Ruitenwisser raam schoonmaken

Mei 2022

Hoe maak ik mijn ramen écht spik en span?

Het begint steeds lekkerder weer te worden en de zon gaat steeds vaker schijnen. Langere dagen betekent ook langer licht buiten. Grote kans dat het vuil op je ramen je sneller opvalt. Tijd om de ramen te gaan zemen dus. Je gaat er vol goede moed mee beginnen en na een aantal minuten kom je erachter dat er strepen achterblijven. Op deze manier wordt het werk je niet echt gemakkelijk gemaakt. Gelukkig bestaan er veel trucjes die je hierbij kunnen helpen. In deze blog zetten we ze voor je op een rijtje.

Ramen wassen als het regent

Terwijl de vieze ramen je misschien juist sneller opvallen in de zon is het toch handiger om je ramen te wassen op een bewolkte dag. Als de zon schijnt, droogt het water sneller door de warmte, je moet dus erg snel zijn met het schoonmaken omdat het anders met het vuil aanwezig opdroogt en je dan vlekken en strepen overhoudt. Mocht je ze wel op een zonnige dag willen schoonmaken, gebruik dan koud water.

Gebruik een zachte spons

Bij het wassen van de ramen komt best nog wat kijken. Je moet weten welke techniek en welke middelen je moet gebruiken voor het ultieme resultaat. Er zijn een aantal traditionele huishoudmiddeltjes die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gebruikt. Een van die manieren is met een emmer en sop en dan met een ramenwisser en spons erbij. Je doet een beetje afwasmiddel bij het lauwwarme water in de emmer en je kan beginnen. Zorg ook dat je niet te veel afwasmiddel in de emmer doet, dit kan namelijk weer tegendraads werken. Gebruik een grote zachte spons, dus geen schuursponsje.

Tandpasta tegen vuil

Soms zit er nog vuil op je ramen. Denk aan bijvoorbeeld vogelpoep. Het klinkt misschien een beetje vreemd maar vogelpoep kan je het beste verwijderen met een beetje tandpasta en een doekje. Of je maakt wat keukenpapier nat en plakt het tegen er tegenaan. Op deze manier laat het langzaam los en kan je de rest wegvegen. Zorg ook dat je zand, spinnenwebben en overig vuil weg heb gehaald voor je gaat beginnen. Vaak is alleen water hier al voor voldoende. 

Uien in je so(e)p

Uien in je soep ken je vast wel maar ben je al bekend met uien in je sop? Het klinkt raar maar uien worden al jarenlang gebruikt als huishoudmiddel voor allerlei doelen. Ook voor ramen wassen zijn ze goed. Dit is hoe het werkt: snijd een ui in vier stukken en stop deze stukken ui in een emmer met lauw water. Vervolgens kan je er nog een beetje afwasmiddel bij doen voor een fijnere geur en dan kan je eigenlijk al beginnen. Met een spons en uienwater maak je je ramen schoon. De sappen die in de uien zitten, zorgen ervoor dat strepen en vetvlekken worden verwijderd.

Ultiem resultaat met kranten

Als je echt wil dat je ramen glanzend uitzien, gebruik dan een stukje krantenpapier. Je pakt een stukje krant en vormt dit tot een propje. Met één krantpagina heb je al een goede krantenprop. Wrijf met dit propje goed over de laatste strepen heen en je merkt vanzelf dat je ramen echt spik en span eruit gaan zien.  

Extra tips

  • Zorg dat je met een doekje het vuile water van je ramenwisser afveegt
  • Leg handdoeken op je vensterbank of op de grond zodat het vuile water niet de vloer nat maakt
  • Gebruik je ramenwisser in een S-vorm, op deze manier wordt het in één patroon schoongemaakt en verminderd dit de kans op strepen
  • Te veel sop of schoonmaakmiddel zorgt ook voor strepen

Was dit artikel nuttig?

Stel op bank op ipad

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.