Pisteregels

Januari 2024

Pisteregels op wintersport

Ga je binnenkort op wintersport? Dan kun je vast niet wachten om naar beneden te suizen op je ski’s of snowboard. Als je een tijd niet op de piste hebt gestaan of misschien voor het eerst op wintersport gaat, kan een drukke piste best onoverzichtelijk zijn. 

Hoe zit het ook alweer met de regels op de piste? Wie heeft er voorrang en hoe zorg je dat je geen gevaar op de piste bent?

1. Let goed op elkaar 

Dit is misschien wel de belangrijkste regel van de wintersport: houd rekening met elkaar. Blijf scherp en breng anderen niet in gevaar door roekeloos gedrag. Probeer vooruit te denken en hou altijd gepaste afstand – net als in het verkeer eigenlijk. Alleen op deze manier kun je ongelukken tijdens de wintersport voorkomen.  

2. Beheers je snelheid 

De vuistregel bij wintersport is dat je nooit de controle mag verliezen. Ga nooit sneller dan je aankunt, zodat je geen gevaarlijke situaties veroorzaakt. Houd rekening met de weersomstandigheden: als je slecht zicht hebt door mist of sneeuw, pas je snelheid dan aan. 

Ook kunnen er lokaal extra regels gelden. Landen kunnen dan per skipiste eigen regels maken, die aangegeven worden op de pistes. Grindelwald en Gstaad in Zwitserland bijvoorbeeld, hebben op sommige pistes een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur ingesteld. 

3. Let op bij inhalen 

Op de piste mag je anderen van alle kanten inhalen: links, rechts, boven of onder. De enige regel die hierbij geldt is dat je anderen niet mag belemmeren in hun beweging en vrijheid. Kies daarom altijd een veilig spoor, waarmee je anderen niet in de weg zit. 

4. Pauze? Let goed op! 

Ben je moe, of wil je even wachten op je vrienden? Geen probleem, je kunt gewoon even pauzeren. Doe dit uiteraard niet midden op de piste of op onoverzichtelijke, smalle stukken. Wijk uit naar de zijkant. Als je de tocht hervat, kijk dan goed uit of er geen andere wintersporters in volle vaart op je afkomen. 

6. Loop altijd aan de zijkant van de piste 

Ben je gevallen en een ski verloren? Dan kun je aan de zijkant van de piste weer omhooglopen. Houd hierbij rekening met anderen en loop niet in de weg. 

7. Let op aanwijzingen en verkeersborden 

Het negeren van waarschuwingsborden kan gevaarlijke situaties opleveren. Er kan lawinegevaar heersen, een piste is wellicht gesloten of de sneeuw is van slechte kwaliteit. Van tevoren weet je niet altijd wat er komen gaat, dus let altijd goed op borden en waarschuwingen. Respecteer ze, zoals je dat met alle pisteregels doet. Herken jij de volgende borden?

Houd de beugel dicht
In de skilift naar boven kun je het bord ‘Zu Close’ tegenkomen. ‘Zu’ betekent in het Duits ‘dicht’. Het is daarom belangrijk om de beugel van de skilift dicht te houden tot je de instructie krijgt deze te openen. Het gebeurt vaak dat de beugel van de skilift te vroeg omhoog komt, wat voor irritatie bij andere wintersporters kan zorgen. Heel veilig is het namelijk niet.

Skiroute 
Het rode skiroute bordje kan voor sommige wintersporters verwarrend zijn. Het volgen van een skiroute is namelijk niet hetzelfde als het nemen van een officiele piste. Dit bord geeft aan dat de route deels door de pistedienst gecontroleert wordt, maar niet alle delen van de route zijn aangelegd voor wintersporters. Op deze stukken kan je bomen of rotsen tegenkomen, zonder hier een waarschuwing over te krijgen.

Pas op! Gevaarlijke kruising
Heb je je wel eens afgevraagd waarom er op sommige plekken op de piste gele bordjes staan? De pistedienst heeft deze bordjes neergezet om een gevaarlijke kruising aan te geven. Kijk daarom extra goed uit als je over wilt steken. 

Gletsjerspleet
Als je dit bord tegenkomt is het belangrijk op op de piste te blijven. Dit bord geeft aan dat je dicht in de buurt komt van een gletsjerspleet. Dit is een diepe scheur in de gletsjer die tot wel tientale meters lang én breed kan worden. Daar wil je absoluut niet in terecht komen! 

