Familie met hond

Dieren in de auto: zo vervoer je ze veilig

Ga je dit weekend lekker met je hond naar het bos? Of is je kat ziek en breng je deze naar de dierenarts? Als je je huisdier in de auto meeneemt, is het belangrijk dat je dat veilig doet. Dit zijn de regels en de mogelijkheden.

De regels voor dieren in de auto

In Nederland hebben we geen wet of regel die precies zegt wat wel en niet mag bij huisdieren in de auto. Waar je wel rekening mee moet houden is artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994: veroorzaak geen gevaar op de weg. Zit jouw dier los op de achterbank of zelfs op de passagiersstoel? Dan is het risico op gevaarlijke situaties veel groter. Dieren kunnen schrikken van het verkeer of onverwacht tegen je opspringen. Voorkom een ongeluk met de juiste hulpmiddelen.

Zo breng jij je huisdier veilig van A naar B

Of je nu een konijn of een schildpad, een enorme hond of een kleine muis hebt. Voor elk huisdier bestaat wel een passend accessoire voor een veilige rit. Houd bij het kiezen van een accessoire niet alleen rekening met de grootte van je dier, maar ook met de mogelijkheden van jouw auto.

Klein: de vervoersmand
Heb jij een klein dier? Dan is de vervoersmand de beste optie. Plaats de mand dwars op de rijrichting, op de grond achter de passagiersstoel. Zo kan de box nauwelijks verschuiven. De passagiersstoel en de achterbank vangen bovendien de klap op bij een botsing.

Middelgroot: dierenzitje in plaats van kinderzitje
Naast een kinderzitje heb je ook dierenzitjes voor in de auto. Deze stoeltjes zijn geschikt voor middelgrote dieren. Je bevestigt het zitje met behulp van een tuigje aan de gordel van de passagiersstoel. Heb je al Isofix-beugels van een kinderzitje? Dan kun je het dierenzitje hier ook aan vastmaken.

Groot: hond mee in de auto met reiskennel
Heb je een grote kofferbak in je auto? Dan kun je voor je grote hond gebruikmaken van een stevige reiskennel. Zet de kennel dwars op de rijrichting, tegen de achterbank aan. Zo wordt bij een botsing de klap over de zijkant van het lichaam van je hond verdeeld. 

Wil je je hond liever los in de achterbak vervoeren? Bevestig dan een hek dat de achterbank afschermt van de kofferbak. Bij een botsing wordt je hond dan niet door de auto geslingerd. Let op: met zo’n hek zit je hond niet zo stevig vast als in een kennel. Daardoor loopt deze tijdens een botsing een groter risico om gewond te raken.

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?