Tanken met papiergeld

15 juni 2023

Betaalbaar autorijden: kan dat nog?

Steeds hogere olieprijzen, inflatie en financiële onzekerheid. Het nieuws staat er bol van, en automobilisten maken zich zorgen. Een kwart van de Nederlanders pakt vaker de fiets om kosten te besparen, en 1 op de 5 blijft steeds vaker thuis. 

Wat gebeurt er nu precies met de olieprijzen? Waar komt de stijging vandaan, en is betaalbaar autorijden eigenlijk nog wel mogelijk? Lees snel verder voor het laatste nieuws en een paar handige tips.   

Waarom stijgen de olieprijzen? 

Begin april 2023 hebben de olie-exporterende landen (OPEC+) bekend gemaakt de olieproductie flink te gaan reduceren. Per dag zullen er 1,15 miljoen olievaten minder worden geproduceerd dan voorheen, en dat zorgt uiteraard voor een prijsstijging.

Waar komt dit besluit vandaan? Kort samengevat is OPEC+ bang dat de vraag naar olie zal dalen, door de angst voor een recessie en een mogelijke bankcrisis. Hier spelen ze proactief op in, door nu alvast de productie te verlagen. Een verrassing voor analisten, waardoor er nog veel wordt gespeculeerd over de verwachtingen voor de komende tijd. 

Direct na de bekendmaking vanuit OPEC+ haastten veel Nederlanders zich naar het tankstation om nog zoveel mogelijk te tanken voordat de prijzen écht uit de hand gaan lopen. Er werd zelfs zoveel getankt dat bij een tankstation in Delft de Euro 95 op raakte. 

Is betaalbaar autorijden nog mogelijk? 

Met nog even snel tanken bespaar je misschien een klein bedrag, maar op de langere termijn hebben we hier weinig aan. Is betaalbaar autorijden eigenlijk nog wel mogelijk of moeten we accepteren dat autorijden een luxe is geworden? Echt goedkoop zal het voorlopig niet worden, maar er zijn gelukkig genoeg manieren om de kosten te beperken.  

Zo betaalbaar mogelijk de weg op? Dit zijn onze tips: 

  • Let op je rijgedrag! Schakel wanneer mogelijk door naar een hogere versnelling, rijd op een constante snelheid met een laag toerental en laat je gas los als je bijna bij een stoplicht bent. Zo rol je nog even door, en leg je een paar meter gratis af.  Door zuinig te rijden kun je tot 10% van je brandstof besparen. 
  • Kies een milieuvriendelijke (brandstofbesparende) route. Dit doe je gemakkelijk en gratis in Google Maps. Door bijvoorbeeld hellingen en opstoppingen te ontwijken, kun je zomaar 15% minder brandstof kwijt zijn.   
  • Controleer je bandenspanning. Te zachte banden remmen je onnodig af, en dat kost brandstof. Fijne bijkomstigheid? De juiste spanning verlengt de levensduur van je banden. Ook hiermee bespaar je geld. 
  • Zet de airconditioning en verwarming alleen aan wanneer dit écht nodig is. De airco kan je brandstofverbruik tot wel 20% verhogen. 
  • Tank niet langs de snelweg. Bij deze tankstations ben je per liter minstens 10 cent duurder uit.  
  • Misschien een open deur, maar zoek af en toe naar alternatieven. Denk aan carpoolen met collega’s of natuurlijk een ritje met de fiets of het OV. 
  • Als laatste een hele belangrijke: betaal niet te veel voor je autoverzekering. Hoe ouder je auto wordt, hoe lager je premie vaak uitpakt. Blijf daarom alert en verlaag je premie wanneer mogelijk. 

Meer tips? Lees verder in onze blog over goedkoper autorijden in dure tijden.  

Goed verzekerd de weg op

Je denkt er liever niet over na, en toch kan het gebeuren. Schade, een ongeluk of autodiefstal. Vervelende situaties, die zonder goede verzekering enorme bedragen kunnen kosten.  

Goed verzekerd de weg op? Wij bieden 3 verschillende Autoverzekeringen, waarvan er één perfect bij jouw situatie past. Op zoek naar de voordeligste optie? Lees dan verder voor meer informatie over onze Autoverzekeringen of vraag direct een premie aan.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.