De piste volgen
Je herkent pistes aan ronde bordjes met pijlen of nummers. Deze zijn vastgemaakt aan hoge, feloranje palen langs de rand van de piste. Bij slecht weer of zicht is het hierdoor nog steeds mogelijk om veilig de piste te kunnen volgen. 

Let op de pistenbully
Door te steile pistes kan de pistenbully niet overal rijden. Daarom worden sommige wagens aan speciale kabels vastgemaakt om zo de piste klaar te maken voor de fanatieke wintersporters. Kom je een groot bord op de piste tegen? Ga er dan vooral even van af. Het komt helaas regelmatig voor dat skiërs of snowboarders tegen de staalkabels aan klappen. 

7. Assisteer bij een ongeluk 

Of je nu je EHBO-diploma hebt of niet: als er een ongeluk gebeurt ben je verplicht om eerste hulp te verlenen. Ook als dit bestaat uit het alarmeren van andere wintersporters of hulpdiensten, zet daarom voor je reis het alarmnummer van de piste in je mobiele telefoon. Stop altijd als je iets ziet gebeuren. Waarschijnlijk wil je ook dat anderen dit voor jou zouden doen! 

  • Zorg er allereerst voor dat de plek van het ongeluk veilig is. Steek je ski's, de stokken of je snowboard als kruis in de sneeuw zodat je andere wintersporters kunt waarschuwen.

  • Breng, als het mogelijk én veilig genoeg is, het slachtoffer naar een andere plek.

  • Laat het slachtoffer niet onderkoelt raken. Gebruik bijvoorbeeld een skijas of een deken om onder en over de persoon te leggen. 

  • Leg het slachtoffer in een comfortabale positie. 

  • Probeer het slachtoffer gerust te stellen en zorg dat je de persoon niet uit het oog verliest. 

  • Bel of laat zo snel mogelijk de reddingsdienst bellen. Is dit niet mogelijk? Ga dan op zoek naar de dichtsbijzijnde hulpbron, zoals een skilift of restaurant.  

  • Zorg dat er altijd iemand bij het slachtoffer blijft!

8. Legitimatie verplicht 

Op de piste ben je verplicht een legitimatiebewijs bij je te hebben. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan is het duidelijk wie je bent. Ook als getuige van een ongeluk is het belangrijk dat je een paspoort of identiteitskaart kunt laten zien.  

9. Veiligheid voorop 

Wist je dat kinderen in sommige landen niet zonder skihelm de piste op mogen? In (bijvoorbeeld) alle Scandinavische landen, Oostenrijk (behalve de deelstaten Vorarlberg en Tirol) Italië, Slovenië, Kroatië en Polen krijg je zelfs een boete als je kindje zonder helm op de piste wordt gespot.  

 Het dragen van een helm is niet alleen verplicht, maar ook verstandig. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het is dan ook niet voor niets dat de helm inmiddels de norm is op de meeste pistes.

 Wil jij voor je volgende wintersportvakantie een helm kopen of huren, let hier dan op:

  • Kies voor optimale bescherming een helm met het CE-keurmerk.

  • Zorg dat de helm niet te strak zit, maar ook niet op je hoofd wiebelt.

  • De skibril die erbij hoort moet comfortabel zitten.

  • Controleer of de kinriem goed vastzit aan de helm. 

Reisverzekering 

Wintersport is nooit zonder risico’s. Je kunt vallen, je bagage verliezen of een geboekte activiteit missen door bijvoorbeeld gesloten pistes. Daarom is het slim een Reisverzekering af te sluiten. Met een Reisverzekering van Allianz Direct kun je rekenen op 24/7 SOS-hulpverlening, een uitgebreide dekking én een voordelige premie.  

Tip! Voeg een Wintersporten en Risicosporten dekking aan je Reisverzekering toe. Is je sportuitrusting beschadigd of heb je een activiteit gemist door bijvoorbeeld ziekte of gesloten pistes? Dan zijn de kosten met deze verzekering gedekt. 

Koppel in de auto aan het lachen

Wintersporten en Risicosporten

Ga je op wintersport of houd je van andere risicosporten? Met de aanvullende dekking Wintersporten en Risicosporten zijn jij én je (winter)sportuitrusting goed verzekerd. Kies voor deze aanvullende dekking op je Reisverzekering en ga zorgeloos op reis.

Was dit artikel nuttig?