Wintersport

December 2023

De meest voorkomende wintersport blessures

Ieder jaar trekken veel Nederlanders richting de bergen voor hun wintersportvakantie, op zoek naar actie en avontuur. Skiën, snowboarden, rodelen of wandelen in de bergen... aan activiteiten geen gebrek! Het enige probleem: al die activiteiten brengen ook risico's met zich mee. Zo zien we elk jaar weer gipsvluchten vol met mensen die een arm of been breken tijdens al die sneeuwpret. Maar wat zijn precies de meest voorkomende ongevallen op de piste? 

Skiën of snowboarden?

Volgens een Frans onderzoek blijft skiën de favoriete wintersport (87%), ver boven snowboarden (12%) of andere takken van wintersport (1%). Maar sommige beoefenaars riskeren meer ongevallen dan andere: beginners lopen twee keer zoveel risico. Uit recente cijfers is gebleken dat de meerderheid van de ongevallen tijdens wintersport door een valpartij onder sprong op de piste komt. Slechts 7% van de ongevallen wordt veroorzaakt door een botsing met een ander persoon.

Snowboarden gevaarlijker dan skiën?

Snowboarden wordt steeds populairder en dat heeft ook invloed op het aantal meest voorkomende soorten letsels. Omdat snowboarders vaker acrobatische trucjes oefenen, komt letsel aan de bovenkant van het lichaam vaker voor bij deze groep dan bij skiërs. 

Off piste 

De verleiding om tijdens wintersport buiten de piste te skiën of snowboarden is groot. Maar, hier zitten wel de nodige risico's aan vast. De meest ernstige ongelukken vinden namelijk plaats buiten de pistes. Het komt vaak voor dat wintersportgenieters onvoldoende voorbereid zijn op de gevaren van off piste. Daarnaast is het bij een ongeluk veel lastiger om de skiërs in de sneeuw op te sporen, waardoor het verlenen van een hulp is stuk moeilijker kan zijn. Wat zijn precies de risico's?

  • Het gebied buiten de piste is niet onderhouden en belagen met compacte sneeuw. Hierdoor wordt het nemen van een afdaling niet alleen moeilijker, maar ook gevaarlijk.
  • Er kunnen soms dikke stenen liggen die door de sneeuw niet zichtbaar zijn, waardoor je een flinke klap kunt maken.
  • De piste is niet bewaakt.
  • Hulpdiensten kunnen de plaats moeilijker bereiken in geval van een ongeluk.

Wil je dan toch het risico nemen en tijdens de wintersportvakantie buiten de pistes gaan? Houdt dan rekening met je verzekering. Ongelukken die off piste voorkomen worden namelijk niet vergoed.

De meest voorkomende blessures op wintersport 

 Dit zijn de meest voorkomende blessures tijdens een wintersportvakantie:

Skiduim
Van alle wintersportblessures is de ski duim de meest voorkomende. Een ski duim ontstaat meestal door een val tijdens het skiën met skistokken. De gewrichtsband kan scheuren of verrekken doordat de duim naar buiten wordt geduwd. Een pijnlijke zwelling is vaak het gevolg. Dit klinkt misschien als een nietszeggende blessure, maar een ski duim kan ontzettend vervelend zijn. Een simpele handeling zoals het openen van een deur, kan een onmogelijke opgave worden.

Knieblessures
Wintersport is natuurlijk superleuk, maar voor je knieën kan het minder prettig zijn. Vooral skiërs lopen veel risico op knieblessures. Als je tijdens een bepaalde draai of een plotselinge stop je knie hoort ploppen, weet je dat het foute boel is. 

  • Kruisbandblessure: deze blessure komt in verhouding vaak voor tijdens de wintersport omdat je veel draaiende beweging met je knie moet maken. Door een verkeerde draai kunnen zowel je voorste- als achterste kniebanden scheuren. In het ergste geval kunnen ze helemaal afscheuren. Een operatie in combinatie met fysiotherapie is dan vaak het gevolg.
  • Meniscusblessure: ook de meniscus kan tijdens het skiën scheuren, zowel aan de binnenkant als buitenkant. Het voelt dan alsof je knie ‘op slot’ zit, je kunt de knie amper bewegen. Zwelling, pijn en een klikkend geluid bij het bewegen van de knie kunnen symptomen zijn van een meniscusblessure.

