaam uit. Hiermee bespaar je al flink wat brandstof!

2.       Zorg voor de juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat jouw auto niet onnodig veel moeite moet doen om de wielen draaiende te houden. Als je met een te lage bandenspanning rijdt verbruik je tussen de 2% en 5% meer brandstof. Dit kun je dus besparen door met de juiste bandenspanning te rijden. Ook bespaar je zo op slijtage, wat op jaarbasis al met al een besparing kan opleveren tot wel €150. Je bandenspanning checken? Hier lees je hoe je dat doet.

3.       Wind onderweg? Rijdt achter een vrachtwagen.

Zware tegenwind vraagt meer vermogen van je auto, waardoor je meer brandstof verbruikt. Door (op veilige afstand) achter een vrachtwagen te rijden, vangt de vrachtwagen een groot deel van de wind op. Zo hoeft je auto minder hard te werken en bespaar je op je verbruik.

4.       Gebruik je slimme autotechnologie

Heeft jouw auto slimme rijhulpsystemen, zoals cruise-control? Gebruik dit dan! Alleen al door regelmatig met cruise-control of Intellegent Speed adaption te rijden gaat je verbruik flink omlaag.

5.       Zet je airco uit

Heb je altijd je airco aanstaan? Probeer deze eens uit te zetten wanneer het niet echt nodig is. Je airco continue aanzetten kan tot wel 30% extra verbruik veroorzaken. Hier kun je dus makkelijk en snel op besparen.

6.       Gebruik de juiste motorolie

Welke motorolie je gebruikt, heeft impact op het verbruik van je auto. Check daarom in het instructieboekje van je auto welke olie voor jouw auto wordt aanbevolen. Wanneer je niet de ideale motorolie gebruikt, moet je motor harden werken en gaat je verbruik dus omhoog. Benieuwd welke olie in jouw auto moet? Check het hier

Er is niet één gouden tip om de meeste kilometers uit je tank te halen. Juist de combinatie van deze tips maken dat jij meer kilometers kunt rijden. Uiteindelijk bespaar je het meest door rustig te rijden volgens de tips; dat is niet alleen veilig maar ook zuinig en goed voor het milieu. 

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.