Stel zit thuis en kijkt naar een laptop

Januari 2022

Schadevrije jaren overdragen of verdelen

Vanaf 1 januari 2022 veranderen de regels voor het overdragen van schadevrije jaren. Voorheen was het niet mogelijk om bij een echtscheiding of overlijden de schadevrije jaren over te dragen. Ook in het geval van een leaseauto of schadevrije jaren in het buitenland was er geen mogelijkheid deze over te nemen. Met ingang van 2022 veranderen de regels hiervoor en is er meer mogelijk in het overdragen en overnemen van schadevrije jaren. Hieronder lees je hoe dat precies zit.

Schadevrije jaren overdragen bij overlijden

Het is per 1 januari mogelijk om na overlijden de schadevrije jaren over te nemen als achtergebleven partner. Voorheen konden schadevrije jaren alleen opgebouwd worden door de polishouder, degene op wiens naam de verzekering staat. Omdat dit soms tot ongewenste situaties leidde, is het Verbond van Verzekeraars tot eennieuwe regeling gekomen. Het schadevrije jaren overdragen is nu wel mogelijk in het geval van overlijden, maar ook kunnen schadevrije jaren worden verdeeld na een echtscheiding.

Het overdragen van schadevrije jaren is simpel. Je dient een verzoek in bij je autoverzekeraar om de schadevrije jaren over te dragen. Behalve dat je op hetzelfde adres geregistreerd moet staan een rijbewijs moet hebben, is hier verder niks voor nodig.

Schadevrije jaren overdragen bij scheiding

Het kan zijn dat je als getrouwd stel samen één auto hebt. Ondanks dat je misschien beiden in de auto rijdt, bouwt alleen de polishouder schadevrije jaren op en in het geval van een scheiding neemt de polishouder alle opgebouwde schadevrije jaren mee.

Vanaf 2022 wordt het ook mogelijk om na een echtscheiding of het ontbinden van geregistreerd partnerschap de schadevrije jaren te verdelen. In dit geval is de polishouder degene die bepaalt hoe de schadevrije jaren worden verdeeld. De polishouder moet hiervoor een afstandsverklaring indienen bij de verzekeraar, waarop de schadevrije jaren worden overgedragen. Heb je een autoverzekering bij Allianz Direct en wil je schadevrije jaren verdelen? Download dan ons overdrachtsformulier, vul deze in en stuur ‘m op naar de klantenservice.

Schadevrije jaren buitenland

Er verandert meer in 2022 op het gebied van schadevrije jaren. Zo kun je vanaf 1 januari 2022 ook schadevrije jaren uit het buitenland meenemen. Dit kun je doen door bij een Europese verzekeraar een verklaring aan te vragen. Deze verklaring dien je vervolgens bij ons in, waarop wij de schadevrije jaren vastleggen. Bij Allianz Direct was dit al mogelijk. Meer informatie over schadevrije jaren in het buitenland en hoe je die opstuurt vind je hier.

Schadevrije jaren leaseauto

Met ingang van 2022 is het ook mogelijk om schadevrije jaren van een leaseauto over te nemen. Hoe doe je dat? Je levert bij ons de leaseverklaring in, waarmee wij de schadevrije jaren vastleggen. Thats it, zo neem jij je schadevrije jaren leaseauto mee. Meer informatie over je leaseauto schadevrije jaren vind je hier.

Heb je hulp nodig bij het schadevrije jaren overdragen? Via onze chat krijg je het snelst iemand te spreken. We zitten doordeweeks We zitten doordeweeks van 08.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren staan voor de hoeveelheid jaren die je zonder schade in je auto hebt gereden. Het antwoord op de vraag wat schadevrije jaren zijn zit dus al in de naam: per jaar dat je geen schade rijdt met je auto, krijg je één schadevrije jaar.

Aan de hand van je schadevrije jaren ziet je autoverzekeraar hoe veilig je rijdt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe minder je maandelijks premie betaalt. Benieuwd naar jouw schadevrije jaren? Je vind ze terug op je verzekeringspolis. Wil je meer informatie? Check dan onze blog over schadevrije jaren

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.