September 2024
Strafpunten op je rijbewijs: hoe werkt het?
(Straf)punten op je rijbewijs?
In Nederland geldt het puntenrijbewijs voor iedere bestuurder. Dit puntensysteem geeft strafpunten bij het rijden onder invloed van alcohol. Behalve dit puntensysteem tegen rijden onder invloed bestaat er voor beginnende bestuurders ook nog het strafpuntensysteem. Dit systeem is speciaal opgezet voor zware overtredingen bij beginnende rijders. Benieuwd naar hoe dit allemaal werkt? Hieronder lees je alles over het puntenrijbewijs en het strafpuntensysteem.
Wat is het puntenrijbewijs?
Het puntenrijbewijs is in Nederland een systeem dat geldt voor alle bestuurders. Dit systeem is ingevoerd om de verkeersveiligheid te verbeteren en bestuurders af te schrikken van rijden onder invloed van alcohol of drugs.
Puntenrijbewijs voor alcohol- en drugsgebruik:
- Dit systeem geldt voor alle bestuurders en is specifiek gericht op rijden onder invloed van alcohol en drugs. Word je betrapt op het rijden met een te hoog alcoholpromillage of onder invloed van drugs? Dan krijg je een strafpunt.
- Voor beginnende bestuurders (die minder dan 5 of 7 jaar hun rijbewijs hebben) ligt de alcohollimiet lager (0,2 promille) dan voor ervaren bestuurders (0,5 promille).
Beginnersrijbewijs:
- Dit is een speciaal puntensysteem dat alleen geldt voor beginnende bestuurders voor de eerste vijf tot zeven jaar na het behalen van het rijbewijs.
- Het doel van het beginnersrijbewijs is om ernstige verkeersovertredingen door beginnende bestuurders aan te pakken. Bij twee strafpunten (zoals voor bumperkleven of het veroorzaken van een ernstig ongeluk) kun je je rijbewijs kwijtraken.
Strafpuntensysteem voor beginners:
Het strafpuntensysteem is onderdeel van het beginnersrijbewijs. Dit geldt dus alleen voor beginnende bestuurders. Afhankelijk van de leeftijd waarop je jouw rijbewijs hebt gehaald, geldt het beginnersrijbewijs 5 of 7 jaar:
Duur van het beginnersrijbewijs:
- Rijbewijs behaald op 16-jarige leeftijd: 7 jaar
- Rijbewijs behaald op 17- of 18-jarige leeftijd: 5 jaar
Strafpunten beginnende bestuurders: de overtredingen
Als beginnend bestuurder wegen bepaalde overtredingen extra zwaar. Het doel hiervan is natuurlijk om jou als beginnend bestuurder extra alert te maken op de gevaren en zo ongelukken te voorkomen. De volgende overtredingen kunnen leiden tot strafpunten als je een beginnend bestuurder bent:
- Als beginnend bestuurder kun je strafpunten krijgen voor bepaalde ernstige verkeersovertredingen. Het doel hiervan is om je als beginnend bestuurder bewust te maken van de gevaren van de weg en ongelukken te voorkomen. De volgende overtredingen kunnen leiden tot strafpunten:
- Het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer.
- Het veroorzaken van een ongeval waarbij iemand zwaar letsel oploopt of overlijdt.
- Bumperkleven bij een snelheid vanaf 80 km/u.
- Meer dan 40 km/u te hard rijden op autosnelwegen.
- Meer dan 30 km/u te hard rijden op andere wegen.
- Niet naleven van verkeersregels, waardoor een aanrijding met (lichamelijke of materiƫle) schade ontstaat.
Het doel van een puntenrijbewijs
Het beginnersrijbewijs is alleen van toepassing op bestuurders die kortgeleden het rijbewijs hebben gehaald. Omdat beginnende bestuurders vaker de fout in gaan dan ervaren bestuurders, is dit systeem in het leven geroepen. Het komt helaas voor dat beginnende bestuurders vaker betrokken zijn bij een ongeval. En die ongevallen willen we graag verminderen, het liefst voorkomen. Om er tegelijkertijd voor te zorgen dat een bestuurder niet een tweede keer dezelfde fout maakt in het verkeer.
Twee strafpunten?
Ga je twee keer de mist in met je beginnersrijbewijs? Bij 2 strafpunten moet je jouw rijbewijs bij de politie inleveren. Zij melden dit ook aan het CBR en zij onderzoeken vervolgens of jouw rijvaardigheden wel in orde zijn. Mogelijk raak je jouw rijbewijs definitief kwijt en moet je opnieuw rijexamen doen, inclusief de nodige extra rijlessen.
Was dit artikel nuttig?
Benieuwd naar meer?
Boetes in het buitenland
Ga je met de auto op vakantie in Europa? Check hier de snelheidsboetes en andere regels. Zo ga je goed voorbereid op pad.
Tips voor als je net je rijbewijs hebt
Je hebt net je rijbewijs gehaald, wat nu? Een eigen auto, of eerst rondrijden in de auto van je ouders? Lees hier alle tips.