Hoofd-, nek- en schouderblessures
Hersenschudding: een nare blessure waar je soms weken- of maandenlang last van kunt hebben. Om een hersenschudding te voorkomen, is het altijd verstandig om een helm te dragen. Een hersenschudding kun je herkennen aan hoofdpijn, een suf gevoel, duizeligheid, overgeven en soms zelfs tijdelijk geheugenverlies. Neem bij hoofdletsel altijd contact op met een dokter. 

  • Hersenschudding: een nare blessure waar je soms weken- of maandenlang last van kunt hebben. Om een hersenschudding te voorkomen, is het altijd verstandig om een helm te dragen. Een hersenschudding kun je herkennen aan hoofdpijn, een suf gevoel, duizeligheid, overgeven en soms zelfs tijdelijk geheugenverlies. Neem bij hoofdletsel altijd contact op met een dokter. 
  • Whiplash: letsel aan je nek en/of rug wordt vaak een whiplash genoemd. Je kunt dit letsel oplopen wanneer je bijvoorbeeld plotseling hard moet stoppen, of bij een flinke valpartij. Omdat je lichaam in één keer stil komt te staan, kan je hoofd een beweging maken die te vergelijken is met het knallen van een zweep. 
  • Schouderblessure: als je valt tijdens het skiën of snowboarden, probeer je jezelf vaak op te vangen met je armen. Alleen gaat dit niet altijd goed. Je schouder kan bij het opvangen uit de kom schieten. Dit kan een pijnlijke blessure opleveren waarbij je je arm niet meer goed kunt bewegen. 
  • Sleutelbeenbreuk: het sleutelbeen is een bot dat het schouderblad en het borstbeen met elkaar verbindt. Een sleutelbeenbreuk kan ontstaan door een val op de schouder. Dit is een pijnlijke blessure die niet snel heelt. 

Blessure aan handen en vingers

  • Vingers: bij een val op de piste kun je naast een ski duim ook andere vingers beschadigen. Een kneuzing of een breuk komt helaas vaak voor. 
  • Polsen: bij een val vang je jezelf vaak op door je handen te gebruiken. Hierbij kun je niet alleen je schouders, maar ook je polsen beschadigen. Dit kan zich uiten in de vorm van een breuk of een kneuzing. 

Wintersportblessures voorkomen

De meeste mensen lopen tijdens de wintersport geen vervelende blessures op. Toch is er reden genoeg om voorzichtig te zijn en jezelf goed voor te bereiden op de wintersport. Controleer of je kleding, ski’s of snowboard aan de veiligheidseisen voldoen. Draag altijd een helm. Ook een goede skibril met UV-filter is onmisbaar op de piste. Zorg dat je conditie goed en vermijd gevaarlijke situaties. Neem nooit een piste die ver boven je niveau is. Zorg er daarnaast voor dat je de pisteregels goed kent om ongelukken te voorkomen.

Extra zekerheid tijdens je reis met Allianz Direct

Goed voorbereid op wintersport? Met de Medische Kosten dekking bij je reisverzekering worden al je spoedeisende geneeskundige onkosten vergoed. Ook het wettelijk eigen risico van de basiszorgverzekering valt binnen deze dekking. In de Comfort en Premium Reisverzekering van Allianz Direct zijn onvoorziene medische kosten op reis standaard verzekerd en krijg je noodzakelijke dokters- en ziekenhuiskosten vergoed tegen kostende prijs. Ook in het buitenland. Bovendien is het ook het wettelijk eigen risico van €385 verzekerd.

Daarnaast biedt Allianz Direct de aanvullende dekking Wintersporten en Risicosporten aan. Als je te maken krijgt met een ongeluk op de latten wordt de noodzakelijke medische zorg met de dekking Medische Kosten en dekking Wintersporten en Risicosporten vergoed. Niet alleen wintersportactiviteiten vallen onder deze dekking, maar ook sporten als abseilen, skydiven, ijsklimmen, skeleton of speleologie. Racen, vechtsporten en activiteiten op aanzienlijke hoogte zijn echter altijd uitgesloten.

Familie buiten aan het lopen

Medische Kosten

Je zorgverzekering dekt medische kosten in het buitenland niet altijd volledig. Met de aanvullende dekking Medische Kosten van Allianz Direct ben je hier wel voor verzekerd! Kies voor deze aanvulling op je Reisverzekering voor een zorgeloze

Was dit artikel nuttig?