Twee vrouwen kletsen bij oplaadpaal

Mei 2022

Roadtrippen met een elektrische auto

Houd jij wel van wat avontuur als je op reis gaat? Een roadtrip maken staat dan vast hoog op je lijstje. Wil je ook nog eens groen bezig zijn? Dan is een roadtrip maken met een elektrische auto vast iets voor jou! Maar, is dat wel te doen? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Lees snel verder voor 10 tips om de ideale roadtrip met jouw elektrische auto te plannen!

Tips voor het plannen van een roadtrip met je elektrische auto

Een goede voorbereiding is het halve werk, zéker bij het uitstippelen van een roadtrip met een elektrische auto. Je bent namelijk afhankelijk van meerdere factoren, zoals je type auto en het aantal laadpalen langs je route. Deze tips zullen je zeker verder op weg helpen:

1. Kies een route met voldoende oplaadpunten

In Nederland is het bijna overal mogelijk om je elektrische auto op te laden, maar dat is niet overal het geval. Met name West- en Noord-Europa hebben een hoge concentratie aan laadpunten. In Zuid- en Oost-Europa is dat helaas (nog) niet het geval. Een roadtrip door Scandinavië of naar Lille is dus veel gemakkelijker te plannen dan een roadtrip naar Griekenland of Zuid-Spanje. Check van tevoren dus goed of je langs je gewenste route genoeg laadpalen tegenkomt met behulp van handige apps, zoals Plugshare, Chargemap en A Better Routeplanner.

2. Maak gebruik van Tesla Superchargers

Tesla heeft een heel eigen netwerk aan laadpalen die voorheen alleen door Tesla’s gebruikt konden worden. Tegenwoordig kan je in een aantal landen ook met elektrische auto’s van andere automerken gebruik maken van Tesla’s snelladers. Check dus op Tesla’s laadlocatiekaart waar ze precies staan zodat je hier rekening mee kan houden tijdens het uitstippelen van je route!

3. Check het bereik van je elektrische auto, ook wel actieradius genoemd

Kan jouw elektrische auto op één acculading 300 kilometer of meer rijden? Dan kom je met een goede voorbereiding al een heel eind. Heeft jouw elektrische auto een lager bereik, van bijvoorbeeld 150 kilometer? Dan is een roadtrip wellicht niet de meest handige keuze en kan het verstandig zijn om te kijken naar andere vervoersmiddelen.

4. Reken genoeg marge in tussen de verschillende laadpunten of bestemmingen

Het kan namelijk zomaar voorkomen dat je een langere omweg moet nemen of dat de lader op je geplande route toevallig buiten werking is. Zorg er daarom voor dat je altijd een buffer hebt om je volgende stop te bereiken om te voorkomen dat je ergens strand. Neem geen onnodige risico’s, want elektrisch rijden blijft altijd een beetje een avontuur.

5. Kies voor bestemmingen die relatief dichtbij elkaar in de buurt liggen

Op vakantie wil je vooral kunnen genieten en moet je het jezelf niet te lastig maken. Stippel daarom een route uit met bestemmingen die niet te ver weg van elkaar liggen zodat je geen last hebt van (te) lange dagen in de auto, heel veel tussenstops of van het maken van ingewikkelde planningen.

6. Boek een vakantieaccommodatie met een laadpunt

Erg handig, want zo kan je de volgende dag gelijk met een volle accu wegrijden naar de volgende bestemming van je roadtrip. Zo ben je dus minder afhankelijk van oplaadpunten langs je route. Tegenwoordig kan je op veel sites van vakantieaccommodaties filteren op accommodaties met een oplaadpunt of met een oplaadpunt in de buurt.

7. Check of je nog een Type 3-laadkabel nodig hebt

Al is momenteel de Type 2-stekker door de EU uitgeroepen als de Europese standaard, met name in Frankrijk en Italië was de Type 3-stekker voorheen de standaard. Op veel plekken worden ze al vervangen voor Type 2-stekkers, maar nog niet bij alle laadpunten is dat het geval. Houd hier dus rekening mee.

8. Verspil geen tijd en laad je auto tot slechts 80% op

Een elektrische auto opladen tot 80% gaat met snelladen namelijk heel snel, maar van 80% tot 100% duurt aanzienlijk langer. Al voelt het misschien vreemd, als je geen tijd wil verspillen is het dus beter om je auto tot 80% op te laden en een extra tussenstop in te plannen. Let dus op dat je je tussenstops in dat geval met 80% bereik uit moet rekenen.

9. Ga je roadtrippen in de zomer? Houd rekening met langere tussenstops

Met snelladen kan de accu heel warm worden en in combinatie met een warme buitentemperatuur kan dat tot oververhitting leiden. In sommige gevallen kan het voorkomen dat je auto niet wil snelladen om de accu te beschermen. Geen zorgen, er is dan niks ergs aan de hand, maar houd er rekening mee dat je laadmoment iets langer kan duren.

10. Check of je goed verzekerd bent

Je wil onderweg natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Met de aanvullende Pechhulp verzekering van Allianz Direct staan we in heel Europa voor je klaar als je autopech krijgt. Je auto wordt ter plekke gerepareerd of we regelen vervangend vervoer als dat nodig is. Zo kan je zorgeloos op reis! 

 

Al blijft elektrisch rijden altijd een avontuur, met bovenstaande tips kom je zeker al een heel eind. Durf de uitdaging aan te gaan en verken Europa op een milieubewuste manier. Zo haal je ook meer uit je elektrische auto: van rijplezier naar ook reisplezier! 

Was dit artikel nuttig?

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.