Familie buiten wandelen

Door de coronacrisis zijn steeds meer mensen thuis gaan sporten, maar hoe doe je dat veilig in huis?

Veilig thuis sporten doe je zo!

Door de coronacrisis zijn sportscholen gesloten of beperkt geopend*. Erg vervelend, zeker gezien het juist nu belangrijk is om gezond te blijven en genoeg te bewegen. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om thuis te sporten, of zelfs een kamer of garage tot een mini-gym om te bouwen. Het is natuurlijk een goed idee om lekker te blijven bewegen, maar let wel op dat je dit veilig doet. Het zou je maar gebeuren dat je tijdens een lekkere workout per ongeluk de spullen van de plankjes slaat, of je tegelvloer breekt met dat net iets te zware gewicht. Om jou te helpen thuis veilig te sporten, hebben we een paar handige tips voor je.

*Check de actuele maatregelen op Rijksoverheid.nl.

Thuis veilig sporten

Of je nu voor een ware sportschool aan huis gaat of met een matje en gewichtjes aan de slag gaat, je bent lekker bezig! Maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Waar je de workout in huis ook gaat doen, het is voor de veiligheid van jezelf en je spullen in huis belangrijk om goed ruimte te maken. Zorg voor een harde ondergrond en trek je sportschoenen aan voor extra grip. Schuif losliggende spullen opzij en bedenk van tevoren goed wat voor wilde bewegingen je allemaal gaat maken. Je wil natuurlijk niet met elke jumping-jack een fotolijst van de muur slaan. Bescherm jezelf en de spullen om je heen: maak ruimte!

Gebruik je apparatuur, zoals gewichten, banden, of zelfs een hometrainer? 

Wat voor spullen je ook gebruikt om mee te sporten, kies voor een veilige oplossing. Gebruik niet zomaar een pak melk als gewichtje, maar koop bijvoorbeeld een setje dumbbells. Het is een kleine investering, die zich zeker uitbetaald. Zo voorkom je niet alleen dat je favoriete vloerkleed onder de melk zit, maar ook blessures door verkeerd gebruik.

Gebruik een professioneel schema

Misschien volg je normaal gesproken een teamsport, ben je niet eerder in een sportschool geweest, of heb je apparaten die je normaal gebruikt nu niet tot je beschikking. Dan is het tijd om je training over een andere boeg te gooien: maar hoe? We raden het niet aan om zelf oefeningen te verzinnen, aangezien deze op termijn misschien toch niet zo goed voor je zijn. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor een Fitness App. Zowel in de Google Playstore als in de App Store vind je een ruime keuze aan gratis of betaalde apps die je ondersteunen in je training.

Daarnaast zijn veel sportscholen handig omgesprongen met de beperkende maatregelen, waardoor je nu ook vanuit huis online lessen kan volgen. Ook zijn er gratis trainingsschema’s van sportscholen te vinden en kun je via YouTube gratis home workouts bekijken. De keuze is reuze om toch nog met professionele ondersteuning te sporten. Zo blijf je fit én voorkom je blessures!

Is je motivatie ver te zoeken? Wij helpen je met het vinden!

Na zoveel maanden van thuis zitten, thuis werken en thuisblijven snappen wij ook wel dat je motivatie soms ver te zoeken is. Daarom is het belangrijk om je workout aantrekkelijker te maken. Dit is geheel persoonlijk en afhankelijk van jouw wensen:

  • Vind een training die bij jou past: probeer niet gelijk het uiterste eruit te halen, na een half uur je favoriete oefeningen doen ben je ook al lekker bezig geweest.
  • Plan je workouts in op vaste momenten, net zoals je plant om naar de sportschool te gaan. Zo houd je regelmaat en weet je precies waar je aan toe bent.
  • Overval jezelf niet door direct voor 4x per week sporten te gaan. Zeker als je dit normaal gesproken ook niet doet, is 1-2x per week al een mooi begin. Rustig aan!
  • Beloon jezelf. Na een dag thuiswerken ook nog een workout? Dan kun je daarna lekker relaxen. En dat bakje chips hoef je echt niet elke dag te laten staan ;-).

Kun je echt geen motivatie vinden, of heb je de juiste spullen of ruimte niet?

Vergeet dan niet dat huishoudelijke taakjes zoals opruimen, afwassen of in de tuin werken ook de nodige energie kost. Je verwacht het wellicht niet, maar met een middag tuinieren heb je zo 300 calorieën verbrand!

Thuis sporten is een hartstikke goed idee, maar houd het leuk voor jezelf! Met deze tips moet dat zeker lukken, op een veilige manier. 

Was dit artikel nuttig?

Couple playing guitar

Jouw inboedel is veilig bij ons

Bij Allianz Direct verzeker je de spullen in je huis voor vrijwel alle schade, standaard met €0 eigen risico.