De Maas in Maastricht

April 2023

Gratis of goedkoop parkeren: Maastricht

Ben je van plan om een dagje of weekendje weg te gaan naar het mooie Maastricht? In het centrum van Maastricht en de randgebieden van het centrum geldt op straat helaas overal betaald parkeren. Het uurtarief loopt hier al gauw op van €1,50 in de B-zones tot €3,00 per uur in de A-zones. Hoe dichter bij het centrum, hoe duurder. Waar in Maastricht kan je nog een goedkope of gratis parkeerplek vinden? Je leest het in deze blog.

Park & Walk (P+W)

Grote kans dat je al bekend bent met Park & Ride parkeerterreinen. Maar heb je wel eens gehoord van Park & Walk? Waarschijnlijk niet, want dit is uniek in Maastricht. In Maastricht kan je goedkoop parkeren bij zogenaamde Park & Walk (P + W) parkeerterreinen. Je zet je auto hier neer en wandelt vervolgens binnen 10 minuten naar de binnenstad. Goed voor je stappen en je ziet bovendien ook alvast iets van Maastricht! De wandelroutes naar het centrum worden aangegeven door middel van bordjes. Elk P+W terrein heeft eigen uur- en dagtarieven, dus check dat van tevoren even goed.

  • P+W Stadspark/Kennedybrug (max. dagtarief €12)
  • P+W Cabergerweg (max. dagtarief €12) 
  • P+W Bonnefanten (max. dagtarief €12, alleen in het weekend) 

Park & Ride (P+R)

Naast Park & Walk, zijn er ook Park & Ride (P+R) mogelijkheden in Maastricht. Hier kan je je auto gratis of voor een laag tarief parkeren en reis je eenvoudig verder naar het centrum met het openbaar vervoer. Dit scheelt je een hoop parkeerkosten én files in de stad. 

Je kan je auto het beste parkeren bij P+R Station Maastricht Noord. Je parkeert hier gratis en je kan goedkoop verder reizen met trein, bus of (deel)fiets. Elk kwartier vertrekt er een bus van Arriva die je voor slechts €2,40 per persoon naar het centrum van de stad brengt en weer terug. Ben je met een groep van 3-5 personen? Dan betaal je slechts €5,95 voor een groepsretour. Een andere optie is om de trein te pakken naar Maastricht Centraal Station, waar je binnen zes minuten bent. Vanaf hier kan je gemakkelijk het centrum in wandelen.  

Ook bij het Centraal Station is een P+R parkeerterrein, namelijk P+R Station Maastricht Parallelweg. Heb je een OV-chipkaart of NS-abonnement? Als je hiermee verder reist krijg je korting op het parkeertarief. Houd voor het betalen je OV-chipkaart voor de betaalautomaat en het systeem controleert vervolgens je reis om korting te krijgen. Het normale maximale dagtarief is €16 per dag, terwijl NS-reizigers maximaal €5,70 per dag betalen. 

Reserveer een parkeerplek bij Q-Park

Voordat je het historische stadscentrum van Maastricht gaat ontdekken, is het wel zo fijn als je van tevoren weet waar je kan parkeren. Het zoeken van een parkeerplek kan soms veel tijd in beslag nemen. Om dit te voorkomen is het ideaal om vooraf alvast een parkeerplek te reserveren bij een van de Q-Park parkeergarages in Maastricht, waar je vanaf €16 per dag je auto kan parkeren. Wil je graag op loopafstand van het centrum parkeren? Parkeer je auto dan bij Q-Park Frontenpark of aan de Maas bij Q-Park de Griend. Zet je je auto liever dicht bij het station neer? Kies dan voor Q-Park De Colonel, waar je gemakkelijk kan wandelen naar het centrum.

Tip: Vind hier een kaart met een overzicht van alle parkeerlocaties inclusief de dagtarieven.  

Was dit artikel nuttig?

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.