Verkeersregelaar

April 2023

Top 10 meest bizarre verkeersregels

Om veiligheid te waarborgen kunnen we niet zonder verkeersregels, al zijn ze niet altijd even logisch. Wist je bijvoorbeeld dat je in Nederland een boete van €240 betaalt voor onnodig links blijven rijden, terwijl de boete voor bumperkleven tussen de €320 en €650 ligt? Je zou kunnen denken dat andersom logischer zou zijn, aangezien bumperkleven vaak wordt veroorzaakt door iemand die niet van de linkerrijstrook af wil. Maar in sommige landen kan het nog een stuk gekker, met wel hele vreemde verkeersregels. Lees snel verder voor top 10 meest bizarre verkeersregels waar je vast gek van opkijkt.

1. Geen hond op je dak – Alaska (VS)

Geen plek meer in de achterbak voor je hond? Helaas, in Alaska is het verboden om een hond te vervoeren op het dak van je auto, mocht je dat een goed idee geleken hebben. Hoe deze wet ooit tot stand is gekomen, vragen wij ons ook af.

Hoogte van boete: onbekend

2. Borrel achter het stuur – Costa Rica

Zin in een biertje terwijl je in de auto onderweg bent? Terwijl dat in de meeste landen ten strengste verboden is, mocht je in Costa Rica gewoon alcohol drinken achter het stuur! De enige voorwaarde was dat je niet dronken mocht worden, maar de definitie van dronken lag in een grijs gebied. Tegenwoordig is de regelgeving aangepast en mag je in Costa Rica alleen een borrel achter het stuur drinken zolang je alcoholgehalte in je bloed niet boven de 0,5 promille uitkomt. Voor Costa Ricanen hoort dit blijkbaar bij hun "Pura Vida” levensmotto, maar wij raden het zeker af.  

Hoogte van boete: Drink je meer dan het maximum alcoholgehalte? Dan betaal je minimaal een boete van ca. €480, word je rijbewijs ingenomen en kan je zelfs een celstraf krijgen van 1-3 jaar.

3. Geen slokje water terwijl je rijdt – Cyprus

De verkeersregels in Costa Rica vormen een grote tegenstelling met de regels in Cyprus. Terwijl je in Costa Rica zelfs een biertje achter het stuur mag drinken, is het in Cyprus ten strengste verboden om iets te eten of te drinken achter het stuur. Het is namelijk verboden om je handen van het stuur af te halen, dus zelfs even een slokje water drinken is illegaal. 

Hoogte van boete: €85

4. Was je auto niet op zondag – Zwitserland

Ben je op skivakantie in Zwitserland en wil je op een zondag je auto wassen? We raden je aan om daar een dagje mee te wachten om een boete te voorkomen. Het is daar namelijk verboden om op zondag je auto te wassen. Zondag is namelijk een rustdag en dat nemen de Zwitsers erg serieus!

Hoogte van boete: onbekend

5. Jagen in een rolstoel – Tennessee (VS)

In de Verenigde Staten heeft elke staat eigen wetten. In Tennessee is het verboden om te jagen vanuit een rijdend voertuig, tenzij het om een rolstoel gaat.

Hoogte van boete: tot ca. €460 of een celstraf tot zes maanden (of beide)

6. Niet met autodeuren slaan – Zwitserland

Zwitsers houden van rust en de natuur. Het is in Zwitserland dan ook illegaal om je autodeuren hard dicht te slaan. Zo maak je namelijk onnodig geluid, dus daar kan je een boete voor krijgen. 

Hoogte van boete: onbekend

7. Kijk onder je auto! – Denemarken

In Denemarken ben je verplicht om onder je auto te kijken voordat je wegrijdt. Je vraagt je zeker af waarom? Nou, volgens de Denen zou het zomaar kunnen dat er iemand onder je auto ligt te slapen! Daarom is het volgens de wet verplicht om eerst onder je auto te kijken voordat je vertrekt.  

Hoogte van boete: onbekend

8. Geen ontbloot bovenlichaam – Thailand

Ga je op vakantie naar Thailand? Haal het dan niet in je hoofd om zonder shirt achter het stuur te kruipen. In Thailand is het namelijk verplicht om een shirt te dragen achter het stuur.  

Hoogte van boete: ca. €80 - €200

9. Geen blinddoek achter het stuur – Alabama (VS)

Je zou denken dat sommige zaken voor zich spreken, maar dat is blijkbaar niet overal zo. In de staat Alabama bestaat er namelijk echt een wet waarin staat dat je achter het stuur geen blinddoek mag dragen. Goed om te weten, toch?

Hoogte van boete: onbekend

10. Respect op de weg – Japan

Japanners staan erom bekend erg beleefd te zijn en zo ook in het verkeer. In Japan kan je dus ook een boete krijgen als je voetgangers vies maakt door opspattend water van je auto. Daarnaast mag je ook niet toeteren, tenzij het een noodgeval is.  

Hoogte van boete: ca. €50

Verkeersboetes in Nederland

Al hebben we in Nederland niet hele gekke verkeersregels, kan het toch wel interessant zijn om ook de Nederlandse verkeersregels nog eens door te nemen om een (hoge) boete te voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat je met onnodig geluid veroorzaken een boete van €280 riskeert? Vind hier in onze blog de prijzen voor de meest voorkomende boetes.  

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.

Was dit artikel nuttig?