Ruitenwisser raam schoonmaken

April 2024

Hoe maak ik mijn ramen écht spik en span?

Het weer wordt steeds aangenamer en de zon laat zich steeds vaker zien. Langere dagen betekent meer daglicht buiten. Het is dan ook waarschijnlijk dat je eerder het vuil op je ramen opmerkt. Tijd om de ramen schoon te maken! Vol goede moed begin je eraan, maar na een paar minuten besef je dat er strepen achterblijven. Op deze manier wordt het klusje niet echt makkelijker. Gelukkig zijn er genoeg trucjes die je kunnen helpen. In deze blog zetten we ze voor je op een rijtje.

Ramen wassen als het regent

Hoewel vieze ramen misschien opvallen als de zon schijnt, is het eigenlijk handiger om ze te wassen op een bewolkte dag. Bij zonnig weer droogt het water namelijk sneller door de warmte, waardoor je snel moet werken om te voorkomen dat vuil opdroogt en vlekken en strepen achterlaat. Als je er toch voor kiest om ze op een zonnige dag schoon te maken, gebruik dan koud water.

Gebruik een zachte spons

Bij het wassen van de ramen komt best wat kijken. Je moet weten hoe je dit het beste aan kan pakken en wat je daarbij nodig hebt voor een goed resultaat. Er zijn een aantal traditionele huishoudmiddeltjes die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gebruikt. Eén manier is met een emmer water en zeep, samen met een ramenwisser en spons. Je mengt een beetje afwasmiddel met warm water in de emmer en dan kun je beginnen. Zorg ervoor dat je niet te veel afwasmiddel gebruikt, want dat kan de boel juist lastiger maken. Gebruik een grote, zachte spons en geen schuursponsje.

Tandpasta tegen vuil

Er kan soms nog wat vuil, zoals vogelpoep, op je ramen zitten. Het klinkt misschien raar, maar je kunt vogelpoep het beste verwijderen met een beetje tandpasta en een doekje. Of maak wat keukenpapier nat en druk het er tegenaan. Zo laat het langzaam los en kun je de rest wegvegen. Zorg er ook voor dat je zand, spinnenwebben en ander vuil verwijdert voordat je begint.  Water is hier vaak genoeg voor. 

Uien in je so(e)p

Je hebt vast wel eens uien in je soep gehad, maar ben je al bekend met uien in je sop? Het klinkt misschien vreemd, maar uien worden al jarenlang gebruikt als huishoudelijk middel voor allerlei klusjes inclusief het wassen van ramen. Zo werkt het: snijd een ui in vier stukken en stop deze in een emmer met lauw water. Voeg eventueel een beetje afwasmiddel toe voor een aangenamere geur en je kunt eigenlijk meteen beginnen. Met een spons en het uienwater maak je je ramen schoon. De sappen die in de uien zitten, helpen het verwijderen van strepen en vetvlekken.

Ultiem resultaat met kranten

Als je echt wilt dat je ramen spik en span zijn, ga eens aan de slag een stukje krantenpapier. Neem een krantenvel en maak er een propje van. Vaak is één pagina al genoeg voor een goede krantenprop. Wrijf met dit propje goed over de laatste strepen en je zult zien dat je ramen er echt sprankelend uit gaan zien.

Aluminium ramenwisser

Je kunt het beste een aluminium ramenwisser gebruiken. De ramenwisser is beter dan een plastic variant omdat het gemaakt is van steviger materiaal. Hiermee krijg je minder strepen op je raam. Ook zijn ze beter bestand tegen slijtage en breken aluminium ramenwissers minder snel. 

Extra tips

  • Zorg dat je met een doekje het vuile water van je ramenwisser afveegt.

  • Leg handdoeken op je vensterbank of op de grond zodat het vuile water niet de vloer nat maakt.

  • Gebruik je ramenwisser in een S-vorm, op deze manier wordt het in één patroon schoongemaakt en vermindert dit de kans op strepen.

  • Te veel sop of schoonmaakmiddel zorgt ook voor strepen. 

  • Gebruik een microvezel doek om de randjes schoon te maken en eventuele overige vlekken op het raam weg te halen.

Was dit artikel nuttig?

Stel op bank op ipad

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.