Elektrische laadpaal

Oktober 2022

Strafpunten op je rijbewijs: hoe werkt het?

(Straf)punten op je rijbewijs?

In Nederland geldt het puntenrijbewijs voor iedere bestuurder. Dit puntensysteem geeft strafpunten bij het rijden onder invloed van alcohol. Behalve dit puntensysteem tegen rijden onder invloed bestaat er voor beginnende bestuurders ook nog het strafpuntensysteem. Dit systeem is speciaal opgezet voor zware overtredingen bij beginnende rijders. Benieuwd naar hoe dit allemaal werkt? Hieronder lees je alles over het puntenrijbewijs en het strafpuntensysteem.

Puntenrijbewijs: alle punten op een rijtje

Het puntenrijbewijs heeft eigenlijk maar één doel: rijden onder invloed van alcohol tegengaan. Als ervaren bestuurder mag je promillage niet hoger dan 0,5 zijn, voor een beginnend bestuurder is dit maximum 0,2 promillage. Zit je daarboven? Dan krijg je één strafpunt.

Word je na je eerste overtreding binnen vijf jaar weer aangehouden met een alcoholpromillage van meer dan 1,3? Dan ben je je rijbewijs kwijt. Als je weer wordt aangehouden, maar met een promillage lager dan 1,3, dan gaan de vijf jaar opnieuw - met één strafpunt op zak.

Strafpuntensysteem voor beginners:

Het strafpuntensysteem is onderdeel van het beginnersrijbewijs. Dit geldt dus alleen voor beginnende bestuurders. Afhankelijk van de leeftijd waarop je jouw rijbewijs hebt gehaald, geldt het beginnersrijbewijs 5 of 7 jaar:

  • Rijbewijs op 16-jarige leeftijd behaald: 7 jaar
  • Rijbewijs op 17 of 18-jarige leeftijd behaald: 5 jaar

Het doel van dit strafpuntensysteem is om ongelukken en overtredingen te voorkomen. Het strafpuntensysteem geldt overigens alleen bij beginnende bestuurders omdat beginnende bestuurders relatief vaker fouten maken in het verkeer dan ervaren rijders en regelmatiger bij ongelukken betrokken zijn.

Strafpunten beginnende bestuurders: de overtredingen

Als beginnend bestuurder wegen bepaalde overtredingen extra zwaar. Het doel hiervan is natuurlijk om jou als beginnend bestuurder extra alert te maken op de gevaren en zo ongelukken te voorkomen. De volgende overtredingen kunnen leiden tot strafpunten als je een beginnend bestuurder bent:

  • Je veroorzaakt gevaar of hinder
  • Je veroorzaakt een ongeval waarbij een ander zwaar letsel krijgt of overlijd
  • Bumperkleven bij >80 km/u
  • Je rijdt meer dan 40 km/u te hard op autosnelwegen
  • Je rijdt meer dan 30 km/u te hard op overige wegen
  • Je volgt de verkeersregels niet, waardoor een aanrijding met (lichamelijke of materiële) schade ontstaat

Twee strafpunten?

Ga je twee keer de mist in met je beginnersrijbewijs? Bij 2 strafpunten moet je jouw rijbewijs bij de politie inleveren. Zij melden dit ook aan het CBR en zij onderzoeken vervolgens of jouw rijvaardigheden wel in orde zijn. Mogelijk raak je jouw rijbewijs definitief kwijt en moet je opnieuw rijexamen doen, inclusief de nodige extra rijlessen. 

Was dit artikel nuttig?

Heb je een WA autoverzekering nodig?

Een WA autoverzekering is wettelijk verplicht voor alle autorijders. Sluit direct deze basisdekking af en ga zonder zorgen de weg op.

Lees meer over WA
Vrouw aan de telefoon