Student notities aan het maken op bed

Mei 2022

Op kamers en verzekeringen: hoe zit dat?

Ga je binnenkort studeren en op kamers in een grote studentenstad? Of woon je al op kamers en ben je druk bezig met het verhuizen van je spullen, het inrichten van je nieuwe kamer en de buurt te verkennen? Vergeet dan niet je inboedelverzekering af te sluiten. De inboedelverzekering is er om de inboedel in je studentenkamer te verzekeren. Handig voor wanneer je kostbare apparaten in je kamer hebt staan zoals je laptop en telefoon. In deze blog lees je daar meer over.

Inboedelverzekering voor studenten?

Met je inboedel wordt bedoeld: alle spullen in je huis die je kunt verplaatsen. Onder een inboedel valt schade door onder andere inbraak en diefstal. Aangezien studentenwoningen vaak niet beveiligd zijn en het dus makkelijker is om in te breken, is het goed om te weten waarvoor je verzekerd bent. Neem bijvoorbeeld een laptop of dure telefoon, bijna alle studenten maken hier wel gebruik van en goedkoop is het zeker niet. De meeste studenten hebben een bijbaantje om gebruik te kunnen maken van dit soort apparaten. Ook je bed en meubels hebben geld gekost. Het is natuurlijk hartstikke zonde om je geld opnieuw daaraan te moeten uitgeven.

Er is niet alleen dekking als er iets wordt gestolen, maar ook als er bijvoorbeeld water- of brandschade ontstaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lekkage of als er bliksemt inslaat. Naast inbraak, diefstal, water- en brandschade, wordt ook schade door storm en neerslag gedekt op een inboedelverzekering.

Studenten inboedelverzekering via je ouders

Voor studenten is het nog voordeliger om een inboedelverzekering te hebben dan voor niet studenten. Studenten vallen namelijk nog onder de inboedel van de ouders. Hiervoor moeten ze wel een voltijd studie volgen en uit huis wonen. Als de studie dan eindigt of je gaat samenwonen, stopt de dekking.

Tips voor studenten

Hieronder worden een aantal tips gegeven die handig zijn als je een uitwonende student bent. Zet deze tips in je notities want ze kunnen nog eens goed van pas komen.

  • Zorg dat je altijd de deuren en ramen op slot doet als je niet thuis bent. Ook als je even boodschappen gaat doen is het belangrijk om alles goed te controleren.
  • Controleer altijd of je fornuis uitstaat en je bijvoorbeeld geen stijl- of krultang aan hebt laten staan. 
  • Laat een bewoonde indruk achter wanneer je weggaat. Zorg dat je dure spullen uit het zicht bewaard of nog beter zelfs: neem ze met je mee.
  • Zorg dat je altijd de bonnetjes bewaard van de dure dingen die je koopt. Die van je laptop bijvoorbeeld. Als er iets wordt gestolen, is het belangrijk om te kunnen bewijzen dat jij de laptop hebt gekocht.
  • Zorg voor goede verlichting binnen en buiten. Vaak kan je al voor een paar euro’s extra lampjes halen waarmee je meer zicht hebt rondom je deuren en ramen.
  • Als je een inboedelverzekering afsluit, stelt de verzekeraar meestal de voorwaarde dat de deur op slot kan. Dit wordt de binnenbraakclausule genoemd. Ook moet er bij schade of diefstal zichtbare schade aan de kamerdeur zijn.

Goed om te weten: wanneer je zelf je mobiel, laptop of tablet laat vallen dekt je inboedelverzekering de schade niet altijd. Kijk hiervoor altijd eerst naar de voorwaarden

Was dit artikel nuttig?

Jouw inboedel is veilig bij ons

Bij Allianz Direct verzeker je de spullen in je huis voor vrijwel alle schade, standaard met €0 eigen risico.

Sluit direct af
Couple playing guitar