Mag je met slippers autorijden?

Bij al onze verzekeringen:

  • Standaard €0,- Eigen Risico bij alle dekkingen

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • 24/7 bereikbaar bij noodsituaties

  • Je bent nooit onderverzekerd

Mag je met slippers autorijden? Allianz Direct geeft handige adviezen over het rijden met een goede autoverzekering en de verkeersveiligheid.

Vader en kind auto bij zee

Mag je met slippers autorijden? Allianz Direct geeft antwoord

Met de zomerse temperaturen is het tijd om heerlijk te genieten van de zon aan de kust of om met vrienden een gezellige barbecue te organiseren. Bij een warme stranddag stap je wellicht zonder nadenken met slippers in de wagen. Slippers zijn echter behoorlijk gevaarlijk achter het stuur, aangezien je achter de pedalen kunt hangen of van de pedalen af kunt glijden. Mag je met slippers autorijden en hoe heeft dit te maken met je autoverzekering? Allianz Direct geeft advies over autorijden met slippers.

Mag je met slippers autorijden? Niet expliciet in Nederland verboden

Mag je met slippers autorijden? Volgens de Nederlandse wet is autorijden met slippers niet verboden. Nergens in de wet wordt letterlijk deze vorm van autorijden benoemd. In de Wegenwet staat echter wel: Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd. Deze zin is echter onvoldoende om een bekeuring uit te schrijven aan bestuurders die met slippers achter het stuur kruipen. Hiervoor is dan namelijk een specifieke wet noodzakelijk. Veel instanties raden toch af om een auto te besturen met slippers. Veilig Verkeer Nederland stelt bijvoorbeeld: "het mag dan wel niet verboden zijn, toch is het niet verstandig".

Mag je met slippers autorijden in het buitenland?

In sommige landen zijn de verkeersregels voor het autorijden met slippers strikter dan in Nederland. Wanneer je onder meer in Frankrijk of Spanje achter het stuur stapt met slippers kun je een fikse boete krijgen. In deze landen wordt autorijden met slippers namelijk als een gevaar voor de verkeersveiligheid gezien.

Mag je met slippers autorijden van de autoverzekering?

Wat gebeurt er als je een auto-ongeluk veroorzaakt terwijl je met slippers aan het rijden was? Hoe reageert de verzekeraar op de ontstane schade? In de polisvoorwaarden is niet expliciet iets vermeld over het autorijden met slippers. In feite ben je dan ook verzekerd. Er wordt echter wel gesteld dat de bestuurder zich niet zodanig mag gedragen op de weg dat er een gevaar voor andere weggebruikers kan ontstaan. Het gaat hierbij om grove schuld, wat inhoudt dat je hierbij bewust een gevaarlijke situatie opzoekt. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het daarom verstandig om altijd de slippers even te verwisselen voor reguliere schoenen tijdens het autorijden.

Allianz Direct voor informatie over je autoverzekering

Wil je meer informatie over de voorwaarden van de Allianz Direct autoverzekeringen en hoe je veilig de weg op gaat? Neem dan vrijblijvend contact op met de klantenservice of check direct onze autoverzekeringen.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.