Vrouwen in de auto

Richtingaanwijzer auto: wanneer verplicht?

Herken je deze situatie? Je nadert een rotonde. Er komt een auto aan, dus je remt, maar die auto rijdt niet door en slaat af. Je staat voor niks stil en vraagt je af: wat zijn hier de regels eigenlijk voor? Lees nu alles over het juiste gebruik van je richtingaanwijzer.

Richtingaanwijzer als je een rotonde oprijdt

Als je een rotonde oprijdt, ben je niet verplicht om richting aan te geven. Toch krijgen veel bestuurders dit wel aangeleerd tijdens de rijles. Waarom? Het kan handig zijn als extra signaal om aan te geven hoe lang je op de rotonde blijft. Maar weinig mensen weten dat het wél verplicht is om bij het verlaten van een rotonde richting aan te geven.

Richtingaanwijzer bij het verlaten van een rotonde

Verlaat je de rotonde? Zet dan je knipperlicht naar rechts aan. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete van €55! Bespaar geld en laat je medeweggebruikers met je richtingaanwijzer weten wat je van plan bent. Zo hoeft niemand onnodig te wachten, creëer je meer veiligheid en zorg je voor een betere doorstroming.

Wegrijden, afslaan, stoppen: knipperlicht verplicht?

Niet alleen bij rotondes, maar ook in andere situaties weet niet iedere autobestuurder de richtingaanwijzer te vinden. Het is verplicht om je knipperlicht te gebruiken als je:

  • wegrijdt.
  • een ander voertuig inhaalt.
  • een doorgaande rijbaan oprijdt of verlaat.
  • van rijstrook wisselt.

Zo gebruik je je richtingaanwijzer bij invoegen en inhalen

Nog even je geheugen opfrissen? Zo voeg of haal je op de juiste manier in:

  1. Check of je genoeg ruimte hebt en het veilig is om je te verplaatsen.
  2. Zet je richtingaanwijzer pas aan als je er klaar voor bent en verplaats je.
  3. Ben je klaar? Zet je richtingaanwijzer dan direct weer uit. Als je de snelweg verlaat, laat je je richtingaanwijzer aanstaan tot de blokmarkering eindigt en het witte puntvlak begint.

Extra tip: als je in een file of in extreme drukte rijdt, kun je je richtingaanwijzer gebruiken om ruimte te ‘claimen’. Probeer dit alleen te doen als je niet anders kan. Zoek oogcontact met de weggebruiker die je ruimte moet geven en wacht tot je de kans krijgt om de geplande actie uit te voeren. Zet dan je richtingaanwijzer aan en ga ervoor.

Alleen de richtingaanwijzer is niet genoeg

Let jij na het lezen van deze blog beter op je richtingaanwijzer? Mooi zo. Onthoud wel dat het een middel is om te communiceren met je medeweggebruikers, niet een reden om niet meer op te letten. Houd daarom ook altijd de situatie op de weg in de gaten. Kijk niet alleen voor je, maar ook in je spiegels en over je schouder voordat je actie onderneemt. Veiligheid boven alles.

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.