Noorderlicht

Januari 2024

Het noorderlicht in Europa

"Zelfs met het blote oog te zien," lazen we begin november in het nieuws. Nederlanders trokken er in de afgelopen maanden massaal op uit om prachtig gekleurde luchten te bewonderen. Een unieke kans, want een echt “noorderlichtland” is Nederland natuurlijk niet.

Maar wat is het noorderlicht eigenlijk? En waar kun je terecht als je de gekleurde luchten in Nederland hebt gemist? Lees snel verder voor 6 locaties binnen Europa waar het noorderlicht zich regelmatig laat zien.

Wat is het noorderlicht?

Voordat we de 6 locaties op een rij zetten, eerst een stukje achtergrondinformatie. Het noorderlicht, ook wel aurora borealis genoemd, is een nachtelijk natuurverschijnsel dat de lucht in een kleurrijk schilderij verandert. Soms groen, soms rood, soms paars en soms een beetje van allemaal. Maar hoe ontstaan deze kleuren precies?

Het verschijnsel begint bij de zon, die geladen deeltjes de ruimte in blaast. Zodra deze deeltjes onze atmosfeer bereiken, botsen ze met gassen zoals zuurstof en stikstof. Deze botsingen zorgen voor een lichtshow: het noorderlicht.

De kleur van het licht hangt af van het soort gas waarmee de deeltjes botsen en de hoogte van de botsing. Zuurstofatomen zorgen bijvoorbeeld voor groene en rode kleuren, terwijl stikstof blauwe en paarse tinten creëert.

Het noorderlicht in Europa

Staat het noorderlicht ook op jouw bucketlist? Dan denk je waarschijnlijk al snel aan een trip naar Alaska of Canada. Dure bestemmingen, waar je met de auto niet zo snel komt. Toch zijn er ook andere mogelijkheden. Er zijn namelijk genoeg bestemmingen (iets) dichter bij huis, die zelfs met de auto of een relatief korte vlucht te bereiken zijn.

Dit zijn 6 locaties in Europa waar je in de winter het noorderlicht kunt spotten.

Het noorden van Denemarken (Noord-Jutland)

Ben je al wel eens in Denemarken geweest? Naast prachtige fjorden, stranden en de Deense ‘hygge’-cultuur vind je hier – vooral in het noorden – ook het noorderlicht. Slaap bijvoorbeeld in Skagen of Ålborg en zoek vanaf daar een plek met zo min mogelijk licht op. Hoe minder lichtvervuiling, hoe beter je kansen.

Rijafstand vanaf Utrecht: ongeveer 900 km (9 uur rijden)
Wanneer kun je het noorderlicht zien: oktober tot april  

Schotland

Wist je dat het noorden van Schotland op dezelfde breedtegraad ligt als Stavanger in Noorwegen? Ook in Schotland is daarom regelmatig het noorderlicht te bewonderen. Vooral afgelegen gebieden, zoals de westelijke eilanden Skye en Lewis, zijn de ideale plek om gekleurde lichten te spotten. Toegegeven, rijden naar een eiland wordt lasting. Gelukkig ben je er met het pondje zo!

Rijafstand vanaf Utrecht: ongeveer 1.300 km (17 uur rijden)
Wanneer kun je het noorderlicht zien: november tot februari

Zuid-Noorwegen

Hoe noordelijker hoe beter, maar ook in Zuid-Noorwegen kun je geluk hebben. Houd je het weer goed in de gaten en ga je erop uit tijdens een heldere, koude nacht? Dan heb je een goede kans om een lichtshow aan te treffen.

Slaap bijvoorbeeld in Oslo of in een omliggend dorpje en reis vanaf daar de natuur in – op zoek naar een plek met zo min mogelijk lichtvervuiling.

Rijafstand vanaf Utrecht: ongeveer 1.200 km (15 uur rijden)
Wanneer kun je het noorderlicht zien: november tot februari

Fins Lapland

Fins Lapland is één van de meest betrouwbare plaatsen in Europa om het noorderlicht te zien. De regio staat bekend om zijn heldere nachten en is een echt winterwonderland, compleet met rendieren en traditionele Finse sauna's. Naast het noorderlicht biedt Fins Lapland heel veel leuke winteractiviteiten én de mogelijkheid om de Kerstman te bezoeken in zijn officiële woonplaats, Rovaniemi.

