Wat te doen bij autopech stappenplan

Wat moet je precies doen als je met pech langs de weg staat?

Vrouw thuis lachend

Weet jij hoe je jezelf veilig kunt stellen als je plots met pech langs de weg komt te staan? Vooral stilstaan langs een drukke snelweg kan je veiligheid in gevaar brengen. Door de hoge snelheid van de auto’s hebben deze automobilisten minder tijd om uit te wijken.

Helaas gebeuren er daardoor regelmatig ongelukken op de Nederlandse wegen. Om je veiligheid te waarborgen is het goed te weten wat je moet doen bij pech langs de weg. Als je dit stappenplan volgt, ben je al goed onderweg!

Het pechhulp stappenplan

Als je met pech langs de weg komt te staan, kun je het beste de volgende stappen volgen. Hiermee kun je jouw veiligheid en die van je passagiers waarborgen.

  • Stap 1 | Veilig tot stilstand komen: Als je op de snelweg of een andere drukke weg, plots autopech krijgt, is het belangrijk dat u er eerst voor zorgt om veilig tot stilstand te komen. De veiligste plek, bij een drukke weg zonder parkeerplaatsen in de buurt, is de vluchtstrook. Stuur rustig richting de vluchtstrook en laat de medeweggebruikers goed zien dat je van plan bent naar de vluchtstrook te sturen.
  • Stap 2 | Maak jezelf zichtbaar: Na stilstand is het belangrijk dat je jezelf, medepassagiers en je auto goed zichtbaar maakt. Zet de alarmverlichting van je auto aan, trek een veiligheidshesje aan en laat dit ook je medepassagiers doen. Zet daarnaast je gevarendriehoek ongeveer 30 meter achter de auto neer in de rijrichting. Bij het plaatsen van de gevarendriehoek is voorzichtigheid natuurlijk ook erg belangrijk.
  • Stap 3 | Stap uit: Zorg er altijd voor dat jij en al je passagiers uitstappen. Blijf niet in de auto zitten. Ga, als het mogelijk is, achter de vangrail of in de berm staan. Dat is de veiligste plek.
  • Stap 4 | Bel je pechhulp: Als je op een veilige plek staat, kun je je pechhulp bellen. Zorg ervoor dat je het nummer altijd bij je hebt. 

Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om zelf de auto slepen.

  • Ik heb noodhulp nodig of sta met pech langs de weg, wat moet ik doen?

    Heb je dringend hulp nodig? Bel 24/7 ons noodnummer 010 - 300 6540 en geef aan dat er een pech/noodsituatie is. Je wordt dan doorverbonden met Allianz Global Assistance,  zij helpen jou zo snel mogelijk verder.

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.