Auto's op snelweg

27 maart 2024

In welke landen heb ik een vignet of milieusticker nodig?

Ga je binnenkort met de auto op vakantie? Dan kan het zijn dat je door landen rijdt waar je een vignet of milieusticker nodig hebt. Check dit van tevoren goed, want anders riskeer je hoge boetes. Wat is een vignet of milieusticker precies en in welke landen is het verplicht? Wij hebben het hier voor je op een rijtje gezet.

Wat is een vignet?

Een vignet is een vorm van rekeningrijden. Je kan een vignet zien als een verplichte wegenbelasting, gebaseerd op de tijd dat je auto op bepaalde buitenlandse (snel)wegen mag worden gebruikt. Het zijn gekleurde stickers die je op de binnenkant van de voorruit van je auto plakt. Hoe lang een vignet geldig is, verschilt per land. Dit geldt ook voor de prijs. Word je betrapt op het rijden zonder vignet? Dan riskeer je een flinke boete. Je koopt een vignet bij benzinestations en grensovergangen, maar als je slim bent bestel je ze van tevoren online. Zo hoef je nooit in de rij te staan voor een vignet en kan je direct doorrijden naar je bestemming! 

Let op: als je een vignet online koopt, is het meestal pas na 18 dagen geldig. Stel dit dus niet uit tot het laatste moment.

In welke landen heb je een vignet nodig?

Rijd je door ZwitserlandTurkije of Hongarije ? In deze landen is het verplicht om een vignet aan te schaffen om gebruik te maken van hun (snel)wegen, ook als je er alleen doorheen hoeft te rijden om op je eindbestemming aan te komen. In Turkije wordt een elektronisch betaalsysteem gebruikt. Als toerist kun je de HGS (Hizli Geçis Sistemi) vignet gebruiken. Je kunt kiezen voor een vignet dat je op voorruit plakt of een kaart die je op je dashboard legt. Rijd je door Zwitserland? Dan moet je een Zwitsers vignet aanschaffen. Deze is standaard één kalenderjaar geldig, dus van 1 januari tot 31 december. Ook in Hongarije is een vignet verplicht op de hoofdwegen en kun je kiezen voor een geldigheid van tien dagen, een maand of één jaar.

Wanneer je naar andere Europese landen zoals Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Roemenië, Slovenië en Slowakije reist is een vignet ook verplicht. De regelgeving en prijzen van de vignetten kunnen in elk land anders zijn. Aangezien de regelgeving en prijzen kunnen veranderen, raden we je aan om voor je autoreis goed op de hoogte te blijven van de laatste updates.

In welke landen heb je een milieusticker nodig?

In sommige landen heb je geen tolvignet nodig, maar is een milieusticker verplicht om er doorheen te rijden. Deze milieuzones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze sticker geldt niet voor een heel land, maar alleen voor bepaalde steden en gebieden waar milieuzones zijn ingesteld. Check van tevoren dus goed of je door zo’n gebied of stad gaat om hoge boetes te vermijden. Op de weg wordt het duidelijk aangegeven wanneer je een milieuzone inrijdt. Ook milieustickers kun je het beste van tevoren online kopen. 

Landen met milieuzones zijn Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Spanje, Zwitserland en Zweden. Rijd je door Italië? Let dan goed op het ‘Zona a Traffico Limitato’ bord. In Italië is het namelijk in veel steden niet toegestaan om met de auto te rijden. Ligt jouw hotel in een stad waar een ‘Zona a Traffico Limitato’ bord staat? Zorg er dan voor dat jouw kenteken doorgegeven wordt aan het hotel, zodat deze geregistreerd kan worden. 

Eenvoudig vignetten of stickers verwijderen

Is de autovakantie voorbij of is je vignet of sticker niet meer geldig? Dan is het tijd om het van je autoruit te verwijderen! Je kunt het er helaas niet zomaar aftrekken, maar gelukkig hebben wij hier een tip hoe je gemakkelijk een sticker van je autoruit verwijdert.

  1. Parkeer je auto voor de deur en pak eventueel een verlengsnoer erbij
  2. Gebruik een föhn om de sticker te verhitten aan de binnenkant van je ruit
  3. Je kunt de sticker er nu voorzichtig af trekken
  4. Gebruik eventueel stickerverwijderaar voor de laatste lijmrestjes op je ruit

Goed verzekerd op weg, ook in het buitenland

Route uitgestippeld, vignet geregeld? Het is daarnaast ook verstandig om de dekking van je autoverzekering eens onder de loep te nemen. Je denkt er liever niet aan, maar wat als je opeens met pech langs de weg staat? Met de Pechhulp verzekering van Allianz Direct krijg je hulp in alle landen die op de groene kaart staat en repareren we je auto ter plekke, zodat je snel weer verder kan naar je eindbestemming!

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?