Koppel met hond

Overstekend dier? Dit moet je doen

Waarschuwingsborden voor overstekend wild. Als je af en toe in een bosrijke omgeving rijdt, heb je ze vast wel eens gezien. Niet alleen in de natuur, maar ook in de bebouwde kom kun je dieren op de weg tegenkomen. Wat moet je doen als je overstekend wild hebt aangereden? Wij helpen je graag.

Een ongeluk zit in een klein hoekje...en dieren ook

Een aanrijding met een ander voertuig is vervelend, maar je hebt hier toch nog wat meer invloed op dan bij een aanrijding met een dier. Dieren zijn onvoorspelbaar en kunnen zomaar de weg oversteken. In zo’n geval heb je niet altijd genoeg tijd om te remmen, om nog maar te spreken over eventuele auto’s achter je. Verklein de kans op een aanrijding met een dier met de volgende tips.

Aanrijding met een dier voorkomen

Houd je aan de snelheid en rijd rustig, vooral binnen de bebouwde kom. Zo heb je meer tijd om te remmen of veilig uit te wijken als een dier bijvoorbeeld achter een bosje vandaan komt. Houd daarnaast genoeg afstand tot je andere weggebruikers. Zo geef je ook hen de kans om op de situatie te anticiperen. Rijd je in de natuur, zie je waarschuwingsborden of is het donker? Houd je omgeving dan extra goed in de gaten. De snelweg is een uitzondering. Hier rijd je heel hard en is het dus te gevaarlijk om plotseling uit te wijken of te remmen. Dan is een aanrijding met een dier nauwelijks te voorkomen.

Dit moet je doen als je een dier hebt aangereden

Heb je een dier aangereden? Rijd dan niet door, want dit is strafbaar. Als de eigenaar van het dier onbekend of niet in de buurt is, bel dan eerst de politie. Zij kunnen het dier misschien nog helpen. Maak foto’s van je auto en de situatie, zodat je verzekeraar weet dat het geen gewone aanrijding was. In veel gevallen schakelt deze een schade-expert in die de auto onderzoekt en je foto’s bekijkt. Heeft de expert niet genoeg bewijs dat het om een aanrijding met een dier gaat? Dan kun je de schade ook niet zo indienen. 

Als de eigenaar van het dier bekend is, kan je verzekeraar proberen om de kosten op diegene te verhalen. Het is namelijk mogelijk dat de eigenaar van het dier aansprakelijk is. 

Dier aangereden: de gevolgen voor je schadevrije jaren en premie

Een aanrijding met een dier heeft bij een Beperkt Casco- en All Risk dekking geen invloed op je schadevrije jaren en premie. Kun je niet bewijzen dat het om een dier ging of heb je schade omdat je voor het dier bent uitgeweken? Dan behandelt je verzekeraar de schade als een normale aanrijding. Je verliest misschien wel schadevrije jaren en betaalt daardoor een hogere premie. 

Bekijk in de video hieronder naar welke garage je kunt om je schade weer te laten herstellen.

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe weet ik naar welke garage ik kan voor schadeherstel? © Allianz Direct
Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.