Rijafstand vanaf Utrecht: ongeveer 2.600 km (30 uur rijden)
Vlucht van Amsterdam naar Oulu: ongeveer 4,5 uur
Wanneer kun je het noorderlicht zien: september tot maart

Zweeds Lapland

Net als Fins Lapland ligt ook Zweeds Lapland niet naast de deur, maar voor veel mensen is deze locatie de reis meer dan waard. Zweeds Lapland is namelijk een ideale bestemming voor liefhebbers van het noorderlicht. Met uitgestrekte, ongerepte natuur en lange, donkere nachten in de winter, heb je hier een grote kans om de aurora te spotten. Vooral het dorpje Abisko staat bekend om de mooiste lichtshows.

Hou je van avonturen in de sneeuw? Verdiep je dan in het leven van de Zweedse Sami-cultuur en ga op pad met een hondenslee of sneeuwscooter.

Rijafstand vanaf Utrecht: ongeveer 2.600 km (30 uur rijden)
Vliegen van Amsterdam naar Luleå Kallax: ongeveer 4,5 uur
Wanneer kun je het noorderlicht zien: september tot maart

IJsland

Als laatste een land dat waarschijnlijk niet als een verrassing komt en toch niet in het lijstje mag ontbreken. IJsland staat bekend als hét noorderlichtland van Europa. Ieder jaar reizen veel Nederlanders af naar deze prachtige plek om het noorderlicht van hun bucketlist te strepen. Garantie heb je ook hier niet, maar de kans op succes is groot – met een beetje planning én geluk natuurlijk. 

Je kunt het noorderlicht gewoon rondom Reykjavik spotten. Bekijk de gekleurde luchten bijvoorbeeld vanaf het Grotta Lighthouse of reis af naar de prachtige Vatnajökull-gletsjer of het zwarte strand bij Vik.

Vlucht van Amsterdam naar Reykjavik: ongeveer 3 uur
Wanneer kun je het noorderlicht zien: september tot april 

Het noorderlicht in Nederland: wat zijn je kansen?

Het noorderlicht zien in Nederland is zeldzaam, maar niet onmogelijk. Hoeveel kans je écht maakt? Dat hangt af van de zonneactiviteit. Elke (ongeveer) 11 jaar bereiken we een piek van de zonnecyclus, waarin de mooie gekleurde luchten vaker dan gemiddeld te zien zijn. Het goede nieuws? Naar verwachting zal de piek in juli 2025 vallen. Tot die tijd zullen we dus steeds iets vaker het noorderlicht kunnen bewonderen.

Houd jij deze winter het weerbericht in de gaten? Let dan op de KP-index. Deze schaal, die de geomagnetische activiteit meet, moet een score van minstens 7 hebben om het noorderlicht in Nederland te kunnen zien.

Is het een koude, heldere winternacht en is de KP-index hoog genoeg? Reis dan af naar een plek met zo min mogelijk lichtvervuiling. De Veluwe bijvoorbeeld, of de Waddeneilanden. Wie weet heb je geluk en kun je het fenomeen gewoon in Nederland bewonderen.  

Verantwoord op avontuur

Heb je een avontuurlijke roadtrip op de planning staan? Dan heb je een autoverzekering nodig. Bij Allianz Direct bieden we 3 verschillende Autoverzekeringen aan, waarvan er altijd eentje perfect bij jouw situatie past. Wil je direct op zoek naar de voordeligste optie? Lees meer over onze verschillende Autoverzekeringen of bereken je premie in 20 seconden.  

Tip! Wanneer je in de winter de weg op gaat, is een goede voorbereiding belangrijk. Lees verder voor alles over je auto in de wintermaanden en het voorbereiden van je auto op een rit winterse rit

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto in 3 minuten en kies je voor de meest gekozen autoverzekering op Independer!

Was dit artikel nuttig?