Vrouw met smartphone op scooter

Juni 2022

Dit zijn de grootste afleidingen in het verkeer

Een binnenkomend appje, even de radio op een andere zender zetten of de meezingende buurvrouw naast je; tijdens het autorijden ligt de focus niet altijd volledig op de weg. Wij deden onderzoek* naar de grootste afleidingen achter het stuur en daaruit blijkt dat andere weggebruikers (49%) de grootse afleiding in het verkeer zijn, opgevolgd door werk aan de weg (34%) en tegemoetkomend verkeer (24%).

Top 5 afleidingen in het verkeer

Andere weggebruikers staan met stipt op nummer 1 in de grootste afleidingen in het verkeer. De helft van de automobilisten noemt andere weggebruikers als een van de drie grootste afleiders. Ook zijn slaperigheid en smartphones vaak genoemd als afleider. Zonde, want goede rust en MONO rijden maken rijden een stuk veiliger.

Door welke andere zaken worden Nederlandse automobilisten afgeleid achter het stuur? Dit is de top 5*:

  1. Andere weggebruikers (49%)
  2. Werk aan de weg (34%)
  3. Tegemoetkomend verkeer (24%)
  4. Slaperigheid (23%)
  5. Smartphones (22%)

Muziek grote afleider onder jongeren

Onder jongeren (18-30 jaar) blijkt muziek de nummer één afleiding (9%) dan bij automobilisten van 31 jaar en ouder (2%). De muziek zachter zetten zou hierbij natuurlijk kunnen helpen. Daarnaast zijn stedelingen vaker afgeleid door billboards. Zo blijken bestuurders rondom de drie grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam of Den Haag vaker afgeleid te worden door billboards dan automobilisten uit andere regio’s.

Smartphones in het verkeer

Ook smartphones leiden af in de auto. Maar uit ons onderzoek blijkt gelukkig ook dat mensen willen dat hier iets aan gedaan wordt. Maar liefst 94% vindt dat er middelen moeten worden ingezet om appen achter het stuur tegen te gaan. Ook vindt de overgrote meerderheid (93%) dat het goed is dat de politie speciale camera’s inzet om appen achter het stuur te bekeuren.

Ron Adams, Marketing & Sales Manager bij Allianz Direct, licht toe: “Als je onderweg bent is de verleiding groot om een telefoontje op te nemen. Als je dat handsfree doet, is dat toegestaan, maar een telefoongesprek leidt sowieso af. Je hoofd is namelijk met meer bezig dan alleen opletten in het verkeer. Wil je risico’s voorkomen, gebruik dan helemaal geen telefoon tijdens het rijden én kies voor een eenvoudig navigatiesysteem. Zo zorgt ook de bediening hiervan niet voor extra afleiding en kom jij veilig op je bestemming aan.”

 

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Direct Research onder 1.359 respondenten, april 2022.

** De respondenten hebben een top drie aangegeven, waardoor de opstelsom van de percentages hoger uitvalt dan 100 procent.

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.