Vrouw met autosleutel

Mei 2022

Handige tips voor als je net je rijbewijs hebt

Ga je binnenkort afrijden of heb je pas afgereden en ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Maar…wat nu? Nadat je je rijbewijs hebt gehaald, ga je natuurlijk zo snel mogelijk naar de gemeente om je rijbewijs aan te vragen. Nog snel even een pasfotootje laten maken aangezien de foto er wel nog 10 jaar op blijft en dan afwachten tot je je pasje kan ophalen. Meestal duurt dit ongeveer een week. De meeste mensen rijden de eerste jaren nog in de auto van hun ouders, maar sommige kiezen er ook voor om gelijk een eigen auto te kopen. Je leest er hier alles over. 

Eerste eigen auto

Als je van plan bent om een eigen auto te kopen, dan is het goed om vooraf een aantal dingen te bepalen en te regelen. Het kopen van een auto is natuurlijk leuk, maar het kan ook zeker spannend zijn. Het eerste wat je kan doen, is voor jezelf bepalen wat je budget is. Naast de kosten van de auto zelf, komen er ook dingen zoals onderhoudskosten, wegenbelasting en verzekeringspremie bij kijken. Goed om dus even een kostenplaatje vooraf te maken van hoeveel je ongeveer in de maand kwijt bent. Zo voorkom je dat je straks je auto weer moet verkopen omdat het te duur wordt.

Tweedehandsauto kopen

Als je net je rijbewijs hebt gehaald, heb je nog niet veel rijervaring. Een tweedehandsauto zou een goede optie zijn om zowel een lagere premie te hoeven te betalen als schadevrije jaren op te bouwen. Mocht je eventueel schade rijden omdat je pas net je rijbewijs hebt en nog rijervaring opdoet, is het ook fijn om niet een gloednieuwe auto te rijden. Wil je meer weten over het kopen van een tweedehandsauto? Lees dan deze blog.

Autoverzekering regelen

Bij het kopen van een auto hoort natuurlijk ook een autoverzekering afsluiten. Maandelijks of jaarlijks betaal je dan premie. Een autoverzekering is verplicht zodat slachtoffers beschermd kunnen worden in geval van schades. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende dekkingen om ook andere types schade te verzekeren. Je denkt er liever niet aan, maar kosten van schades kunnen soms erg hoop oplopen. Daarom is het goed om vooraf te bepalen wat voor verzekering je afsluit. Afhankelijk van de leeftijd en de waarde van je auto kies je dan een verzekering.

Er zijn drie soorten autoverzekeringen waar je uit kan kiezen. De WA- (wettelijke aansprakelijkheid), de Beperkt Casco- en de All Riskverzekering. Is je auto bijvoorbeeld gloednieuw of in ieder geval jonger dan 6 jaar? Dan is het handig om een All Risk autoverzekering af te sluiten. Stel je hebt dan een schade, dan hoef je in ieder geval niet zelf duizenden euro’s te betalen aan reparatiekosten. 

Schadevrije jaren: wat zijn dat?

Je bouwt schadevrije jaren op als je een eigen verzekering op je naam hebt staan. De auto hoeft niet op jouw naam te staan (dat mag ook op die van je partner, wonend op hetzelfde adres) maar de verzekering moet wel op jouw naam staan als je schadevrije jaren wil opbouwen. Sommige verzekeraars werken met de bonus-malus ladder en andere weer met schadevrije jaren. Voor elk jaar dat je geen schades indient bij je verzekeraar, bouw je één schadevrije jaar op. Met elk opgebouwd jaar, krijg je dan weer korting op je premie. Belangrijk om te weten is dat je schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars maximaal drie jaar geldig zijn, daarna komen ze te vervallen en moet je ze weer opnieuw opbouwen. 

Handige dingen voor in de auto

Als je dan besluit om een eigen auto te kopen, is het handig om de volgende dingen in je auto te leggen: een gevarendriehoek, veiligheidshesje, een EHBO doos en een veiligheidshamer. Je weet maar nooit wanneer het van pas kan komen. In Nederland zijn deze spullen niet verplicht, in sommige andere landen wel. Mocht je dus met de auto op vakantie gaan, dan is het goed om vooraf op te zoeken wat de regels zijn in dat land. Meer lezen over op vakantie gaan met de auto? Lees dan deze blog.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.