Vrouw met smartphone op scooter

Jongeren vaker afgeleid door smartphone dan 65-plussers

Rotterdam, 30 december 2019 – Een binnenkomend appje, even de radio op een andere zender zetten of de meezingende buurvrouw naast je; de focus is regelmatig niet volledig op de weg gericht tijdens het autorijden. Wij deden onderzoek* naar de grootste afleidingen achter het stuur en het blijkt dat andere weggebruikers (38%) en slaperigheid (24%) zorgen voor de meeste afleiding in het verkeer.

Top 7 afleidingen in het verkeer

Bijna driekwart van de Nederlanders met een rijbewijs wordt weleens afgeleid in het verkeer (72%), waarbij 65-plussers (64%) over het algemeen minder vaak worden afgeleid dan automobilisten tot dertig jaar (86%). Zo wordt deze jongere generatie vaker afgeleid door slaperigheid (38%) en hun smartphone (29%) dan Nederlanders van 65 jaar en ouder (respectievelijk 19% en 11%).

Door welke andere zaken worden Nederlandse automobilisten afgeleid achter het stuur? Dit is de top 7**:

1.     Andere weggebruikers (38%)
2.     Slaperigheid achter het stuur (24%)
3.     Werk aan de weg (23%)
4.     Smartphone (18%)
5.     Kinderen in de auto (16%)
6.     Tegemoetkomend verkeer (16%)
7.     Billboards (15%)

Stedelingen vaker afgeleid door billboards

Het blijkt dat 15% van de automobilisten weleens wordt afgeleid door billboards langs de weg, waarbij bestuurders woonachtig in de drie grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam of Den Haag (25%) vaker worden afgeleid door billboards dan automobilisten in andere regio’s van Nederland (gemiddeld 14%). Daarnaast blijken mannen (41%) iets vaker geïnteresseerd te zijn in het doen en laten van hun medeweggebruikers dan vrouwen (35%). Ook laten mannen (12%) zich vaker dan vrouwen (4%) afleiden door werk gerelateerde zaken, zoals e-mails en appjes.

Smartphones in het verkeer

Ook smartphones leiden af in de auto. Maar uit ons onderzoek blijkt gelukkig ook dat mensen willen dat hier iets aan gedaan wordt. Maar liefst 94% vindt dat er middelen moeten worden ingezet om appen achter het stuur tegen te gaan. Ook vindt de overgrote meerderheid (93%) dat het goed is dat de politie speciale camera’s inzet om appen achter het stuur te bekeuren. Ron Adams, Marketing & Sales Manager bij Allianz Direct, licht toe: “Als je onderweg bent is de verleiding groot om een telefoontje op te nemen. Als je dat handsfree doet, is dat toegestaan, maar een telefoongesprek leidt sowieso af. Je hoofd is namelijk met meer bezig dan alleen opletten in het verkeer. Wil je risico’s voorkomen, gebruik dan helemaal geen telefoon tijdens het rijden én kies voor een eenvoudig navigatiesysteem. Zo zorgt ook de bediening hiervan niet voor extra afleiding en kom jij veilig op je bestemming aan.”

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.011 respondenten, november 2019.
** De respondenten hebben een top drie aangegeven, waardoor de opstelsom van de percentages hoger uitvalt dan 100 procent.

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.

Lees meer
Vader met kids eet buiten