Parkeren Groningen

26 september 2023

Gratis of goedkoop parkeren: Groningen

Op zoek naar een leuke bestemming voor een weekendje weg? In Groningen kan je stad én platteland combineren in één weekend! Langs de grachten slenteren, winkelen, genieten van een hapje of drankje, cultuur snuiven of mooie wandelingen maken: in Groningen hoef je je absoluut niet te vervelen. Ga je met de auto? Ontdek hier waar je in Groningen goedkoop of zelfs gratis kan parkeren!

Gratis parkeren in de stad

Afgelopen tijd heeft de gemeente het parkeerbeleid flink aangepast waardoor het helaas steeds lastiger wordt om gratis te parkeren in Groningen. Zelfs in de meeste buitenwijken geldt tegenwoordig betaald parkeren overdag. Gelukkig hebben we nog twee opties gevonden waar je je auto gratis neer kan zetten:

  • Ikea Groningen: Op het grote parkeerterrein van de Ikea in Groningen kan je je auto gratis parkeren. Je kan de parkeerplaats alleen in- en uitrijden tijdens de openingstijden van de Ikea. Vanaf hier loop je in ongeveer twintig minuutjes naar de Grote Markt. 
  • Hoendiep: Het Hoendiep is een bedrijventerrein in Groningen waar verschillende winkels te vinden zijn en je op de meeste plekken gratis je auto kan neerzetten. Het Hoendiep zit ongeveer op een half uur lopen van de Grote Markt. 

Gratis parkeren bij P+R net buiten de stad

In Groningen heb je net buiten de stad verschillende Park & Ride (P+R) mogelijkheden waar je je auto gratis kan parkeren. Vanaf hier kan je voor slechts €6 per groep (max. 5 personen) met een citybus naar het centrum van Groningen! Je kan ook gebruik maken van je OV-chipkaart of een Eurokaartje kopen. Hieronder vind je een overzicht van de beste P+R locaties waar je gratis je auto kan parkeren net buiten de stad:

Goedkoop parkeren in het centrum

De fijnste optie is natuurlijk om je auto midden in het centrum in een van de parkeergarages te parkeren, maar zoals je verwacht is dat ook gelijk de duurste optie. Het dagtarief ligt bij de meeste parkeergarages boven de €25 en ook het uurtarief ligt hier een stuk hoger. Gelukkig hebben wij ook nog een aantal parkeergarages gevonden waar je een stuk minder betaald en alsnog binnen tien minuten naar de binnenstad kan wandelen:

  • Boterdiep: Het uurtarief van deze parkeergarage is €1 per 24 minuten met een maximum dagtarief van €12. Vanaf hier wandel je in ongeveer zeven minuten naar de Grote Markt.
  • Parkeergarage Circus: Ook bij deze parkeergarage betaal je €1 per 24 minuten of maximaal €12 per dag. Parkeergarage Circus ligt op zo'n acht minuten lopen van de Grote Markt en bovendien kan je hier geweldige streetart bewonderen!
  • Q-Park Oosterpoort: Dit is een van de goedkoopste parkeergarages van Groningen: je betaalt hier €1 per 20 minuten met een maximum van €10 per dag. Het ligt net iets verder weg dan bovenstaande parkeergarages, maar met tien minuten lopen naar de Grote Markt is het nog steeds een prima optie om goedkoop te parkeren en lopend de stad te verkennen!

Volledig digitaal parkeren

Tegenwoordig kan je ook digitaal een parkeerplek regelen door simpelweg een app op je telefoon te installeren, zoals EasyPark. Via de app zie je gelijk de actuele beschikbaarheid en prijzen. Plekje gevonden? Selecteer en reserveer de plek van tevoren: scheelt weer een aantal rondjes rijden op zoek naar een plekje! Betalen gaat makkelijk achteraf via een maandelijkse factuur en het tarief ligt veel lager dan als je ergens op straat zou parkeren.  

Een andere optie om stressvrij in het centrum te parkeren zonder de hoofdprijs te betalen is Parkbee. Via Parkbee kan je namelijk een parkeerplaats van een particulier of een bedrijf gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan parkeerplaatsen van bedrijven die in het weekend leeg staan. Hiermee kan je tot maar liefst 30% besparen! Zo hoef je niet ver buiten het centrum te zoeken voor een parkeerplaats en betaal je ook een stuk minder dan het normale parkeertarief. Ideaal toch? Via de app krijg je eenvoudig toegang tot parkeerlocaties en kan je ook direct betalen.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.