Auto's op snelweg

2 mei 2023

In welke landen heb ik een vignet of milieusticker nodig?

Ga je binnenkort met de auto op vakantie? Dan kan het zijn dat je door landen rijdt waar je een vignet of milieusticker nodig hebt. Check dit van tevoren goed, want anders riskeer je hoge boetes. Maar wat is een vignet of milieusticker precies en in welke landen is het verplicht? Wij hebben het hier voor je op een rijtje gezet.

Wat is een vignet?

Een vignet is een vorm van rekeningrijden. Je kan een vignet zien als een verplichte wegenbelasting, gebaseerd op de tijd dat je auto op bepaalde buitenlandse (snel)wegen mag worden gebruikt. Het zijn gekleurde stickers die je op de binnenkant van de voorruit van je auto plakt. Hoe lang een vignet geldig is en de prijs verschilt per land. Word je betrapt op het rijden zonder vignet? Dan riskeer je hoge boetes. Je kan een vignet kopen bij benzinestations en grensovergangen, maar als je slim bent bestel je ze van tevoren online. Zo hoef je nooit in de rij te staan voor een vignet en kan je direct doorrijden naar je bestemming! Let op: als je een vignet online koopt, is het vignet meestal pas na 18 dagen geldig. Stel dit dus niet uit tot het laatste moment.

In welke landen heb je een vignet nodig?

Rijd je door Oostenrijk, Zwitserland of Slovenië? In deze landen is het verplicht om een Autobahnvignet aan te schaffen om gebruik te maken van hun (snel)wegen, ook als je er alleen doorheen hoeft te rijden om op je eindbestemming aan te komen. Voor Oostenrijk kan je kiezen uit een geldigheid van 10 dagen, twee maanden of één heel jaar. Rijd je door Zwitserland? Dan heb je helaas niet de luxe om te kiezen: een Zwitsers vignet is standaard één kalenderjaar geldig, dus van 1 januari tot 31 december. Ook in Slovenië is een vignet verplicht op de hoofdwegen en kan je kiezen voor een geldigheid van zeven dagen, een maand, zes maanden of één jaar.

Ook in Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije is het nodig om een vignet aan te schaffen. Zoals je ziet is de regelgeving in elk land anders en dus ook de prijzen. Aangezien de regelgeving en prijzen kunnen veranderen, raden we je aan om voor je autoreis goed op de hoogte te blijven van de laatste updates.

In welke landen heb je een milieusticker nodig?

In sommige landen heb je geen tolvignet nodig, maar is een milieusticker verplicht om er doorheen te rijden. Deze milieuzones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit in te verbeteren. Deze sticker geldt niet voor een heel land, maar alleen voor bepaalde steden en gebieden waar milieuzones zijn ingesteld. Check van tevoren dus goed of je door zo’n gebied of stad gaat om hoge boetes te vermijden. Op de weg wordt duidelijk aangegeven als je een milieuzone inrijdt. Ook milieustickers kan je het beste van tevoren online aanvragen. Landen met milieuzones zijn Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Spanje en Zweden.

Eenvoudig vignetten of stickers verwijderen

Is de autovakantie voorbij of is je vignet of sticker niet meer geldig? Dan is het tijd om het van je autoruit te verwijderen! Je kan het er helaas niet zomaar aftrekken, maar gelukkig hebben wij hier een tip hoe je gemakkelijk een sticker van je autoruit verwijdert.

  1. Parkeer je auto voor de deur en pak eventueel een verlengsnoer erbij
  2. Gebruik een föhn om de sticker te verhitten aan de binnenkant van je ruit
  3. Je kan de sticker er nu voorzichtig af trekken
  4. Gebruik eventueel stickerverwijderaar voor de laatste lijmrestjes op je ruit

Goed verzekerd op weg

Route uitgestippeld, vignet geregeld? Het is daarnaast ook verstandig om de dekking van je autoverzekering eens onder de loep te nemen. Je denkt er liever niet aan, maar wat als je opeens met pech langs de weg staat? Met de Pechhulp verzekering van Allianz Direct krijg je hulp door heel Europa en repareren we je auto ter plekke, zodat je snel weer verder kan naar je eindbestemming!

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?