Schiphol activiteiten

Januari 2024

Ontdekkingen aan de grens: bizarre vondsten door de douane

Voor onze eigen veiligheid en die van anderen wordt er streng toezicht gehouden op goederen die verstuurd of meegenomen worden van én naar het buitenland. Door te controleren of de goederen binnen de Europese wet- en regelgeving vallen, speelt de douane een grote rol in het veilig houden van Nederland. Het is de taak van het douanepersoneel om te zorgen dat bepaalde goederen een lang niet in- of uitgaan. Denk bijvoorbeeld aan nepartikelen, drugs, beschermde diersoorten of wapens.  

Nu komt het nog wel eens voor dat mensen niet met standaard voorwerpen op reis gaan. En dat kan bij de douane voor vreemde vondsten zorgen... Welke vondsten dit precies zijn? Je leest het in deze blog!

Python smokkelen

Aan het importeren en exporteren van dieren zitten strenge regels en deze zijn natuurlijk niet voor niets gemaakt. Met deze regels zorgen we ervoor dat het welzijn van dieren beschermd wordt. Toch wordt er nog vaak geprobeerd om dieren te smokkelen. Het meest voorkomende dier dat gesmokkeld wordt? Dat is de slang!  

In 2018 is een Amerikaanse man aangehouden door de douane toen hij een overtocht wilde maken naar Canada. Bij de grenscontrole werden er drie Birmese pythons in de pijpen van zijn broek gevonden, een diersoort die in de VS niet mag worden geïmporteerd en verkocht. De slang vormt namelijk een bedreiging voor lokale fauna. De man is aangeklaagd voor het smokkelen van een wilde diersoort en riskeert een gevangenisstraf van 20 jaar.

Toiletrolhouder of wapen?

Het importeren en exporteren van wapens is ten strengste verboden, tenzij je hier een vergunning voor hebt dat is afgegeven door de Nederlandse overheid. Op het vliegveld van Newark Liberty International werd er een pistool aangetroffen dankzij de X-Ray scan. Gelukkig bleek bij een latere inspectie dat het niet om een echt pistool, maar om een toiletrolhouder in de vorm van een pistool ging. Dat mag je natuurlijk best wel in huis hebben, maar niet meenemen in je bagage!

Nuggets

Op het Juneau International Airport begon de maandagochtend met een vreemde geur. In de handbagage van een passagier werden zogenoemde ‘moos nuggets’ uit Alaska gevonden. En hiermee wordt niet de hartige snack uit de frituur bedoeld, maar de uitwerpselen van een eland.  

De passagier wist de douane te vertellen dat hij uitwerpselen verzameld en deze graag laat zien aan politici en hun *bliep* beleid. Na verdere inspectie zag de douane geen reden om een rapport op te stellen en de man werd met poep en al weer op weg gestuurd.  

Schedels

De Mexicaanse douane deed een wel heel bijzondere ontdekking bij een, in kerstpapier omwikkeld, pakketje dat verstuurd werd naar de VS. Na het uitvoeren van een X-Ray scan troffen de agenten vreemde vormen aan in de doos. Na het openen troffen zij 4 schedels in aluminiumfolie aan. Het pakketje werd verstuurd vanuit Michoacan, één van de meest gewelddadige staten van Mexico. Ongeacht hoe de schedels verkregen waren of bedoeld waren voor medisch onderzoek, het verschepen van onder andere menselijke schedels is een overtreding.  

Gebakjes

Zoetigheid voor onderweg mag je natuurlijk gewoon mee op reis nemen. Maar in Duitsland hebben ze wel iets heel bijzonders aangetroffen. Een passagier probeerde de aangifte van een hoog geldbedrag te omzeilen door het in gebakjes te stoppen. Als het om zeer hoge bedragen gaat, moet je dit natuurlijk wel even aangeven bij de douane...

Hamburger

Als we het dan toch hebben over een lekkere snack voor onderweg, mag een vette hamburger natuurlijk niet in het rijtje ontbreken. Maar in dit geval had de hamburger opeens vier poten gekregen... Een reiziger vanuit China heeft zijn schildpad vermomd als hamburger en stopte deze vervolgens in een fastfood doos. De man was bang dat zijn geliefde huisdier niet met het vliegtuig mee mocht, en dat was uiteindelijk ook het geval. Gelukkig werd de schildpad vrij snel door de douane ontdekt.  

Taser of telefoon?

Op reis zonder je mobiele telefoon? Daar moet je niet aan willen denken. Toch werd deze speciale telefoon door de Nederlandse douane in beslag genomen. De passagier dacht creatief te zijn door een taser te vermommen als Iphone. Dat vermommen is niet goed gelukt, want de taser werd per direct in beslag genomen

Jouw bagage altijd goed verzekerd

Als je op vakantie gaat, neem je vaak meer mee dan je had verwacht. Bagage kan door een laptop, camera, tablet of sportuitrusting aanzienlijk oplopen in waarde. Door een Reisverzekering met bagagedekking af te sluiten bij Allianz Direct ontvang je een vergoeding op het moment dat je je bagage verliest of beschadigd of deze gestolen worden. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd op reis gaat, wel zo slim!  

 

Familie reist met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Kortlopende of Doorlopende Reisverzekering van Allianz Direct kun je rekenen op 24/7 SOS hulpverlening op reis en vergoeding voor verloren of vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld zonder zorgen op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?