Student notities aan het maken op bed

September 2024

Op kamers en verzekeringen: hoe zit dat?

Ga je binnenkort studeren en op kamers in een grote studentenstad? Of woon je al op kamers en ben je druk bezig met het verhuizen van je spullen, het inrichten van je nieuwe kamer en het verkennen van je nieuwe buurt of gemeente? Vergeet dan niet om een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering dekt schade aan de spullen in je kamer, zoals je laptop of telefoon, bij bijvoorbeeld inbraak, brand, of waterschade. In deze blog lees je daar meer over.

Inboedelverzekering voor deeltijdstudenten en samenwonenden

Met je inboedel wordt bedoeld: alle spullen in je huis die je kunt verplaatsen. Het dekt tegen schade door onder andere inbraak, diefstal, brand, en waterschade. Woon je op kamers of in een gedeeld appartement en volg je een deeltijdopleiding? Dan is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Ook als je zelfstandig woont, kan een inboedelverzekering nuttig zijn om te voorkomen dat je bij schade opnieuw moet investeren in je inboedel.

Studenten en inboedelverzekering via je ouders

Ben je voltijdstudent en woon je niet samen? In veel gevallen ben je automatisch meeverzekerd onder de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Controleer wel eerst even de polisvoorwaarden van de verzekering van je ouders om hier zeker van te zijn. Zodra je je studie hebt afgerond of gaat samenwonen, vervalt deze dekking meestal en moet je zelf een inboedelverzekering afsluiten.

Tips voor studenten

Hieronder worden een aantal tips gegeven die handig zijn als je een uitwonende student bent. Zet deze tips in je notities want ze kunnen nog eens goed van pas komen.

  • Zorg dat je altijd de deuren en ramen op slot doet als je niet thuis bent. Ook als je even boodschappen gaat doen is het belangrijk om alles goed te controleren.
  • Controleer altijd of je fornuis uitstaat en je bijvoorbeeld geen stijl- of krultang aan hebt laten staan. 
  • Laat een bewoonde indruk achter wanneer je weggaat. Zorg dat je dure spullen uit het zicht bewaard of nog beter zelfs: neem ze met je mee.
  • Zorg dat je altijd de bonnetjes bewaart van de dure dingen die je koopt. Die van je laptop bijvoorbeeld. Als er iets wordt gestolen, is het belangrijk om te kunnen bewijzen dat jij de laptop hebt gekocht.
  • Zorg voor goede verlichting binnen en buiten. Vaak kan je al voor een paar euro’s extra lampjes halen waarmee je meer zicht hebt rondom je deuren en ramen.
  • Als je een inboedelverzekering afsluit, stelt de verzekeraar meestal de voorwaarde dat de deur op slot kan. Dit wordt de binnenbraakclausule genoemd. Ook moet er bij schade of diefstal zichtbare schade aan de kamerdeur zijn.

Ga je verhuizen en ben je benieuwd welke administratieve zaken je niet mag vergeten? Lees dan verder in onze administratieve verhuis-checklist

Goed om te weten: wanneer je zelf je mobiel, laptop of tablet laat vallen dekt je inboedelverzekering de schade niet altijd. Kijk hiervoor altijd eerst naar de voorwaarden

Belangrijke aandachtspunten bij een inboedelverzekering

Als je een inboedelverzekering afsluit, is het vaak een vereiste van de verzekeraar dat de deur van je kamer op slot kan, en dat er bij inbraak zichtbare braaksporen zijn. Dit zorgt ervoor dat je verzekerd bent bij inbraak en diefstal.

Let op: schade door eigen schuld, zoals het laten vallen van je laptop of telefoon, wordt vaak niet gedekt. Lees hiervoor altijd goed de polisvoorwaarden door.

Was dit artikel nuttig?

Couple playing guitar

Jouw inboedel is veilig bij ons

Bij Allianz Direct verzeker je de spullen in je huis voor vrijwel alle schade, standaard met €0 eigen risico.