Familie chillt thuis met kids

Januari 2022

Nieuw jaar, minder zorgen: zo doe je dat!

Nieuw jaar, minder zorgen

2022 is nog maar net begonnen, maar schiet je nu al in de stress? Wordt je alweer gek van de file of ben je helemaal klaar met het thuiswerken? Niet gek, want het ‘nieuwe normaal’ is nog steeds wennen en dat gaat natuurlijk met ups en downs. In deze blog vind je daarom een aantal handige mindfulness tips, die je kunnen helpen wanneer je gestrest in je auto zit, of juist om thuis goed tot rust te komen. Hopelijk helpen deze tips je gewend te raken aan het ‘nieuwe normaal’ en zorgen ze voor een rustige sfeer in je hoofd en om je heen.

Blijf positief

Met alle gekte om ons heen is het soms moeilijk om positief te blijven. Als je merkt dat het je allemaal teveel wordt, neem dan een stap terug. Adem diep in en uit en denk na over de dingen waar je dankbaar voor bent. Je kan ze ook opschrijven of uittypen. Naast de dingen waar je dankbaar voor bent is het ook een goed idee om je lange- en korte termijn doelen op te schrijven. Maak voor jezelf concrete doelen, die haalbaar zijn. Maar maak het niet te moeilijk voor jezelf. Begin met het doel van de dag. We denken snel dat welzijn met je fysieke gesteld te maken heeft, maar eigenlijk begint welzijn in je hoofd. Het beoefenen van je dankbaarheid kan een goede dagelijkse oefening zijn om je zorgen te verzachten. Weet je niet waar je moet beginnen, geen probleem. Begin met het lezen van een boek of als je gezin hebt of samenwoont, kan je er een gezamenlijke activiteit van maken. Deel je dankbaarheid met je dierbaren en vraag ze: Waar ben jij dankbaar voor?

Ontspannen thuiswerken?

Een jaar geleden dachten je misschien wel: ‘Oh thuiswerken, dat zal vast relaxt zijn!’.  Ondertussen weten we dat in bed liggen met je laptop niet een goede optie is en dat het je alleen maar tegenwerkt. De afleiding van thuiswerken in combinatie met de isolatie kan tot minder motivatie en productiviteit leiden. Geen zorgen! Je kan thuis net zo productief zijn als op kantoor of school:

  • Kies een eigen werkruimte en stijl dit in naar jouw voorkeur.
  • Houd dezelfde ochtendroutine aan – neem een douche, schrijf op waar je dankbaar voor bent, doe je ochtend oefeningen, trek je normale kleren aan (geen pyjama).
  • Blijf in contact, doe je camera aan tijdens online meetings en blijf zichtbaar bij je collega’s/klasgenoten. Vergeet niet te blijven lachen!
  • Neem genoeg pauzes, om te eten maar ook voor een frisse neus en wat beweging.

Laat je gedachtes niet afdwalen

Je gedachtes produceren je emoties. Concentreer op wat je kunt beheersen en laat je gedachtes niet te veel afdwalen. Voor je het weet ben je weer te veel aan het nadenken en dwalen je gedachtes af naar onnodige plekken. Het is logisch en normaal je moeite heb met je gedachtes te beheersen, teveel nadenken doen we soms allemaal. Met deze handige tips kom je al een stapje verder:

  • Houd een dagboek bij. Schrijf op waar je je mee bezig heb gehouden, wat je hebt gedaan, ook wat je niet hebt gedaan en wat je hebt geleerd.
  • Gezond en regelmatig eten. Probeer 6 maaltijden op een dag te eten en veel water of thee te drinken.
  • Handen regelmatig wassen. Worden je handen hierdoor snel droog? Houd een handcrème bij de hand.
  • Beperk je telefoon tijd en zet ‘m op een plek waar je moeilijk bij kan.
  • Contact houden met de juiste mensen. Je dierbaren die jou motiveren, je laten lachen, positieve energie uitstralen en het beste in jou naar bovenhalen.

Blijf in beweging!

Probeer te blijven bewegen. Begin de dag met een koude douche om je lichaam wakker te schudden. Ga daarna direct door naar stretchoefeningen: 10 minuten is alles wat je nodig hebt. Op Youtube zijn er genoeg beginner video’s te vinden die je daarbij kunnen helpen. Of neem een kijkje naar onze blog over ‘Veilig thuis sporten’ en raak geïnspireerd. Ga niet terug naar bed na je ochtendroutine! We weten allemaal dat je hierdoor minder gemotiveerd raakt en er de komende uur niet meer uitkomt. Loop een rondje in je huis zodra die meeting/les is afgelopen. Ga naar buiten en loop, fiets, skate - wat je ook maar wilt! De frisse lucht is goed voor je fysieke en mentale gesteldheid. Ook aan het einde van je dag, wanneer je tijd overhebt, kan je thuis oefeningen doen of spelletjes spelen om in beweging te blijven. Zorg ervoor dat je lichaam aan het eind van de dag ook moe is, zodat je gemakkelijk in slaap valt. Eindig je dag met een lekker warme douche voor dat je je bed in duikt. Voor slaaptips kun je ook onze blog over ‘je rust bewaren tijdens Corona’ lezen. Superhandig!

Sharing = caring

Jij verdient het ook om verwend te worden. En wie is de beste persoon om jou te verwennen? Inderdaad, jijzelf. Organiseer een spa-dag of een themadag voor jezelf, dit kan gewoon thuis. Geef jezelf en je dierbaren wat extra aandacht. Doe een lekker gezichtsmasker op, neem een voetbad en spreek met je huisgenoot/partner af om elkaar te masseren. Relax met yoga of pilates. Als je een themadag organiseert kan je bijvoorbeeld een Superhelden avond houden met je kinderen, een kostuum aantrekken, je kinderen op een geheime zoektocht in het huis sturen en eindigen met versgebakken koekjes voor de film. Of doe de tv uit en ga lekker ouderwets een bordspel spelen met z’n allen. Als je geen bordspel hebt kan je ook Hints spelen met elkaar.

Voor jezelf zorgen is in deze tijd lastiger dan normaal. Maar geef niet op! Met kleine stapjes kom je al een heel eind. Laat jezelf niet meeslepen in de negatieve gedachtes, blijf in beweging en omring jezelf met je dierbaren. Met deze kleine stappen kom je al een heel eind. En bij de volgende jaarwisseling kijk je met een glimlach terug!